Черговий саміт СНД не приніс жодної цікавої ідеї — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Черговий саміт СНД не приніс жодної цікавої ідеї

Казна та Політика
563
Зустріч глав держав Співдружності незалежних держав відбулася в Кишиневі. До порядку денного саміту було включено близько 20 питань, які стосувались гуманітарної та економічної співпраці. Однак на зустріч до столиці Молдови не приїхали президенти Казахстану, Узбекистану, Таджикистану та Туркменістану.
Менше політики - більше економіки
Країнам Співдружності незалежних держав варто реформувати політику міждержавних відносин, мінімізувати політичні компоненти і відкрити дорогу більш ефективній економічній співпраці, переконаний президент України Віктор Ющенко.
"Ми повинні провести реформу міждержавних відносин (...), мінімізувати політичні компоненти", - сказав Ющенко журналістам у Кишиневі в п'ятницю, коментуючи підсумки саміту голів держав-членів СНД.
За словами Ющенка, дискусія з питань спільних антикризових кроків "можливо, була дуже різкою", однак, по суті, не пролунало жодної цікавої ідеї.
Ющенко відзначив, що він запропонував розробити міждержавні кроки, які б наблизили країни до нової економіки, до вирішення економічних проблем, які виникли в результаті кризи, але в першу чергу, на думку глави держави, для успішного подолання кризи необхідно створити "нормальні умови" економічної співпраці.
Пакет рішень, які допомогли б країнам подолати кризу, за словами Ющенка, не був прийнятий, і всі виступи зводилися до того, що кризу можна перечекати. Президент України підкреслив, що не згоден із такою "пасивною" позицією.
Президент Білорусії Олександр Лукашенко привітав висловлену на саміті позицію президента України.
"Дуже сильно виступив Віктор Андрійович Ющенко. Його аргументація була вбивчою. Квінтесенцією його виступу стало те, що їм (Україні ) не треба було б просити 17 мільярдів (доларів) від МВФ, нам не треба було б $500 млн, якби ми створили зону вільної торгівлі (у рамках СНД), про яку давно говоримо. Ми б самі заробили ці гроші", - сказав Лукашенко журналістам.
"Це була тверда, аргументована позиція президента України. У такому ж ключі виступили Таджикистан, Азербайджан. Крити було нема чим", - додав президент Білорусі.
Він зазначив, що напередодні саміту дуже складно формувався порядок денний. "Ситуацію врятували білоруси, внісши на розгляд питання про заходи щодо подолання наслідків світової фінансово-економічної кризи", - сказав Лукашенко.
"Під час обговорення цієї проблеми, - заявив президент, - розгорілась дискусія. Рік тому було доручення підготувати відповідний план, рік пройшов - нічого не підготували". "Уже криза закінчилася, а вони всі говорять про те, як підсилити, підвищити", - додав Лукашенко.
У той же час президент РФ Дмитро Медведєв задоволений підсумками саміту СНД у Кишиневі. Саміт "пройшов дуже добре", сказав Медведєв на зустрічі в п'ятницю з в.о. президента Молдови Міхаєм Гімпу.
"Усе пройшло добре, ми обговорили документи змістовно, а не просто для галочки", - заявив він. Як сказав президент РФ, документи хороші, навіть незважаючи на те, що "не всі учасники задоволені деякими формулюваннями, але це нормально, це життя".
Як повідомив журналістам голова Виконавчого комітету СНД Сергій Лебедєв, президенти підписали угоду про заходи щодо подолання фінансово-економічної кризи. Лебедєв назвав це "головним документом саміту", не уточнивши подробиць. "В цілому головним питанням засідання рад міністрів закордонних справ і глав держав у Кишиневі стали заходи щодо підвищення ефективності взаємодії держав СНД", - сказав він, додавши, що, незважаючи на певні побоювання організаторів, саміт пройшов успішно й конструктивно.
Зустрічі Ющенка з Медведєвим перешкодив "щільний графік" президента РФ
Незважаючи на показове бажання останнім часом з українського боку організувати зустріч президентів Ющенка та Медведєва під час саміту в Кишиневі, вона не відбулась.
Ющенко заявив журналістам, що його зустріч із російським колегою в Кишиневі неможлива через позицію російської сторони. "На сьогодні така зустріч у Кишиневі неможлива через позицію російської сторони", - сказав він.
У той же час Ющенко підкреслив, що Україна готова вести діалог з Російською Федерацією.
Глава держави також нагадав, що кілька тижнів тому надіслав президентові Росії пропозицію провести з ним зустріч у Кишиневі.
На думку Ющенка, проблема відносин з Росією - це проблема різного світосприйняття. За його словами, лише через якийсь час сформується "політичний бомонд", що буде поважати національний суверенітет сусідньої держави.
У свою чергу Медведєв пояснив, що не зустрівся із президентом України Віктором Ющенком через щільний графік своєї поїздки.
"Ми привітались, поспілкувалися в рамках засідання (глав держав СНД). Він (Ющенко) може й хотів, але в мене не вийшло... От зараз їду, у мене домашні справи", - сказав Медведєв журналістам.
Росія сказала "ні" кредиту Україні, іншим - "можливо"
Віце-прем'єр, міністр фінансів Росії Олексій Кудрін заявив журналістам у Кишиневі, що питання про надання кредиту Україні не розглядається.
"Що стосується кредиту Білорусі, він може бути наданий у рамках антикризової програми, подібні кредити видаються через Антикризовий фонд ЄврАзЕС, але Білорусь поки не підписала документи про його створення ", - сказав Кудрін.
"Як тільки ці документи будуть ратифіковані, ми очікуємо, що наприкінці жовтня або на початку листопада, а це залежить від парламентів відповідних країн, я зберу раду міністрів фінансів Антикризового фонду ЄврАзЕС, і ми розглянемо всі заявки, які до цього часу надійдуть", - сказав глава Мінфіну.
Що стосується перспектив надання кредитних ресурсів Молдовы, то, за словами Кудріна, з цього питання ще мають бути консультації. "У випадку домовленості в нас у бюджеті (на 2009-2011рр) зарезервовано $150 млн щорічно для Молдови", - сказав віце-прем'єр.
Коментуючи питання кредитування Білорусі з боку Росії, Лукашенко повідомив журналістам, що під час засідання глав держав СНД у вузькому складі поставив запитання віце-прем'єрові РФ Олексію Кудріну: "Росія - багата країна. Тому, чим ви можете допомогти нам всім?" "Конкретне питання, без усяких питань, про те, що щось підвищимо, знизимо, - продовжив Лукашенко. - У відповідь почалися розмови: так, ми у МВФ голосуємо".
У зв'язку із цим білоруський президент заявив: "А виходить так, що МВФ виділяє нам кредит з урахуванням того, що пообіцяла Росія. Він (Кудрін) заявляє, що ми (Росія) $500 млн не дамо. МВФ нам задасть питання: як же так, ми розраховували, що Росія дасть $500 млн".
"Тому я говорю: це ви нам так допомагаєте? Я думаю, що правильно чітко поставив це питання", - заявив глава Білорусії.
Лукашенко процитував міністра фінансів Росії: "Так ні, ми не проти. Ми $500 млн вивчимо". "Так навіщо ви говорите, що не дасте кредит?", - запитав Лукашенко.
Повільно, але впевнено справа йде до "завершення"
Один із засновників СНД, екс-прем'єр Білорусії В'ячеслав Кебіч вважає, що аналіз діяльності Співдружності з часу її створення, останні події навколо цього інтеграційного утворення свідчать про те, що СНД поступально рухається до завершення свого існування.
"Взагалі СНД нагадує мені валізу без ручки: начебто шкода кинути, але й немає за що взяти, щоб її нести. СНД стало формою, клубом для того, що час від часу зібратися главам держав і подивитися один на одного, щоб не забути й довідатися, хто чим дихає", - поділився своєю думкою з агентством "Интерфакс - Запад" колишній глава білоруського уряду.
"СНД поступово вичерпується", - сказав Кебіч. На підтвердження своїх слів він звернув увагу на склад чергового саміту Співдружності. "Те, що на зустріч не прибувають чотири президенти, багато в чому свідчить про те, що для багатьох учасників Співдружності воно вже нецікаве", - зазначив співрозмовник агентства.
"Дійшли до того, що сьогодні лідери СНД просто міркують: хочу - поїду, а хочу - не поїду" (на засідання Ради голів держав )", - сказав він.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас