Адмінсуди у п'ятницю чекає розп'яття — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Адмінсуди у п'ятницю чекає розп'яття

1010
Через тиждень вирішиться доля голови Вищого адмінсуду України Олександра Пасенюка й, можливо, майбутнє адміністративної юстиції в нашій країні. 16 жовтня відбудеться спільне засідання президій Верховного суду України (ВСУ) і Ради суддів України (РСУ).
Ці два органи зараз проводять підготовчу роботу до засідання, де керівники адмінвертикалі повинні будуть відзвітуватися про покращенння якості організації досягнення правосуддя в адмінсудах. Про це повідомив співрозмовник із ВСУ.
Нагадаємо, 3 квітня на такому ж засіданні президій ВСУ і РСУ офіційно було оприлюднено звіт робочої групи, що займалася перевіркою діяльності Вищого адмінсуду України (ВАСУ) і ще трьох адмінсудів - Львівських окружного і апеляційного та Івано-Франківського окружного адмінсуду. Сама перевірка, яка тривала з грудня 2008-го до січень 2009 р., була реакцією на події у Львівському апеляційному адмінсуді (ААС) і діяльність його колишнього голови Ігоря Зварича. За деяким даними, ВСУ навіть допомагав співпрацювати СБУ збирати інформацію про роботу Зварича, хоча голова ВСУ Василь Онопенко в інтерв'ю не підтвердив цю інформацію.
Що зроблено
Члени робочої групи сформулювали в 400-сторінковій аналітичній довідці велику кількість недоліків у роботі всіх згаданих адмінсудів, і насамперед - ВАСУ. Керівництву перевірених судів було встановлено термін - до 1 вересня для усунення виявлених недоліків. Всі ці події мають вагому кулуарну таємницю - прагнення керівництва судової системи підсилити контроль за системою адмінсудів. Адже Олександр Пасенюк часто веде свою самостійну політичну лінію і не враховує думку ні ВСУ, ні РСУ з різних питань.
При цьому у ВСУ мало можливостей впливати на судову практику як ВАСУ, так і всієї адмінвертикалі судів. Адже ВСУ може переглянути рішення ВАСУ лише у двох випадках: при неоднаковому застосуванні однієї й тієї ж норми і в контексті рішень Європейського суду. Потрібно враховувати, що й адмінпалата ВСУ на чолі з Віктором Кривенком багатьма впливовими людьми вважається ядром опозиції до голови ВСУ Василя Онопенка.
З іншого боку, сьогодні як у діючих суддів, так і в суддів у відставці не вистачає цензурних слів, коли вони зіштовхуються з реаліями вітчизняної адмінюстиції як персічні громадяни України. Викликає роздратування в багатьох суддів з інших вертикалей і більш високі зарплати в системі адмінсудів, і краще матеріально-технічне забезпечення.
Багато невдоволення було через те, що судді адмінсудів почали відкривати провадження з процесуальних рішень інших суддів, тим самим фактично поставивши себе вище колег з інших судових вертикалей. А приміром, народний депутат від БЮТ Святослав Олійник у недавньому коментарі заявив, що адмінюстиція - галузь судової влади, яка повністю дискредитувала себе і що судді адмінсудів заробляють великі суми.
Чого очікувати
Зручним моментом для вирішення всіх цих проблем стало для керівництва ВСУ завершення повноважень Олександра Пасенюка на посаді глави ВАСУ, що відбудеться в грудні поточного року.
У ВСУ є два варіанти для дії: або домовитися з Олександром Пасенюком, або домогтися призначення на посаду головою ВАСУ більш лояльної людини (сьогодні главою ВАСУ призначає РСУ за поданням глави ВСУ). І в тому, і в іншому випадку необхідно вказати на незадовільну діяльність Пасенюка на його посаді. Тим більше що зробити це не так уже й складно. У роботі багатьох адмінсудів, які усе ще перебувають у стадії формування, можна відшукати вагомі недоліки.
Але для призначення головою ВАСУ необхідна рекомендація Ради суддів адмінсудів. З огляду на беззастережну підтримку цим органом політики Олександра Пасенюка, рекомендація може бути прогнозованою. Більше того, 14 вересня на засіданні пленумів ВАСУ й Ради суддів адмінсудів діючий глава ВАСУ знову довів міцність своїх позицій всередині адмінвертикалі.
Тому багато спостерігачів не виключають, що РСУ й глава ВСУ можуть піти на ухвалення політико-правового рішення з приводу нового чильника ВАСУ,- наприклад, без урахування рекомендації Ради суддів адмінсудів. Але для цього потрібно продемонструвати не просто погану, а дуже погану роботу керівництва адмінсудів.
За даними "ЭИ", головною болючою темою, на яку будуть давити ВСУ і РСУ, залишається кількість справ, які накопичились в адмінсудах. За інформацією джерел, сьогодні в семи ААС застрягло майже 270 тис. справ, а в окружних - 79 тис. Зокрема, у Київському ААС - більше 70 тис. справ, у львівському і харківському ААС - майже по 70 тис. справ.
Але у ВАСУ протягом першої половини вересня підготували звіт про зроблену роботу. В остаточному підсумку їм мало що вдалося зробити. Основні аргументи - критичний недолік фінансування й кадрів, а також те, що більшість проблем не залежать від адмінсудів і створюються ззовні.
Зазначимо, що у ВСУ й РСУ також розуміють, що самотужки адмінсуди не можуть впоратися з більшістю проблем і викликів, які стоять перед адмінюстицієй. Але необхідність приймати політичні рішення цілком може варіювати розуміння ситуації.
Андрій Уманець
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас