Постачальники ведуть наступ на торгівлю — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Постачальники ведуть наступ на торгівлю

Казна та Політика
894
Як стало відомо "ЭИ", Кабмін прийняв концепцію проекту закону України "Про внутрішню торгівлю", в якому доки не прописані інтереси багатьох гравців ринку. Граничний термін, до якого має бути остаточно доопрацьований документ, - 15 грудня. Проте не всі оператори вірять, що в документі врахують їх інтереси.
Суперечки учасників ринку ритейлу і їх постачальників розгорнулись із новою силою. Постанову №1200-р "Про затвердження Концепції проекту Закону України "Про внутрішню торгівлю" уряд прийняв ще 7 жовтня. Проте повний її текст з'явився лише вчора. При цьому профільним міністерствам необхідно доопрацювати новий документ до 15 грудня 2009 р. Саме довкола головного для торгівлі акту останнім часом розгорається багато дискусій про те, як повинна виглядати торгівля в майбутньому.
Кабмін кілька місяців тому обнадіяв сільгоспвиробників, пообіцявши, що система внутрішніх ринків буде переорієнтована саме на них. Пізніше в проекті були прописані норми, що дозволяють чиновникам обмежувати видачу дозволів на відкриття нових торговельних площ, що не сподобалося крупним ритейлерам. Потім до документу пролізла вимога обмежити місця розміщення дрібних торговельних форм - МАФ, що здивувало представників малого бізнесу.
Одночасно на відсутність законодавчого врегулювання відносин неодноразово скаржилися багаточисельні виробники товарів, що постачають свою продукцію до супермаркетів. Як писали "ЭИ", через складнощі із кредитуванням багато торговельних мереж ще з грудня 2008 р. затримували оплату за наданий товар. І багато виробників основних груп продуктових товарів відкрито скаржилися на крупних ритейлерів. А представники мереж виправдовувалися, що проблеми з розрахунками за продукцію виникають через відсутність обігових коштів. У зв'язку з чим, на їх думку, постачальники продовольства вимушені були закладати ризики затримки оплати у вартість товарів і підвищувати ціни. Що зрештою знижувало обіг торгівлі.
В початку жовтня з офіційним листом до міністра економіки Богдана Данилишина звернувся в.о. голови Антимонопольного комітету Олександр Мельниченко. Чиновник просив міністра обов'язково включити представників профільних асоціацій і конфедерацій товаровиробників до складу робочої групи із розробки законопроекту. А також врегулювати проблемні питання у взаєминах між постачальниками продуктів і торговельними мережами. Проте, як стало відомо "ЭИ", задоволення прохання комітету, як і офіційної відповіді, поки не було.
Як повідомив Олександр Мельниченко, комітет з'ясував, що роздрібні оператори встановлюють дискримінаційні умови для постачальників. Наприклад, вимагають надавати інформацію про умови договорів з іншими торговцями, беруть оплату за вхід (доступ до полиць торговельних точок) і за участь в модернізації магазинів. У Мінекономіки можливі зміни в законопроекті не коментують. І просять почекати до 15 грудня.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас