Румунський парламент висловив вотум недовіри уряду країни — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Румунський парламент висловив вотум недовіри уряду країни

Казна та Політика
144
Румунський парламент висловив вотум недовіри уряду країни. На підтримку чинного уряду проголосували лише 176 депутатів, тоді як 258 проголосували проти його політики, передає Associated Press.
Голосування з висловлення вотуму недовіри уряду Еміля Бока ініціювали центристська і ліва опозиція після розколу коаліційного уряду. За румунськими законами, нинішній уряд виконуватиме свої обов'язки, доки парламентом не буде призначений новий прем'єр-міністр.
Відзначимо, 1 жовтня ц.р. з коаліційного уряду Румунії вийшли міністри від Соціал-демократичної партії (СДП). За словами лідера соціал-демократів Мірча Джоане, міністри пішли у відставку "на знак солідарності" зі звільненим раніше міністром внутрішніх справ Даном Ніка, який також є членом СДП.
Раніше, 28 вересня румунський прем'єр Еміль Бок звільнив Д.Ніка через зауваження глави МВС з приводу можливих фальсифікацій на президентських виборах, які заплановані на 22 листопада ц.р. Колишній міністр звинуватив демократично-ліберальну партію (ДЛП) прем'єра Е.Бока в тому, що вона на виборах може використовувати незаконні методи для переобрання чинного президента країни Траяна Бесеску. У свою чергу, прем'єр звинуватив міністра внутрішніх справ у тому, що він нездатний виконувати свої обов'язки, що призвело до погіршення суспільної ситуації в країні.
Прем’єр-міністр Румунії вимагає від соціал-демократів висунути нову кандидатуру на пост міністра внутрішніх справ, а тимчасово виконуючим обов'язки глави МВС призначив Василє Благу з ДЛП. У свою чергу президент Бесеску закликав обидві партії до переговорів, проте соціал-демократи відмовилися.
Нагадаємо, коаліційний уряд у Румунії був сформований, оскільки жодна з політичних сил в країні не набрала на парламентських виборах 30 листопада 2008 року достатньої кількості голосів, щоб самостійно сформувати кабінет міністрів. Соціал-демократи отримали тоді 33,09% голосів при голосуванні в нижню палату парламенту і 34,16% при голосуванні в сенат, а демократично-ліберальна партія - 32,36% і 33,57% голосів відповідно.
Як повідомлялося, Бесеску і Джоане мають намір брати участь у майбутніх президентських виборах.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас