НБУ рефінансує держбанки, що беруть участь у підготовці до Євро-2012 — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ рефінансує держбанки, що беруть участь у підготовці до Євро-2012

Валюта
666
Нацбанк вирішив рефінансувати державні банки, що беруть участь у фінансуванні підготовки до проведення чемпіонату Євро-2012 без забезпечення. Заставою по кредитах зможуть виступити державні гарантії Кабміну, який відповідатиме за повернення банками коштів центробанку.
Національний банк (НБУ) затвердив новий механізм фінансування підготовки міст до чемпіонату по футболу Євро-2012. Вчора НБУ повідомив про прийняття постанови №553, якою затвердив тимчасовий порядок рефінансування державних банків, що здійснюють довгострокове кредитування заходів з підготовки до Євро-2012. Після цього НБУ постановою №568 розширив перелік застав для отримання рефінансування. Держбанкам дозволили віддавати центробанку в заставу державні облігації, державні гарантії Кабміну та інші високоліквідні активи. "Це дозволить підтримати довгострокову ліквідність державних банків, які кредитують підготовку до Євро-2012", - повідомили в НБУ.
Кредити Нацбанку отримають тільки Ощадбанк і Укрексімбанк. "Ця постанова не стосується рекапіталізованих державою Родовід Банку, банку "Київ" і "Укргазбанку", тому що в них державі належить менше 100% акцій", - пояснив виконавчий директор НБУ по банківському регулюванню і нагляду Василь Пасічник.
Це не перша ініціатива НБУ зі стимулювання банків фінансувати чемпіонат. З 10 жовтня Нацбанк дозволив банкам формувати до 20% обов'язкових резервів, зарахованих на спецрахунок в НБУ, цільовими облігаціями внутрішньої держпозики, випущеними Мінфіном для фінансування чемпіонату. Таким чином, банки зможуть направити на Євро-2012 до 1,2 млрд грн. При цьому зміни до держбюджету на 2009 рік передбачали, що НБУ перерахує в нього прибуток у розмірі 9,8 млрд грн. на фінансування Євро 2012, але вони вже двічі були ветовані президентом Віктором Ющенком.
У прес-службах обох держбанків вчора не змогли оцінити ініціативу регулятора, пославшись на неможливість отримати коментарі у керівництва. Але в травні Укрексімбанк погодився викупити облігації Львова на 300 млн грн. для фінансування будівництва в місті стадіону для проведення Євро-2012.
На думку експертів, постанови прийняті для того, щоб НБУ отримав додаткові гарантії повернення коштів. "Держгарантія має на увазі зобов'язання уряду погасити боргові зобов'язання позичальника, якщо він сам не може цього зробити. В цьому випадку сам банк ніякої конкретної застави не залишає", - сказав старший аналітик ІК "Трійка Діалог Україна" Євген Гребенюк. "Це форма гарантії повернення коштів. Якщо емітент не зможе забезпечити виплату відсотків або всього боргу, держава візьме на себе зобов'язання, а Кабмін виступить юридично відповідальною особою", - відзначив директор аналітичного департаменту ІК Dragon Capital Андрій Безп’ятов.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас