Кабмін заохотив валютні позики — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабмін заохотив валютні позики

Казна та Політика
1052
Муніципалітети зможуть отримати з держбюджету компенсацію до 5% витрат на виплату відсотків по отриманих від міжнародних фінансових організацій валютних кредитах на впровадження енергозберігаючих технологій у сфері ЖКГ. Дотепер проблем з виплатою відсотків у міської влади не було, але отримання дотацій стане актуальним у 2010 році, коли різко зросте обсяг узятих кредитів, кажуть експерти.
Кабінет міністрів вирішив компенсувати підприємствам житлово-комунального господарства (ЖКГ) процентні ставки по валютних кредитах, залучених у міжнародних фінансових організацій (МФО). За рахунок кредитних коштів мають реалізуватися проекти з енергозбереження у сфері ЖКГ, пов'язані з модернізацією і реконструкцією котельних, систем водопостачання і водовідведення із застосуванням сучасних енергозберігаючих технологій і обладнання, йдеться в постанові Кабміну №1030.
Якщо в травні уряд прийняв постанову №514, вирішивши повертати з держбюджету ставку по гривневих кредитах у розмірі половини облікової ставки Нацбанку (складала 12%), то тепер в національній валюті можна розраховувати на компенсацію витрат у розмірі облікової ставки (зараз - 10,25%), що діє на момент нарахування відсотків за користування кредитом, а в іноземній валюті по кредитах МФО компенсація складе 5%. Кредити по такій ставці Україна отримує від більшості МФО, зокрема від Світового банку (4% річних) і NEFCO (3%).
В держбюджеті-2009 на компенсацію ставок закладено 25 млн грн. Як пояснив міністр з питань ЖКГ Олексій Кучеренко, компенсація кредитних ставок планувалася для компаній, що кредитуються в гривні у українських банків. "Але в умовах кризи ніхто не видає кредити. Тому з цих 25 млн грн. ми ще нічого не витратили, а в проекті держбюджету на 2010 рік таку статтю не прописували", - сказав він. За словами міністра, проблеми з компенсацією процентної ставки виникли у муніципалітетів, що залучили валютні кредити у МФО. Як приклад Кучеренко навів кредити Львова і Запоріжжя. "Поки проблем з виплатами у нас не було", - сказав прес-аташе представництва Європейського банку реконструкції і розвитку (ЄБРР) в Україні Антон Усов. "У нас було 12 траншів, і всі вони виплачені вчасно. Тому ситуація для нас не критична, хоча над можливістю звернутися до уряду за компенсацією процентних ставок ми розмірковуємо", - сказав мер Запоріжжя Євген Карташов.
У Львові ситуація складніша. "З початку кризи у нас виникли проблеми з виплатою Світовому банку кредиту, взятого ще в 2001 році (на $28 млн. - Ъ). Але ми домовилися з банком про реструктуризацію і зараз виплачуємо тільки відсотки і певну пеню", - сказав начальник управління зовнішньоекономічних відносин і інвестицій львівської мерії Сергій Кираль.
Основні проблеми муніципалітетів почнуться в 2010 році. "Якщо зараз обсяг кредитів, по яких ми виплачуємо відсотки, невеликий, то з наступного року ми почнемо виплату відсотків з низки проектів ЄБРР, а також німецькому банку KFW, якщо зараз домовимося з ними про кредит", - сказав Кираль. Тому, на його думку, дію прийнятої Кабміном норми необхідно поширити й на 2010 рік. В нинішньому році Світовий банк видає муніципалітетам кредити в рамках проекту "Розвиток міської інфраструктури" на загальну суму $140 млн. У перспективі можливе збільшення фінансування проекту до $1 млрд, але відсотки по кредитах міста мусять почати платити вже з наступного року. Крім того, зараз уряд веде переговори з ЄБРР про отримання кредитів для реформування сфери ЖКГ на загальну суму 160 млн євро. Направити на ці проекти 15 млн євро має намір і організація NEFCO. У проекті держбюджету-2010 не передбачено окремої програми компенсацій ставок, проте закладено 500 млн грн. на енергозберігаючі проекти у сфері ЖКГ.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас