Економічний спад змушує Росію йти шляхом капіталізму — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Економічний спад змушує Росію йти шляхом капіталізму

Казна та Політика
673
Економічний спад, що відбувається в Росії, примушує країну врешті починати реальні дії після більш ніж десяти років розмов про відмову найбільшого світового експортера енергії від своєї нафтової залежності та зменшення впливу держави, повідомляє агентство Bloomberg.
Уряд збирається активізувати роботу з приватизації підприємств, що залишаються в його власності, яких налічується 5500, і зараз переглядає відповідну програму. Прем'єр-міністр РФ Володимир Путін запропонував чиновникам подумати про приватизацію федеральних державних унітарних підприємств. За словами прем'єра, вони частенько працюють виключно як приватні контори, їх основною метою є витягання прибутку, тільки при цьому вони "безкоштовно використовують державне майно". Він також звернув увагу на те, що уряду необхідно мати чіткий план роботи з позбавлення від надлишкових активів.
Путін хоче використовувати кошти від продажу державних підприємств, щоб усунути дефіцит бюджету наступного року, який його уряд оцінює в 6,8% обсягу ВВП, і використовувати приватизацію як поштовх до модернізації покинутої державою інфраструктури. У бюджеті на 2010 р. закладені доходи від приватизації в 7 млрд. крб., але, на думку міністра економічного розвитку Росії Ельвіри Набіулліної, держава може вже в 2009 р. продати активи на десятки мільярдів рублів. "Будемо дивитися на кон'юнктуру ринку, дешево продавати не будемо", - підкреслила міністр.
Виступаючи на інвестиційному форумі банку ВТБ у вересні, Путін заявив, що завжди добре розумів, "якою оманливою є сліпа віра у всемогутність держави, наскільки ілюзорними є надії на те, що за рахунок тотального втручання в економіку можна все налагодити". "У нас не сталося ні масштабної націоналізації, ні сповзання до загального адміністративного регулювання. Ми зберегли вільний рух капіталів і конвертовність рубля, - сказав прем'єр. - Хочу ще раз підкреслити і сказати - повернення до минулого не буде. Росія залишиться ринковою, ліберальною економікою".
Минулорічне падіння цін на нафту на 54%, що підштовхнуло російську економіку до спаду на 10,9% в II кварталі, змусило уряд відновити роботу над своїми зобов'язаннями відмовитися від залежності від сировинного експорту. Президент Росії Дмитро Медвєдєв неодноразово називав сировинну залежність країни "принизливою". Медвєдєв вважає, що "правильна" ціна на нафту зараз повинна складати $80-90 за барель. Глава держави відзначає при цьому, що Росія не зацікавлена в нескінченному підвищенні ціни на нафту, оскільки це зашкодить структурній зміні економіки.
Хоча російські політичні лідери й заявляють про свою рішучість змінити курс, деякі економісти настроєні скептично з приводу того, як уряд працюватиме над диверсифікацією економіки, якщо ціни на енергоносії відновляться. "Якщо ціна на нафту зросте і станеться зниження бюджетного дефіциту, то стимули проводити ці реформи будуть пом'якшені", - відзначив Том Манді, стратегічний аналітик "Ренесанс Капітал".
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас