Бернанке: Підвищення ставок почнеться при поліпшенні прогнозу розвитку економіки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бернанке: Підвищення ставок почнеться при поліпшенні прогнозу розвитку економіки

Казна та Політика
264
Американський центральний банк буде готовий підвищити процентні ставки, як тільки прогноз розвитку економіки США "значно покращиться", заявив у четвер голова Федеральної резервної системи (ФРС) Бен Бернанке.
"Мої колеги у Федеральному резерві і я сам вважаємо, що стимулююча політика буде виправдана ще протягом тривалого часу, - цитує його виступ на конференції у Вашингтоні агентство Bloomberg. - В той же час в якийсь момент пожвавлення закріпиться, і буде необхідно посилити монетарну політику для запобігання виникненню проблеми інфляції надалі".
Для боротьби з кризою ФРС понизила ставки майже до нуля, почала скупку іпотечних та інших цінних паперів, збільшивши свій баланс до $2 трлн. Аналітики вважають, що тепер перед ЦБ стоїть дуже складне завдання: згорнути ці надзвичайні заходи, не завдавши збитку фінансовому ринку. Керівники ФРС останнім часом постійно підкреслюють, що в їхньому розпорядженні є всі інструменти для вирішення цього завдання.
"В цілому Федеральний резерв має широкий набір інструментів для посилення монетарної політики, коли цього вимагатиме прогноз розвитку економіки", - сказав у четвер Бернанке.
У вересні Комітет з відкритих ринків підтвердив намір підтримувати поки ставки на низькому рівні, щоб підтримати все ще слабку економіку США.
"Враховуючи обсяг надлишкових резервів в економіці, низький рівень інфляції, ми вважаємо, що ситуація виправдовуватиме збереження стимулюючої політики протягом тривалого часу", - знов підтвердив Бернанке.
В той же день Деніел Таруло, управляючий ФРС, сказав, що не потрібно перебільшувати силу пожвавлення американської економіки. На його думку, "економічна активність залишається відносно слабкою".
Бернанке також детально зупинився на діях ФРС в процесі кризи, доводячи їх ефективність. Зокрема, сказав він, покупка облігацій позитивно вплинула на рівень процентних ставок.
На думку економістів, ФРС почне підвищення процентні ставки тільки в третьому кварталі 2010 року.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас