"Ъ": Держава душить цигарки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Держава душить цигарки

Казна та Політика
1159
Вчора стали відомі перші підсумки урядових рішень про збільшення податкового тиску на тютюнову галузь. За даними галузевої асоціації "Укртютюн", з моменту набуття чинності нових ставок акцизу на тютюнові вироби в травні цього року обсяги випуску цигарок вітчизняними підприємствами знизилися на 21,5%. Виробники кажуть, що споживачі переорієнтовувалися на дешевші цигарки і контрабанду. Депутати стверджують, що українці стали менше палити. Проте дані соціологічних досліджень свідчать, що цього не сталося.
За даними асоціації "Укртютюн", в травні-вересні обсяг виробництва цигарок в Україні знизився на 21,5% - до 47,03 млрд шт. З початку року в країні було вироблено 85,22 млрд шт. цигарок проти 98,77 млрд шт. роком раніше. Відзначимо, що до травня падіння виробництва, зумовлене кризою, не перевищувало 2%. За словами гендиректора асоціації Валентини Хоменко, тютюнові компанії були змушені зменшити обсяг виробництва через зниження попиту, викликаного подорожчанням у зв'язку з останнім підвищенням ставок акцизного збору.
З 1 травня набрав чинності прийнятий 31 березня закон, згідно з яким адвалорна складова акцизного збору на тютюнові вироби зросла з 16% до 20%, а специфічна - з 15,6 грн. до 35 грн./1000 шт. для цигарок без фільтру і з 37,5 грн. до 60 грн./1000 шт. для цигарок з фільтром. Специфічна ставка з початку наступного року має індексуватися на рівень інфляції. Влітку Кабмін запропонував підвищити адвалорну ставку ще раз - на 36%.
Один з авторів закону про ставки акцизного збору, що діють зараз, народний депутат Олег Ляшко (БЮТ) вважає, що негативна динаміка обсягу виробництва цигарок свідчить про зниження їх споживання. "Скорочення споживання корелюється з падінням виробництва. Про які-небудь ознаки збільшення нелегальних продажів мова не йде", - впевнений депутат. Він також вважає, що досягнута й інша мета закону - підвищення доходів до держбюджету. За даними ДПАУ, з початку року обсяг акцизного збору від тютюнових виробів збільшився в порівнянні з минулим роком в 2,6 разу - до 5,7 млрд грн. "Сума відрахувань, звісно, менша, ніж ми планували, але ненабагато", - говорить Ляшко.
Виробники не поділяють цю думку. "Падіння виробництва на рівні 20% спричинене різким підвищенням цін на цигарки через збільшення акцизу в травні. Після травневого підвищення акцизів ціни на пачку сигарет без фільтру були збільшені на 1,25-1,6 грн., на пачку сигарет з фільтром - на 1,7-3 грн.", - відзначає директор з корпоративних питань "JTI-Україна" Дмитро Редько. В результаті українські споживачі переключилися на дешевші цигарки, що нелегально ввозяться з Росії та Молдавії, стверджує Хоменко. У неофіційних розмовах представники галузі кажуть, що ситуація все більше нагадує 2000-2001 роки, коли кожна третя пачка сигарет, що продається в Україні, була контрабандною. Тому компанії починають згортати програми з модернізації виробництва і планують скорочення штату.
Ввезення цигарок з Росії і Молдавії пояснюється тим, що в цих країнах для виробників створені кращі умови, ніж в Україні. Збір на пачку найдешевших сигарет (вартістю 1,6 грн. до сплати акцизу) в Україні складає 1,02 грн., в Росії в перерахунку на гривні - 0,42 грн., а в Молдавії - 0,07 грн. На найдешевші цигарки з фільтром (3 грн.) в Україні - 2 грн., в Росії - 0,83 грн., в Молдавії - 0,17 грн. У асоціації "Укртютюн" розповіли, що мають в своєму розпорядженні дані МВС, згідно з якими за 8 місяців поточного року в Україні було затримано контрабандної тютюнової продукції на 1,82 млн грн., що в 26 разів більше, ніж за аналогічний період минулого року.
Втім, начальник прес-служби Держмитниці Світлана Судак каже, що спроб вивезення цигарок з України більше, ніж спроб ввезення. "Якщо ми й затримували при імпорті нелегальне ввезення цигарок, то в основному дешевих. Навпаки, це з України нелегально вивозилася продукція", - відзначає вона. Це пояснюється тим, що мінімальна ціна пачки цигарок у країнах Євросоюзу сягає 5 євро.
Між тим дані соціологічних досліджень свідчать про те, що вподобання українських курців зазнали серйозних змін. За даними Інституту соціальної та політичної психології Академії педагогічних наук України, чисельність курців в Україні з 2004 року тільки зростає. При цьому, згідно з проведеним інститутом з 14 по 20 вересня опитуванням, третина респондентів перейшли на дешевші, а значить, менш якісні цигарки, 5-8% - на продукцію з сусідніх країн. При цьому 57% респондентів заявили, що подальше підвищення цін на цигарки може призвести до того, що вони почнуть купувати нелегальну продукцію, з якої податки не сплачуються.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас