"Газпром" підвищує ціну на газ для Бєларусі, а для України припас "запасні валянки" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Газпром" підвищує ціну на газ для Бєларусі, а для України припас "запасні валянки"

Енергетика
1457
Глава "Газпрому" Олексій Міллер заявив, що ціни на газ для Білорусії будуть підвищені відповідно до контракту. В інтерв'ю, опублікованому в неділю на сайті телеканалу "Вести", Міллер висловив упевненість, що й без фінансової підтримки з боку Росії Україна й Білорусія зможуть оплатити поставки газу, а на випадок проблем з Києвом "Газпром" має запасні валянки, у яких прес-секретар газового холдингу Сергій Купріянов виступає перед Новим роком у прямому ефірі.
Мінськ раніше попросив зберегти ціну на газ у наступному році на рівні цього року.
"Є контракт, відповідно до якого передбачене поетапне підвищення ціни на газ для Білорусії, і треба виконувати контракт, треба працювати відповідно до контракту... Білоруська сторона поставила підпис під цим контрактом. Білоруська сторона повинна виконувати свої зобов'язання", - сказав глава "Газпрому".
Говорячи про Україну, Міллер сказав, що розраховує на подальші платежі за контрактами.
"В Україні є гроші... Як показують щомісячні виплати, гроші на Україні є. Інша справа, що щомісяця наші українські друзі-колеги намагаються нам розповідати про те, які складності в них виникають із оплатою. Але, з іншого боку, ми бачимо, що Україна акуратно і вчасно платить. НАК "Нафтогаз" - це стовідсоткова державна компанія. І все-таки ми знаємо про те, що Україна має у своєму розпорядженні значні золотовалютні резерви, ми знаємо про ті кредити, які надає Міжнародний валютний фонд Україні. Ми також знаємо про те, що ці кредити надаються також з урахуванням необхідності оплати за поставки російського газу", - заявив глава "Газпрому".
"Україна може, підкреслюю, і повинна платити відповідно до підписаного контракту", - сказав Міллер.
На його думку, проблеми газової галузі України є системними, і пов'язані вони в першу чергу з тим, що права власності на газотранспортну систему України належать українській державі, а не компанії "Нафтогаз України".
На питання, чи не прийдеться його прес-секретареві Сергію Купріянову традиційно перед Новим роком діставати валянки, щоб стояти біля "Газпрому" і працювати в прямому телеефірі, Міллер відповів: "Ми завжди готові взагалі до будь-якого розвитку подій. І я вважаю, що така компанія як Газпром повинна завжди оперативно реагувати, у тому числі, звичайно ж, мати й валянки про запас".
"Але ще раз хочу підкреслити, ми бачимо, що наші партнери виконують свої контракти, платять за поставки російського газу. І наше розуміння таке, що й у Новий рік у нас нічого кардинально такого гострого не відбудеться", - відзначив глава "Газпрому".
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас