Депутат: Скасування ринкового збору завдасть серйозного удару по місцевих бюджетах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Депутат: Скасування ринкового збору завдасть серйозного удару по місцевих бюджетах

Казна та Політика
373
Заява Кабінету міністрів про затвердження законопроекту, яким передбачається скасувати з 1 січня 2010 року ринковий збір, є популістською, а сам законопроект має слабку перспективу пройти парламент, вважає народний депутат від Партії регіонів України Віталій Хомутинник.
Голова підкомітету з питань контролю й законодавчого забезпечення діяльності податкових органів Комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики пояснив, що ринковий збір є найбільшим за обсягом надходжень до місцевих бюджетів серед всіх місцевих податків і зборів.
"За перше півріччя його надходження склали 245 млн грн. - це майже 63% від загальної суми місцевих податків і зборів. Більше того, в багатьох місцевих бюджетах ринковий збір займає третє-четверте місце серед всіх прибуткових джерел", - відзначив він.
За словами депутата, така статистика спростовує заяви уряду про те, що ринковий збір є рудиментом радянської епохи, кошти від якого до бюджету не надходять.
В.Хомутинник додав, що обіцянка уряду залишати 50% понадпланових надходжень від загальнодержавних податків є нерівноцінною заміною ринковому збору, оскільки існує великий ризик невиконання плану.
За його словами, скасувати ринковий збір можна або шляхом внесення відповідних змін до застарілого чинного Декрету про місцеві податки і збори, або шляхом прийняття нового закону з вказівкою компенсацій місцевим бюджетам.
"Що стосується затвердження нового закону, то до вчорашнього дня в урядовому законопроекті "Про вдосконалення системи місцевих податків і зборів в Україні", зареєстрованому у Верховній Раді 29 травня цього року, ринковий збір взагалі благополучно був присутній", - додав народний депутат.
На його думку, система місцевих податків і зборів давно потребує реформування, адже вона не забезпечує реальною прибутковою базою місцеві бюджети, а ефект від стягування низки платежів навряд чи покриває витрати на нього.
В.Хомутинник нагадав, що півтора роки тому виходив з ініціативою прийняття нового закону про місцеві податки і збори, але коли у Верховній Раді був зареєстрований урядовий законопроект на ту ж тему, відкликав свій законопроект, щоб зрушити питання реформування системи місцевих податків і зборів з мертвої точки.
"Наші законопроекти були багато в чому схожі. Але якщо урядовий законопроект не передбачатиме ринкового збору, його прийняття не матиме сенсу", - додав депутат.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас