ФДМ продешевив з "АероСвітом" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ФДМ продешевив з "АероСвітом"

Фондовий ринок
778
Приватизація держпакету акцій авіакомпанії "АероСвіт" поки не відбудеться: процес заблокований судом. Ініціатором розгляду стала компанія, яка, як вважають учасники ринку, діє на користь Ігоря Коломойського. Позовні претензії пов'язані з неадекватною оцінкою вартості пакету, що продається, що може змусити ФДМ її переглянути.
Процес продажу 22,4% акцій ЗАТ "АероСвіт", що належать державі, припинений визначенням Окружного адміністративного суду м. Києва. Позивачем виступила інвестиційна компанія ТОВ "Он-лайн капітал", яка раніше була помічена в скупці акцій акціонерних товариств на користь групи "Приват".
Нагадаємо, "Он-лайн капітал" виражала зацікавленість у придбанні держчастки, підкріплюючи її завіреннями в готовності заплатити за пакет 35 млн. грн. (а це майже удвічі більше від офіційної оцінки - 17 млн. грн.). Саме оцінка, зроблена незалежним оцінювачем за процедурою Фонду держмайна, стала підставою для претензій позивача: він визнав її неадекватною. "На наш погляд, пакет продається нелогічно, оскільки ми запропонували умови кращі. Те, що відбувається, - це вже не продаж, це роздача", - пояснив гендиректор "Он-лайн капітал" Микола Почапський. При цьому, за його словами, компанію влаштує, якщо ФДМ "запропонує пакет за справедливою ціною іншим акціонерам". "А якщо вони відмовляться від викупу, то акції повинні будуть реалізовуватися у відкритому продажі, в якому ми візьмемо участь. Ми дали зрозуміти, що готові заплатити 35 млн. грн., але якщо ціна в процесі торгів підвищуватиметься, ми готові робити відповідну пропозицію", - резюмував керівник компанії.
У ФДМ з визначенням суду не згодні. "Ми маємо право подати апеляцію до 12 жовтня, і ми маємо намір його реалізувати", - повідомили в прес-службі відомства. Проте до винесення ухвали по суті справи фонд не має права здійснювати які-небудь дії, пов'язані з приватизацією частки в "АероСвіті".
Визначення суду застало процес приватизації в самому розпалі: ФДМ вже розіслав приватним акціонерам ЗАТ листа з пропозицією викупити держчастку за ціною 17 млн. грн. Як стверджують у фонді, саме така процедура передбачена чинним законодавством. Також у відомстві повідомляють, що всі респонденти позитивно відгукнулися на пропозицію взяти участь у приватизації. Зараз у ЗАТ "АероСвіт", окрім держави в особі ФДМ, чотири акціонери: нідерландська компанія Gilward Investments, якою нарівно володіють екс-гендиректор "АероСвіту" Арон Майберг (на фото) і глава "Ренесанс Капітал Україна" Григорій Гуртовий (у них спільні майже 38% акцій компанії), ТОВ "Генавіаінвест", афільоване з Віктором Пінчуком (25%), а також ТОВ "Бюро" (4,8%) і ТОВ "Укрінфоконсалт" (9,8%).
В ТОВ "Генавіаінвест" спробу заблокувати процес приватизації назвали незаконною і "такою, що завдає величезного збитку самій компанії "АероСвіт", яка перебуває в складному фінансово-економічному становищі, має великі поточні боргові зобов'язання і непокриті збитки". "Певні бізнес-групи, виходячи зі своїх корисливих інтересів, протиправно втручаються в діяльність держави, використовуючи як інструмент неправомірні судові рішення", - прокоментували на підприємстві.
Цікаво, що не всі акціонери "АероСвіту" вважають визначення суду ущемленням своїх інтересів. "Зі свого боку ФДМ діяв чітко в рамках законодавства, пропонуючи нам як діючим акціонерам придбати пакет. Проте, наскільки я розумію, виникло питання з його оцінкою. А оцінка має бути справедливою і не викликати питань в майбутньому", - пояснив Григорій Гуртовий.
Раніше у Фонді держмайна до публічних заяв компаній з високими ціновими пропозиціями щодо "АероСвіту" (наприклад, "Дніправіа" пропонувала продати їй пакет за 232 млн. грн.) поставилися негативно. "Знаючи, що процедура передбачає першочерговий продаж учасникам ЗАТ, можна пропонувати яку завгодно суму", - парирувала прес-секретар ФДМ Ніна Яворська. Тим часом, на думку юристів, не все так однозначно. "Якщо стороння компанія пропонує за пакет ціну вищу, ніж визначив незалежний оцінювач, то ФДМ зобов'язаний реалізовувати акції всередині ЗАТ не дешевше від цієї заявленої вартості", - стверджує директор Центру економічного розвитку Олександр Пасхавер. А юрист, заступник директора Центру політичного і економічного аналізу Антон Кравченко ставить під сумнів і норму про переважне право викупу акцій учасниками ЗАТ: "Вона була прописана в Господарському кодексі, проте з квітня цього року, після прийняття закону про акціонерні товариства, з нього вилучена. У новому законі переважне право учасники приватного акціонерного товариства (у попередньому законі - ЗАТ) мають тільки при викупі акцій допемісії. У своїх діях ФДМ, швидше за все, керувався процедурою продажу, передбаченого в статуті "АероСвіту", яка прописана ще за старим законом".
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас