"Ъ": Парламент передумав спрощувати роботу підприємців — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Парламент передумав спрощувати роботу підприємців

1593
Конституційна більшість Верховної ради скасувала закон №4581 "Про внесення змін до деяких законів щодо сприяння здійсненню підприємницької діяльності", прийнятий 25 червня. Документ знижував вимоги до мінімального капіталу товариств з обмеженою відповідальністю при їх реєстрації до однієї мінімальної зарплати, вводив мінімальний п'ятирічний термін оренди державного й комунального майна і робив ліцензії безстроковими.
Ліцензуванню повинна була підлягати тільки діяльність, що несе загрозу здоров'ю громадян, екології або безпеки країни. Проти документа, що спрощує роботу підприємців, виступили 344 депутати фракцій Партії регіонів, БЮТ, блоку Литвина і "Нашої України - Народної самооборони" (НУНС). Фракція Компартії у повному складі проігнорувала голосування.
Спершу депутати планували лише вилучити з тексту закону деякі неточності, виявлені до 1 вересня комітетом Ради з питань промислової і регуляторної політики та підприємництва. Але таку пропозицію заступника голови комітету Ксенії Ляпіної (НУНС) підтримали всього 17 депутатів. У процесі обговорення документа віце-спікер, співавтор закону Микола Томенко (БЮТ) запропонував вилучити з нього норму про спрощення ліцензування продажу слабоалкогольних напоїв, який дозволяє "продавати вино біля Верховної ради і в дитячих садках". Співавтор закону, глава підкомітету Ради з питань підприємництва Михайло Чечетов (Партія регіонів) теж запропонував направити його на доопрацювання. "Закон був прийнятий, в ньому знайшли невеликі стилістичні неточності, що не впливають на сенс, і, згідно з процедурою, направили на додаткове голосування. Проте несподівано пан Томенко почав пропонувати внесення з голосу правок, що міняють суть документа. Тому він був відкладений. Його прийняття залежить від подолання конфлікту в коаліції", - сказав депутат.
Це буде вже третє доопрацювання закону. Нагадаємо, 21 травня Верховна рада відхилила законопроект №3429 про підтримку бізнесу, прийнявши новий закон всього за місяць. За оцінками Міжнародної фінансової корпорації, набуття чинності цих змін стало б найбільшим за останні роки спрощенням роботи бізнесу і дозволило б Україні добитися істотного зростання в світовому рейтингу Doing Business (зараз посідає 82 місце).
Втім, Ксенія Ляпіна впевнена, що підтримка скасування закону 344 депутатами свідчить про те, що найбільші політичні сили не хочуть реального спрощення роботи бізнесу: "Посилання на торгівлю вином були приводом, тим більше що в законі просто скасовувалася норма про те, що спиртним не можна торгувати в магазинах площею менше 20 кв. м. Замість повторного обговорення закон буде похований".
Юрій Панченко
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас