Фонд підрахує наших курчат — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фонд підрахує наших курчат

Казна та Політика
738
Розпочався візит до Києва місії Міжнародного валютного фонду. Від висновків західних експертів залежать шанси України отримати останній цього року (четвертий) транш стабілізаційного кредиту фонду у розмірі $3,7 млрд. Переговорний процес буде непростим: в МВФ назбиралось багато претензій до української влади.
На початку жовтня представники МВФ зустрічались із віце-прем'єром із міжнародної та європейської інтеграції Григорієм Немирею в Стамбулі, після чого український чиновник підтвердив: четвертий транш кредиту під питанням через політичну нестабільність в нашій країні, в першу чергу через неефективну роботу парламенту.
Більше того, Київ не виконав висунуті фондом принципові умови надання чергового траншу: підвищення ціни на газ для підприємств і населення, приватизація держпідприємств, скорочення дефіциту бюджету і відмова від підвищення соціальних стандартів. Українські чиновники публічно прийняли запропоновані їм правила гри, проте одразу ж вчинили по-своєму. Так, прем'єр Юлія Тимошенко заявила, що не має наміру піднімати ціну газу для населення в період кризи.
А минулого тижня Рада ухвалила в першому читанні законопроект про підвищення соцстандартів, який різко збільшує дефіцит бюджетів нинішнього і майбутнього років. За іронією долі проголосувати за популістський проект в цілому депутати можуть в перший день наступного пленарного тижня, 20 жовтня, під час підведення підсумків роботи місії МВФ в Києві. Враження на представників фонду повинна справити і приватизація Одеського припортового заводу, яку спочатку провели, а потім скасували. Загалом, гостям столиці України є над чим замислитись і буде що сказати українським партнерам.
Старший економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Ельдар Газізуллін бачить три варіанти розвитку подій. Або Україна відмовляється виконувати вимоги МВФ через президентські вибори: тоді транш переноситься на післявиборчий 2010 р. Або ж ми із скрипом виконуємо вимоги і отримуємо гроші. Нарешті, фонд знов йде на поступки і надає кредит без виконання зобов'язань українською стороною. "Всі варіанти мають шанс на реалізацію. Але я схиляюся до того, що МВФ наполягатиме на виконанні своїх вимог. Фонд вже кілька разів йшов на поступки, і цього разу йому буде просто непристойно не наполягти на своєму", - вважає експерт. За його словами, уряд вельми зацікавлений в отриманні траншу: без цих грошей державі буде складно без фінансових потрясінь закінчити рік. Газізуллін підкреслив, що на подальшій перспективі відносин України з МВФ позначиться результат президентських виборів: "Якщо вибори виграє Віктор Янукович, можна чекати ускладнених відносин із МВФ".
В свою чергу, міністр економіки Богдан Данилишин не бачить прямої залежності між шансами отримати транш МВФ і підсумками українських виборів: "Фонд виділяє черговий транш, аналізуючи не політичні ввідні, а проблеми і можливості, задані в дорожній карті, запропонованій нам, коли приймалося рішення про програму stand by для України".
"МВФ не поліцейська структура: фонд працює як лікар - виписує ліки, а далі справа пацієнта, приймати їх чи ні. З одного боку, ми повинні виконати вимоги МВФ, з іншого - Україна знаходиться на піку політичного циклу, який породжує нинішня поведінка влади", - сказав виконавчий директор Фонду Блейзера Олег Устенко. Він бачить перспективи здобуття четвертого траншу кредиту stand by, але прогнозує непрості переговори з міжнародними експертами.
Наприкінці жовтня 2008 р. МВФ затвердив для України кредитну програму stand by у розмірі SDR11 млрд. ($16,4 млрд.). На сьогодні загальна сума кредитних коштів, виділених Києву за програмою МВФ, складає $10,9 млрд.
Четвертый транш кредиту у розмірі $3,71 млрд. МВФ планував виділити 15 листопада після того, після третього перегляду програми двосторонніх відносин. П'ятий транш у розмірі SDR375 млн. (близько $560 млн.) Київ може отримає в середині лютого 2010 р. Такі терміни визначені в таблиці до відкоректованої після другого перегляду програми співпраці України і МВФ.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас