75% жителів Латвії не бажають брати на себе ніяких ризиків, здійснюючи вкладення — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

75% жителів Латвії не бажають брати на себе ніяких ризиків, здійснюючи вкладення

Казна та Політика
365
Оцінивши думки вкладників банку SEB про ступінь бажаного ризику при вкладеннях, доводиться зробити висновок, що клієнти істотно міняють свої погляди про прийнятний для себе рівень ризику: протягом двох років значно - на 35 процентних пунктів - збільшилася кількість тих, хто не бажає брати на себе інвестиційний ризик оборудок, віддаючи перевагу повній безпеці. В результаті цього більшість клієнтів хочуть вкласти свої гроші на період не довше одного року, а найпопулярнішими видами вкладів є вклади з низьким ступенем ризику і високою ліквідністю.
З 1 листопада 2007 року банк SEB надає інвестиційні послуги, дотримуючись умов директиви ЕС MIFID або Markets in Financial Instruments Directive, яка вимагає від учасників ринку, які надають інвестиційні послуги, забезпечити вищий ступінь захисту інтересів клієнта. Заповнивши разом з клієнтом спеціальну анкету, банківський консультант оцінює рівень інформованості клієнта і дає професійну інформацію про стратегію вкладень, зважаючи на індивідуальну ситуацію клієнта: мета вкладення, період вкладення, толерантність ризику, досвід і знання про фінансові інструменти.
Оцінки клієнтів, зібрані в рамках проекту MIFID, свідчать про те, що вкладники найбільшу увагу приділяють безпеці своїх грошей, не акцентуючи окремо на розмірі віддачі від вкладення. Так, 41% респондентів, опитаних в період з жовтня по грудень 2007 року, не бажають ризикувати своїми вкладеннями. У свою чергу за перші дев'ять місяців цього року питома вага максимально обережних клієнтів збільшилася до 75%. Відповідно зменшилося число тих вкладників, яким важливий прибуток, незважаючи на можливі коливання вартості вкладення - з 10% в 2007 році до 4% в цьому.
Необхідність у більшій безпеці впливає на стратегію вкладень клієнтів: якщо осінньо-зимовий період 2007 року найпопулярнішими періодами вкладень були 1 рік (35%) і від року до трьох (32%), то цього року 61% респондентів відповіли, що готові зробити вклад на термін менше року.
Керівник Управління фінансових ринків банку SEB Крістап Страздс: "Поза сумнівом, на поведінку вкладників впливає загальний економічний фон у державі - цього варто було чекати. Проте хочу відзначити, що інформація від клієнтів говорить про те, що їхній досвід вкладень невеликий - 94-95% клієнтів підтвердили, що за останній рік провели не більше двох операцій з фінансовими інструментами. До того ж це число зберігається впродовж двох років. Зараз вкладники поступово усвідомлюють свої бажання, бажаний ступінь ризику, можливий прибуток, роблять висновки. Зараз закладається основа для "звичок вкладення" на майбутнє".
Керівник Сектора фінансових ринків Європейської комісії Таня Вер’є: "Кажучи про накопичення і вкладення, можна сказати, що в Латвії люди в більшості своїй дуже обережні в оцінці ризику вкладень. Про це свідчить те, що більшість як вид вкладення вибрала простий накопичувальний рахунок, депозит або "домашній сейф".
Ризик у нас асоціюється з чимось негативним. Саме тому, кажучи про ризик вкладення, ми тут же уявляємо собі, як можна все втратити. Хоча взяти на себе трохи ризику - це добре. Більшій частині вкладників найбільше підійде стратегія з середнім ступенем ризику. Це означає, що намагатися повністю уникнути ризику, або навпаки, брати дуже великий ризик - не оптимально. Найкраща стратегія вкладень - це певний ступінь ризику, але в цей же час захищає частину вкладень. Здійснюючи вкладення з певною короткостроковою метою, рекомендується вибрати види вкладень з нижчим ступенем ризику. А для здійснення довгострокових цілей можна дозволити собі великий ступінь ризику. Тому перш ніж зробити вкладення, варто провести аналіз ризиків, який допоможе знайти найбільш відповідні види, що дозволяють балансувати між бажаним рівнем прибутковості, періодом вкладення і профілем ризику".
За матеріалами:
UABanker.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас