США втратили фінансове лідерство — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

США втратили фінансове лідерство

Казна та Політика
6661
США опустилися з першого на третє місце в рейтингу розвитку фінансової системи, опублікованому Всесвітнім економічним форумом (WEF), поступившись Великобританії та Австралії, передає агентство Reuters.
Трійку лідерів підпирають Сингапур і Гонконг, що зайняли 4 і 5 місця відповідно, крім того, Сингапур очолює рейтинг інституційного клімату, а в рейтингу бізнес-клімату розташований на 2 місці, поступившись Данії. Росія опустилася в рейтингу з 36 на 40 місце.
Більшість з 55 країн, що потрапили до списку, втратили багато очок. Проте порівняльні результати економік, що розвиваються, в рейтингу, який будується на підставі приблизно 120 показників, були кращі.
Розвинені країни все ще очолюють рейтинг, проте в останні 12 місяців вони показали себе настільки гірше від тих, котрі розвиваються, що їх відрив помітно зменшився, відзначає виконавчий директор WEF Кевін Штайнберг.
"В цьому році вони впали так сильно, що більше не мають переваги відносно країн, що розвиваються", - сказав він, підкресливши, що стабільні й розвинені фінансові ринки є необхідною умовою для економічного зростання.
Підвищення фінансової нестабільності було минулого року головною проблемою розвинених країн. При цьому поганий доступ до ринків капіталу і банківських послуг, як і раніше, ускладнює їм життя. "Країни, де фінансові системи сильніше регулюються, стабільніші, але доступ до кредитів у них набагато гірший", - пояснює Нуріель Рубіні з RGE Global Monitor, який брав участь у підготовці дослідження.
В рейтингу фінансової стабільності британські й американські банки звалилися на 37 і 38 місць відповідно, що набагато нижче від позицій, займаних країнами, що розвиваються, такими як Мексика і Бразилія (14 і 15 місця відповідно), і всього на один пункт вище від Росії (39 місце).
Рейтинг фінансової стабільності очолюють Норвегія, Швейцарія, Гонконг і Чилі, у той час Аргентина, Казахстан і Україна розміщені в самому кінці списку.
Німеччина і Франція втратили багато очок у загальному рейтингу, що вибило їх із першої десятки країн з найбільш розвиненими фінансовими системами.
Австралія, одна з перших країн, які почали скасування заходів економічної підтримки, піднялася з 11 на друге місце, завдяки ефективності та стабільності її банків, а також невисокому ризику кризи державного боргу.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас