Зростаюча економіка Китаю не може відмовитися від держстимуляції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зростаюча економіка Китаю не може відмовитися від держстимуляції

Казна та Політика
204
Китайська економіка в смутні часи рецесії стала для інших країн провідником на маршруті криза - відновлення. Але згортати стимулювання економіки або навіть обговорювати exit strategy тут не поспішають.
Про те, що дискусія про згортання заходів стимулювання в Китаї передчасна, на банківській конференції в Гонконгу заявили регулятори фінансового сектора країни. Не прийшов і час для обговорення exit strategy, вважають вони. "Поки дуже рано говорити про exit strategy, - вважає голова Комітету з контролю над банківською діяльністю Китаю Лю Мінкан. - Цілком можливо, економіку чекає тернистий шлях".
Між тим, зростання китайської економіки в минулому кварталі прискорилося. ВВП КНР зріс у липні-вересні на 8% до того ж періоду 2008 року після підвищення на 7,9% в другому кварталі, вважає Лю Мінкан. Прогноз аналітиків, опитаних агентством Bloomberg, виглядає оптимістично - вони чекають, що підйом склав 9%.
Але є у китайської програми стимулювання і підводні камені. Саме вона разом з рекордним зростанням банківського кредитування не дозволяє зробити внутрішній споживчий, а не експортний попит основною рушійною силою економічного зростання в країні, вважає Азіатський банк розвитку (АБР).
"Експансіоністська бюджетна і грошово-кредитна політика пом'якшили удар світового спаду", наголошувалося в заяві АБР, опублікованій в кінці минулого місяця, проте тепер держава мусить переключити увагу на зусилля в напрямку реструктуризації економіки.
Втім, саме програма стимулювання і кредитний бум змусили АБР поліпшити свій прогноз зростання китайської економіки - з 7% до 8,2% цього року і з 8% до 8,9% в 2010 році. Згідно з оновленим прогнозом Міжнародного валютного фонду (МВФ), зростання ВВП Китаю складе 8,5% і 9% в 2009 і 2010 року відповідно.
Нагадаємо, що на саміті G20, що відбувся в кінці вересня, було вирішено поки продовжувати заходи стимулювання економіки. Проте деякі країни світу вже почали поступово "згортатися". Так, Резервний банк Австралії першим серед центробанків країн "двадцятки" оголосив про підвищення процентних ставок.
Керівництво Федерального резерву США поки не може прийти до спільної думки щодо того, коли ж прийде час для аналогічного кроку. Проте в четвер глава ФРС Бен Бернанке заявив, що американський ЦБ буде готовий підвищити процентні ставки, як тільки прогноз розвитку економіки країни "значно покращає".
В свою чергу глава Європейського центрального банку (ЄЦБ) Жан-Клод Тріше заявляв раніше, що згортати заходи, спрямовані для відновлення економічного зростання і обсягів банківського кредитування, поки рано. Проте exit strategy у європейського ЦБ вже готова. "У ЄЦБ є стратегія виходу, і банк готовий ввести її в дію, коли прийде час", - говорив він.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас