Ринок комерційної нерухомості відроджується? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ринок комерційної нерухомості відроджується?

Нерухомість
1604
В останні роки інвестиційний клімат в Україні сприяв розвитку проектів комерційної нерухомості. Так, загальна сума оборудок на цьому ринку, наприклад, у 2007 році склала близько 1 мільярда доларів, з яких чималу частину зайняли об'єкти офісної нерухомості. Здавалися вони швидкими темпами, оскільки рівень вакантності площ, наприклад, у Києві не перевищував 5%.
З четвертого кварталу 2008 року розвиток ринку офісної нерухомості значно сповільнився. Тенденція активного зростання, що продовжується, змінилася фазою спаду. Протягом першого півріччя 2009 року власники комерційної нерухомості змушені були змиритися з тим, що за "докризовими" цінами як на ринку продажу, так і на ринку оренди, операцій найближчим часом не передбачається. Внаслідок чого в цьому сегменті сталося різке зниження ставок оренди і плавніше зниження цін продажу.
В свою чергу, потенційні покупці комерційної нерухомості зараз сумніваються: а чи варто здійснювати покупку в період кризи, чи не ризиковано це або краще почекати того часу, коли ситуація стабілізується, і продовжувати поки орендувати?
За оцінками експертів, саме сьогодні комерційна нерухомість цікава з погляду довгострокових інвестицій. І якщо є кошти, то купувати нерухомість варто. Тому що в період кризи можна купити офіс на максимально вигідних умовах. Є можливість вибрати гарну пропозицію за розумною ціною. Багато власників нерухомості готові сьогодні робити непогані знижки, аби реалізувати офіси. Проте якщо ж ціна за пропонований об'єкт нерухомості перебуває біля нижньої цінової межі, що існує для даного типу приміщень, то, швидше за все, дешевше, ніж зараз, його купити не вдасться.
"Перший квартал 2009 року характеризувався панікою учасників ринку комерційної нерухомості, яка була результатом економічних потрясінь, що сталися в IV кварталі 2008 року. Ринок оренди характеризувався дуже малою кількістю оборудок. Різке зростання вакантності ослабило позиції власників, спровокувавши подальше зниження орендних ставок і вартості офісних приміщень", - відзначає керівник відділу агентських послуг департаменту офісної нерухомості компанії Colliers International Максим Ткаленко.
Але подальшого значного падіння їх вартості експерти вже не прогнозують.
"В другому кварталі зростання вакантності сповільнилося. А багато власників досягли тих цінових меж, за які вони психологічно не готові переступити", - вважає Ткаленко.
Сьогодні на ринку з'явилася можливість у будь-якому сегменті зі знижкою купити хороші варіанти, тому експерти радять купувати тільки високоякісні об'єкти. Ринок змінився, і надалі реальний інвестиційний прибуток приноситиме нерухомість лише високої якості.
Ще один аргумент - сьогодні ринок характеризується тенденцією до скорочення пропозицій нових офісних площ. А оскільки кількість якісних офісних площ у країні все ще недостатня, особливо в крупних регіональних центрах, та і в Києві, багато експертів прогнозують відновлення дефіциту пропозицій офісної нерухомості вже в 2011 році, бо 2009-й стане найменш продуктивним для цього ринку.
Прогноз річного приросту цього сегменту складе близько 13 % (у 2008 році - 21 %, роком раніше - 45. З анонсованих до введення в експлуатацію в другому півріччі 2009-го 192,7 тис. квадратних метрів офісних площ, за останніми оцінками, на ринок вийде не більше 70,2 тисяч. Позаяк будівельна активність в рази сповільнилася, терміни введення в експлуатацію нових бізнес-центрів відклалися на пізніший час. Ринок зіткнувся з тим, що девелопери через проблеми, що виникли із залученням кредитів, спрямували всі сили на добудову вже початих офісних об'єктів. В результаті на папері залишилося багато різних проектів, а нового нічого не закладається. Тому, прогнозують аналітики, в 2011 році ми зіткнемося з підвищенням попиту і браком пропозиції на якісну офісну нерухомість.
Не варто забувати, що в умовах нестабільної економічної ситуації з готівковими коштами може статися все що завгодно. А вкладаючи гроші в нерухомість можна від цього себе вберегти. Так само, плюсом до покупки офісу може служити й те, що кошти, вкладені в покупку, почнуть працювати відразу ж. Наприклад, якщо здати в оренду, нехай навіть і за нинішніми "кризовими" цінами.
"Я б порекомендував купувати об'єкти, якщо компанія має в своєму розпорядженні вільні гроші. Наприклад, у Німеччині, Франції та США вже видно ознаки одужання економіки. Це означає, що через 6-10 місяців це буде і в Україні. Тому краще зараз, поки ціни на нерухомість мінімальні, інвестувати в об'єкти, які згодом, у момент зростання ринку, принесуть власникові істотний дохід. Думаю, вже до середини 2010-го орендні ставки і вартість об'єктів комерційної нерухомості почнуть зростати", - відзначає представник ірландської інвесткомпанії Quinn Group Пітер Квінн.
На думку експертів, позитивним чинником, що чинить вплив на ринок комерційної нерухомості, є хоч і незначне, але вельми помітне підвищення ділової активності. Останнім часом намітилася тенденція повернення компаній на раніше займані і якісніші орендні площі.
Посилити цю тенденцію також має і завершення виборчого процесу. Після того як в Україні визначиться кандидатура президента і владна вертикаль, коли стане зрозуміло, якою буде економічна політика нового керівництва, бізнес збільшить свою ділову активність. Отже, попит на офісні приміщення помалу почне зростати. "Після виборів ринок, як правило, оживає, з причин, які всім зрозумілі. Тому що гроші, кинуті у вибори, - це ті гроші, які осядуть у кишенях наших з вами співгромадян і невеликих обслуговуючих компаній, а їм необхідно буде шукати належне застосування", - відзначає голова комітету з аналітики інформаційних технологій Асоціації фахівців з нерухомості України Андрій Гусельников.
Експерти впевнені, нерухомість вважається найбезпечнішим способом збереження капіталу в моменти знецінення інших активів: її вартість не так мінлива, як вартість акцій, вона дає дохід не лише від приросту капітальної вартості, але й від оренди.
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас