Дефіцит зріс утричі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дефіцит зріс утричі

Казна та Політика
809
Бюджетне управління Конгресу США (Congressional Budget Office, СВО) повідомило, що дефіцит державного бюджету США за 2009 фінансовий рік, який завершився 30 вересня, склав рекордні $1,409 трлн.
За даними Конгресу, за 2009 фінансовий рік, на який припав найгостріший період економічної кризи, дефіцит державного бюджету США збільшився в три рази до 9,9% ВВП країни. Фахівці з апарату Конгресу США відзначають, що їхні нові підрахунки свідчать про те, що у федерального бюджету утворився найбільший дефіцит щодо розміру національної економіки з 1945 р., коли високі державні витрати були пов'язані з веденням Другої світової війни. Роком раніше, в 2008 фінансовому році, дефіцит бюджету в США також встановив рекорд, який склав "всього" $454,8 млрд., або 3,2% ВВП.
Зростання дефіциту бюджету США, на думку Бюджетного управління Конгресу, стало наслідком поєднання двох чинників: зниження податкових надходжень до бюджету і зростання урядових витрат. Зокрема, доходи федерального бюджету в 2009 фінансовому році знизилися на 17% (або на $429 млрд.) по відношенню до показника 2008 р., досягнувши $2,106 трлн., мінімальної величини за останні понад 50 років (15% ВВП). Причому надходження від податку на прибуток компаній обвалилися на 54%, адже якраз на початку минулої осені в США почалися масові банкротства і звільнення.
При цьому видатки федерального бюджету США зросли в 2009 р. в річному вирахуванні на 18% (або на $530 млрд.) - до $3,515 трлн. Бюджетне управління Конгресу США відзначає, що видатки федерального бюджету також встановили рекорд, склавши майже 25% ВВП. Востаннє рівень державних видатків у США був таким високим більш ніж півстоліття тому.
Різке збільшення урядових витрат в США в 2009 р. пояснюється реалізацією екстрених антикризових заходів стимулювання економіки, зроблених адміністрацією Барака Обами для подолання економічної кризи. За даними Бюджетного управління Конгресу США, збільшення державних видатків, зокрема, пов'язане з урядовою програмою викупу у банків потенційно збиткових активів, пакетом стимулювання економіки вартістю $787 млрд., а також з порятунком іпотечних гігантів США - іпотечних агентств Fannie Mae і Freddie Mac., яке коштувало державі ще $200 млрд. Лише на порятунок фінансової системи фінансова влада США витратила близько $245 млрд. Ще $120 млрд. США витратили на допомогу з безробіття.
Нинішній рекордний дефіцит держбюджету США виявився нижчим за серпневий прогноз фахівців Бюджетного управління Конгресу, які розраховували, що перевищення витрат складе $1,587 трлн. До серпня в розрахунках дефіциту федерального бюджету США фігурувало ще вище значення - $1,84 трлн. При цьому автори звіту Бюджетного управління Конгресу відзначають, що зміна прогнозу сталася зовсім не через поліпшення економічної ситуації, а через розбіжності в підрахунку вартості урядової підтримки іпотечних агентств Fannie Mae і Freddie Mac. Згідно з розрахунками Бюджетного управління Конгресу США, дефіцит федерального бюджету в 9,9% ВВП, що за всіма правилами економіки зовсім не критичний.
Влада США розраховує, що в 2010-2019 рр. сумарний дефіцит федерального бюджету США складе $9 трлн., що на $2 трлн. більше, ніж планувалося раніше. Раніше в бюджетному управлінні Конгресу підрахували, що в найближчі десять років щорічний дефіцит бюджету не опускатиметься нижче $500 млрд., або 3% ВВП. Зокрема, в 2010 р. він складе $1,38 трлн., у 2011 р.- $921 млрд., в 2012 р.- $590 млрд.
Високий показник дефіциту федерального бюджету вимагатиме від фінансової влади США чіткої та зваженої політики. Як і раніше, основна частина дефіциту покриватиметься за рахунок зовнішніх запозичень. Запорукою успіху даної політики залишатиметься економічна й політична потужність США і долар як світова резервна і розрахункова одиниця. Доларові резерви таких країн, як Китай, Японія і Росія, в сумі вимірюються трильйонами, і змінити дану ситуацію найближчими роками буде неможливо. В той же час з відновленням американської економіки у США з'являться можливості знизити відношення дефіциту бюджету до ВВП, що зробить її стабільнішою.
Президент США Барак Обама в лютому зобов'язався до завершення терміну своїх президентських повноважень в 2013 р. довести дефіцит федерального бюджету США до $533 млрд. При цьому адміністрації президента Обами і його однодумцям ще належить переконати Конгрес у доцільності просування законопроекту про реформу у сфері охорони здоров'я, який може коштувати федеральному бюджету США ще $900 млрд.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас