Експерти: Автокредитування не повернеться на рівень 2008 року ще п'ять років — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Автокредитування не повернеться на рівень 2008 року ще п'ять років

Кредит&Депозит
589
Поновлення автокредитування восени 2009 року - ситуативне і не означає повноцінного повернення продукту на ринок, вважають експерти. За різними оцінками, для повернення автокредитування на рівні, порівнянному з колишнім, буде потрібно від одного до п'яти років.
За даними Prostobank.ua, з початку жовтня 2009 кредити на нові авто видають уже 11 установ з 50 банків-лідерів за активами: Банк, БрокБесбанк, БТА Банк, ВТБ Банк, Індекс-Банк, Київська Русь, Кредит Європа Банк, Приватбанк, Укрсиббанк, Укрексимбанк, Фольксбанк (Електрон Банк). Середня реальна ставка з автокредитів на нові іномарки терміном на два роки станом на 05.10.2009 склала 24,54% річних у гривні.
Незважаючи на ситуативне пожвавлення на ринку автокредитування, експерти не вважають, що можна говорити про повернення продукту. "Я б сказав, що мова йде більше про часткове пожвавлення, ніж повноцінне поновленні. Деякі банки можуть зараз запускати ситуативні проекти з окремими дилерами або імпортерами, - пояснює Роман Буніч, заступник директора департаменту продажів через альтернативні канали і партнерів Індекс-Банка. - Приміром, це може бути як остаточний розпродаж моделей 2008 року, так і початок тестування банківського продукту в нових умовах. Але в більшості банків автомобільне кредитування як і раніше входить в останні рядки в списку пріоритетів на сьогодні".
Крім того, ні зниження ставок, ні пом'якшення умов кредитування, ні масштабного відродження продукту в найближчому році не передбачається. "Одинадцять пропозицій - це досить багато, щоб говорити про поновлення кредитування, але недостатньо для створення великої конкуренції, - вважає Антон Шаперенков, начальник департаменту розробки продуктів роздрібного бізнесу VAB Банку. - Найближчим часом розмір облікової ставки з таких кредитів залишиться на колишньому рівні, оскільки вартість ресурсів не змінилася. Сума первісного внеску також не зменшиться, у зв'язку з високими ризиками неповернення кредиту. Повне поновлення кредитування, при стабілізації ринку, може відбутися, у найкращому разі, до кінця наступного року".
За менш оптимістичними прогнозами, автокредитування до попереднього рівня повернеться не раніше осені 2014 року. "На рівень 2008 року автокредитування не вийде в найближчі 5 років. Буде потрібно тривалий період стійкого економічного росту з постійним збільшенням реальних прибутків населення", - вважає Михайло Власенко, голова правління ВАТ "Астра Банк".
За матеріалами:
Простобанк Консалтинг
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас