Україна опинилася в кінці рейтингу світових фінансових центрів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна опинилася в кінці рейтингу світових фінансових центрів

Казна та Політика
529
Україна розташувалася в нижній частині списку в рейтингу розвитку фінансових систем світу за 2009 р., зайнявши 53-е місце з 55, і погіршивши свої позиції на 2 рядки в порівнянні з торішнім результатом.
Про це свідчать результати дослідження, проведеного Всесвітнім економічним форумом (WEF), пише РБК daily.
Звання найбільшого фінансового центру світу цього року отримала Великобританія, яка потіснила з першого місця США, які опустилися на третє місце, пропустивши вперед ще й Австралію. Цікаво, що вперше зайняла друге місце в рейтингу Австралія - єдина країна з першої десятки, якій удалося за рік поліпшити свої економічні показники.
При створенні рейтингу аналітики WEF враховують понад 120 різних чинників, наприклад, фінансову стабільність країни, розмір ринку позикового капіталу, стан економіко-правового й ділового середовища. Як відзначають в організації, їх робота дозволяє країнам поглянути на себе збоку і визначити ті сфери економіки, які потребують реформування.
За підсумками цього року показники більшості з 55 країн, що ввійшли до списку, істотно знизилися. Зокрема, США втратили 0,73 пункту. Тепер загальний бал торішнього лідера рейтингу складає 5,12 з 7 можливих. Проблеми, викликані фінансовою кризою, не обійшли стороною і Великобританію. За рік вона втратила 0,55 пункту, але при цьому вийшла на перше місце списку з сумою в 5,28 балу.
На думку експертів, Британії та США вдалося утриматися серед лідерів рейтингу насамперед завдяки обсягам ринку. А за показником фінансової стабільності ці дві країни розташувалися на 37-му і 38-му місцях відповідно, поступившись, в числі інших, Нігерії, Панамі й Бангладеш.
"Зниження кількості набраних Сполученим Королівством і США балів свідчить про зростання іхньої слабкості і означає, що їхнє лідерство скоро може опинитися під великим сумнівом", - відзначив в прес-релізі WEF головний операційний директор американського відділення організації Кевін Стейнберг. Крім того, до списку "невдах" року можуть бути зараховані Німеччина (третє місце в 2008 році) і Франція (шосте місце в 2008 році), які в новому списку не потрапили до першої десятки.
Зовсім з іншим настроєм зустріли результати рейтингу найбільших світових фінцентрів у Австралії, яка піднялася на 9 місць і тепер поступається лише Великобританії. Експерти WEF дали Зеленому континенту 5,13 бала, що на 0,15 пункту більше, ніж торік. На думку аналітиків, зростання в рейтингу сталося завдяки урядовій політиці формування з Австралії найбільшого фінансового хаба в Азіатсько-тихоокеанському регіоні. З минулого року істотно посилилися й "азіатські тигри" Сінгапур (четверте місце в рейтингу-2009) і Гонконг (п'яте місце). Рік тому їм були віддані десяте і восьме місця відповідно.
Всесвітній економічний форум розглянув і фінансову ситуацію в Росії. В порівнянні з торішнім рейтингом РФ втратила 4 позиції і зайняла 40-е місце, розташувавшись між Польщею та Угорщиною. А 47-е місце в рейтингу зайняв Казахстан.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас