Ринок акцій РФ почав тиждень із чергового скорення річних вершин за рахунок закриття шортів і зовнішнього позитиву — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ринок акцій РФ почав тиждень із чергового скорення річних вершин за рахунок закриття шортів і зовнішнього позитиву

Фондовий ринок
107
Російський ринок акцій почав тиждень із чергового скорення річних вершин індексів за рахунок закриття "шортів" і зовнішнього позитиву - зросли світові фондові майданчики і нафта.
За підсумками торгів у понеділок індекс ММВБ злетів до 1357,44 пункту (+3,77%), індекс РТС - до 1428,06 пункту (+4,08%), основні "фішки" подорожчали на біржах на 1,2-6,5%.
Ф'ючерс на індекс РТС перевищив базовий актив на 14,4 пункту, що говорить про помірковано позитивні настрої гравців.
Подорожчали акції "Газпрому" (+6,2% на ФБ ММВБ), ВТБ (РТС: VTBR) (+4%), "Лукойлу" (РТС: LKOH) (+2,6%), "Норнікеля" (РТС: GMKN) (+5,5%), "Ростелекому" (РТС: RTKM) (+1,2%), "Роснафти" (РТС: ROSN) (+2,5%), "Газпром нафти" (РТС: SIBN) (+3,8%), "Сургутнафтогазу" (РТС: SNGS) (+4,4%), "Татнафти" (РТС: TATN) (+4,3%), "Полюс Золото" (РТС: PLZL) (+3,2%), Ощадбанку Росії (РТС: SBER) (+3,6% звичайні й +5,5 "префи").
Європейські індекси в понеділок додали більш 1%, також підйомом індексів почалися торги в США ( до 18:45 зростання склало 0,6-0,7%).
Підтримку Європі в понеділок зросбив звіт голландського виробника споживчої електроніки Philips, що показав чистий прибуток компанії за підсумками третього кварталу при збитки, які очікувалися (другий квартал компанія також завершила із прибутком, незважаючи на збиток, який очікувався). Позитивним результатам сприяли заходи щодо скорочення витрат і менш значне зниження виторгу, ніж очікувалося. Чистий прибуток Philips у третьому кварталі склала 174 млн євро в порівнянні з 57 млн євро за аналогічний період минулого року, аналітики очікували збитку в розмірі 41 млн євро.
Нафта дорожчає на очікуваннях підвищення попиту на енергоносії на тлі відновлення світової економіки після рецесії, а також на тлі ослаблення долара (євро перевищив $1,48). Підйом цін на нафту прискорився після того, як уряд Сінгапуру підвищив економічний прогноз.
Ціна листопадових ф'ючерсних контрактів на нафту марки WTI до 18:45 у понеділок склала $73,94 за барель (+2,4%).
На думку старшого трейдера ІК "Максвелл Капітал" Михайла Молодова, зліт ринку акцій РФ відбувається за рахунок ефекту примусового закриття "шортів", які відкривалися досить давно (наприклад, наприкінці вересня).
"Ринок зараз не тільки перекуплений, але й не відповідає ціновій дійсності. Ціна акцій "Роснафти", наприклад, перебуває всього на 10% нижче історичного максимуму, коли ціна нафти була вище $140 за барель WTI, а зараз вона перебуває в межах $70 за барель. Ситуація досить смішна, така гра звичайно швидко закінчується різким розворотом. Зліт ринку був підкріплений пенсійними грішми, також зіграв свою роль приплив західних спекулятивних інвестицій. Але цей спекулятивний приплив як швидко приходить, так і йде, будь-який негативний сигнал може перекинути російські акції, і тоді ринок буде в лідерах падіння", - сказав він агентству " Інтерфакс-АФІ".
"Усі максимальні цілі для корекції від падіння в червні-липні цього року давно досягнуті, ринок перекуплений, ризики "зашкаливают". Зараз потрібно фіксувати прибуток, продавати акції й навіть замислитися про відкриття "шортів" з багатьом паперів. За ідеєю, розворот може виявитися дуже хворобливим, індекс РТС цілком може скотитися до межі 1000 пунктів", - вважає Молодов.
Подібної думки дотримується керуючий активами компанії "Пілгрім Ессет Менеджмент" Ігор Киссель, який відзначає, що зліт ринку в останні дні був зобов'язаний припливу західного капіталу з початку жовтня і закриттю "коротких позицій" гравцями, які ставили на корекцію вниз.
"З жовтня відзначається потік грошей від західних фондів, які раніше воліли не входити в ринок і дочекатися ще однієї хвилі зниження, але, що тепер вирішили не втратити шанс зробити щось цього року. По-друге, спрацював технічний фактор, а саме закриття "шортів" ( найбільший їх обсяг відзначався у Сбербанку та "Лукойлі"), який підняв ринок у минулу п'ятницю і понеділок. Хвиля покупок могла бгзасла уже вдень, але з'явилося позитивне зовнішнє тло, яке стримало корекцію вниз. В цілому, враховуючи апетити покупців, у найближчі пару днів імовірність розвороту ринку вниз менше, ніж можливостей побачити ціни акцій ще вищими", - вважає він.
За словами трейдера ІК "Уралсіб Кепітал" Валентина Єгорова, ринок акцій виріс слідом за Європою й нафтою, які харчуються розмовами про "інфляційне ралі" на тлі очікувань подальшого ослаблення долара.
"Також як і раніше дуже багато керуючих активами, хто ще "недоінвестував" і пропустив ралі акцій, так і не дочекавшись міфічної корекції. Ринок, звичайно, локально перегрітий, корекція може бути блискавичною, але навряд чи дуже глибокою. На 10-15% ринок може просісти, але він однаково залишиться на досить високому рівні. Поки дивимося нагору", - додав він.
Начальник фондового управління московської філії Смоленського банку Вадим Хлопонін також відзначає, що більшість гравців схиляються скоріше до покупок, ніж до корекції.
"Глобальний оптимізм інвесторів, висока насиченість кредитних інститутів ліквідністю, а також традиційно благодатний для вітчизняного ринку фактор - зростання цін на нафту - от основні причини ралі на вітчизняних майданчиках. Більшість гравців схиляються скоріше до покупок, ніж до корекції, проявляючи більшу активність напередодні "сезону звітностей" американських компаній. Втім, у цьому випадку краще зайняти позицію помірного оптимізму: російські майданчики дуже швидко й у досить короткий час відійшли від мінімальних рівнів, у той час як про відновлення в реальному секторі економіки поки рано говорити. У таких умовах істотна частина угод носить спекулятивний характер, отже, ризики корекції досить великі: якщо з ринку піде ліквідність, або на товарному ринку подує вітер змін, і нафтові ціни змінять курс, то продажів не уникнути. З іншого боку, у випадку виходу позитивних звітностей ринок може отримати новий імпульс до ралі в "зеленій" зоні (на цьому тижні увага гравців буде прикута до звітів американських банків - Jpmorgan Chase, Citigroup, Goldman Sachs і Bank of America). Показники американських банків покажуть, наскільки виправдані надії на відновлення економіки, а також багато в чому визначать динаміку паперів компаній фінансового сектору – Сбербанку та ВТБ", - вважає він.
За оцінками керуючого директора з роботи з корпоративними клієнтами ІФ "Олма" Сергія Шейкова, поки триває приплив ліквідності на ринки сировини і акцій, індекс РТС, цілком ймовірно, залишиться у висхідному тренді. За даними технічного аналізу, найближча мета може лежати в діапазоні 1500-1550 пунктів за індексом РТС. Важливим фактором для ринку залишається потік звітності великих компаній за третій квартал поточного року, вважається він.
Аналітик ІФК "Алемар" Василь Конузин вважає, що ринок у найближчі дні буде дуже волатильним через боротьбу між очікуваннями відновлення світової економіки і страхом перекупленності. Основна увага гравців буде прикута до фінансової звітності американських компаній, яка, на їх думку, повинна надати докази відновлення корпоративного сектору. Тут варто виділити звіти Intel і Johnson & Johnson у середу, JP Morgan у четвер і Citigroup у п'ятницю. Не виключене, що завдяки пожвавленню в секторі M&A і росту кредитування американський банківський сектор відрапортує про зростпання прибутків і виявиться в лідерах під час торгів цього тижня, що підтримає акції російських банків, відзначив він.
За оцінками аналітика компанії "Nettrader.ru" Богдана Зварича, індекс ММВБ сформував короткочасний висхідний тренд, який надалі може виявити йому підтримку, тому в поточній ситуації гравцям рекомендується зберігати "довгі позиції". Найближчою метою індексу може бути рівень 1370 пунктів (локальний опір розташований на 1350 пунктах), при підході до якого активні гравці можуть зафіксувати прибуток.
Фондовий індекс Dow Jones у минулу п'ятницю злетів до максимального рівня за рік, оскільки позитивні рекомендації аналітиків викликали підвищення котирувань паперів високотехнологічних підприємств і компаній сфери охорони здоров'я.
Індекс S&P 500 за минулий тиждень додав максимальні з липня 4,5%, оскільки індекс ділової активності в сфері послуг США виріс у вересні після 11 місяців падіння, скорочення заявок на допомогу у зв'язку з безробіттям перевищило прогноз, а Alcoa почала сезон квартальної звітності несподіваним прибутком. Показник ріс за підсумками торгів усі 5 сесій минулого тижня - вперше з листопада 2006 року.
У п'ятницю виповнилося 2 року від тоді, як S&P 500 і Dow Jones досяглися історичного максимуму, на сьогодні індикатори перебувають нижче цього рівня на 30%.
На азіатських фондових майданчиках єдиної тенденції в динаміці акцій не сформувалося. Лідерами падіння виступили нафтопереробні компанії Південної Кореї й інших держав регіону, тому що інвестори побоюються, що їх квартальна звітність виявиться гіршою за прогнози.
Уряд Сінгапуру поліпшив прогноз ВВП на 2009 рік (тепер очікується зниження ВВП країни цього року на 2,5% замість, що раніше прогнозувалися 4-6%, а на початку року - навіть 9%).
Згідно опублікованим у понеділок даним, ВВП Сінгапуру збільшився в третьому кварталі на 14,9% у порівнянні з рівнем другого кварталу. У другому кварталі економіка Сінгапуру зросла, перевищивши прогнози, на 20% у порівнянні з першими трьома місяцями.
В "другому ешелоні" на ФБ ММВБ у понеділок лідерами росту виступили акції генеруючих компаній: ОГК-1 (РТС: OGKA) (+12,5%), ОГК-2 (РТС: OGKB) (+14,3%), ОГК-3 (РТС: OGKC) (+15,1%), ОГК-4 (РТС: OGKD) (+18,3%), ОГК-5 (РТС: OGKE) (+30,6%). Також злетіли акції "Транснафти" (РТС: TRNF) (+7,4%).
Подешевшали акції "МРСК Північного Кавказу" (РТС: MRKK) (-5,9%), "Разгуляя" (РТС: GRAZ) (-3,5%), "Мосенерго" (РТС: MSNG) (-3,3%).
Сумарний обсяг торгів акціями на класичному ринку РТС за день склав $18,27 млн, у секції RTS Standard оборот досягся $518,84 млн, на ФБ ММВБ обсяг угод перевищив 97,269 млрд рублів (лідер - "Газпром" (РТС: GAZP) - 30,38 млрд рублів).
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас