Безробіття стане третьою хвилею кризи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Безробіття стане третьою хвилею кризи

Казна та Політика
2234
За фінансовою кризою та економічною рецесією випливають тяготи, пов'язані зі скороченням зайнятості. Безробіття ще тривалий час може залишатися на високому рівні, стримуючи споживчий попит і темпи економічного росту.
В 30 промислово розвинених країнах, які входять до Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР), безробіття вже досягло 8,5% - це найвищий показник з часів Другої світової війни. "У більшості країн ОЕСР криза на ринку праці вже настала", - стверджує Стефано Скарпетта, який очолює департамент зайнятості в цій організації. І перш ніж наступить поліпшення, рівень безробіття, очевидно, ще зросте, незважаючи на відновлення економіки, яке вже почалося, вважає він.
МВФ попереджає про "зростання економіки без росту зайнятості": дефіцит робочих місць буде зберігатися, оскільки компанії не будуть поспішати наймати нових співробітників. Високе безробіття саме по собі може придушувати попит, ставлячи під загрозу поряд з волатильними цінами на нафту й інші сировинні товари відновлення економіки.
Не можна сказати, що ситуація абсолютно безнадійна. Хоча безробіття в розвинених країнах, за оцінками ОЕСР, у наступному році може досягти 10% (це означає, що від початку спаду роботу втратять 25 млн чоловік), організація вказує на ознаки, що з'явилися нещодавно, відновлення економіки і вважає, що пік безробіття може наступити раніше, ніж очікувалося, і цей рівень буде не настільки високим.
Щоправда, щоб не допустити довгочасного погіршення ситуації на ринку праці, уряди повинні, на думку ОЕСР, швидко й рішуче вживати превентивних заходів.
(Не)гнучкий ринок
Криза стала серйозною перевіркою політики лібералізації ринків праці, що проводилася в деяких країнах починаючи з 1980-х рр. Вона супроводжувалася зменшенням ролі профспілок і спрощенням правил наймання та звільнення. Поки результати цього процесу оцінюються неоднозначно. Більшість країн - членів ОЕСР увійшли в кризу, маючи низький рівень безробіття: у середньому в 2007 р. він склав мінімальні за 25 років 5,6%. Це багато в чому пояснювалося реформами, здійсненими на ринках праці і товарів.
Але саме в силу досягнутої гнучкості безробіття під час кризи зросло досить різко, у тому числі й тому, що багато хто працювали за короткочасними або тимчасовими контрактами. Звільнення торкнулися в основному тих, хто традиційно перебував у найбільш уразливому положенні: молодь, некваліфікованих працівників, іммігрантів, представників національних меншостей і тимчасових співробітників.
В результаті ступінь нерівності в суспільстві росте, як і рівень відносної бідності в країнах з високим рівнем прибутків, що породжує сумніви в ефективності механізмів, які забезпечують соціальну захищеність.
Серйозну перевірку на ефективність проходять системи пошуку роботи і підвищення кваліфікації, що допомагають людям швидко знайти роботу у випадку її втрати. Витрати на такі програми зросли, але темпи росту безробіття виявилися вищими.
ОЕСР вважає, що уряд повинен терміново коректувати програми з розвитку ринку праці та соціальну політику, щоб люди не потрапили в пастку затяжного безробіття. Прийняті заходи повинні в першу чергу орієнтуватися на молодь, яку криза вдарила особливо боляче і яка ризикує перетворитися в чергове "втрачене покоління".
Нинішня рецесія спростовує вкорінене подання про ринки праці, відповідно до якого динамічна економіка США забезпечує низький рівень безробіття й кращий захист від економічних потрясінь, тоді як на менш гнучких ринках європейських країн безробіття повинне рости сильніше і зберігатися на високому рівні довше. У США безробіття за два роки кризи подвоїлося і досягло 9,8%, а в багатьох країнах Європи навіть при більш істотному спаді виробництва безробіття зросло не так сильно, оскільки значне число робочих місць вдається зберегти за рахунок субсидій, що стимулюють зайнятість.
За оцінками ОЕСР, у Німеччині безробіття в липні досягла 7,7% - це лише на 0,5 відсоткового пункту вище показника вересня 2008 р. У Франції безробіття з кінця 2007 р. підвищилася на 2 в. п., досягши 9,8%, в Італії з березня 2008 р. по березень 2009 р. вона збільшилася лише на 0,8 в. п. до 7,4%. Помітними виключеннями стали Іспанія, де безробіття досягло 18,9%, і Ірландія з 12,5%. Обидві країни постраждали через бульбашки, які лопнули, на ринку нерухомості.
Чи стали більш гнучкими європейські ринки праці, де основні механізми регулювання пов'язані з зарплатою, а не з робочим місцем? Як вважає ОЕСР, Ірландія, Іспанія, США і Японія вже минув пік росту безробіття, а для Німеччини, Італії та Франції основні втрати робочих місць, можливо, ще попереду. Німеччина розширює масштаби своєї програми "курцарбайт", у рамках якої робочі місця зберігаються, але робочий день істотно скорочується. Зараз цією схемою охоплені більше 1,4 млн працівників. Проте в країні побоюються різкого росту безробіття після закінчення термінів дії програми. Голова Бундесбанку Аксель Вебер вважає, що межа мінімуму на ринку зайнятості буде пройдена не раніше кінця 2010 - початку 2011 р.
Багато хто вважають, що для відродження духу підприємництва Європі необхідна більше масштабна лібералізація ринків праці та товарів. "Ми бачимо своєрідне затвердіння сформованої культурної системи, в основі якої лежать економічні, промислові та політичні інтереси, - говорить колишній прем'єр-міністр Іспанії Феліпе Гонсалес, до якого лідери ЄС звернулися з пропозицією підготувати доповідь про європейську стратегію зайнятості. - У Європі відсутня мобільність, немає свіжих ініціатив".
Час, а не місце
Швидке зростання безробіття в США пояснюють впливом рецесії на трудомісткі галузі - зокрема, на будівництво та фінанси. Після 15 років, які ознаменувалися розвитком аутсорсингу і удосконаленням механізмів підвищення ефективності, "коли через кризу довелося скорочувати витрати, насамперед стали скорочувати витрати на персонал", додає Джордж Магнус, старший радник з економіки в UBS.
Федеральна резервна система США прогнозує, що під кінець року безробіття перевищить 10% і почне поступово скорочуватися тільки в 2010 р. Середня тривалість робочого тижня скоротилася майже до рекордно низького значення, а виходить, перш ніж почати створювати нові робочі місця, компанії будуть збільшувати робочий час. Американці усе більше побоюються перспективи довгочасного безробіття. Кожен третій безробітний у країні втратив роботу більше шести місяців тому - це найгірший показник з 1948 р., коли вперше почали вести таку статистику.
У Великобританії ринок праці почуває себе краще, ніж у попередні періоди рецесій, і краще, ніж в інших країнах, що постраждали від колапсу на ринку нерухомості. Хоча зараз безробіття становить 7,9%, а в майбутньому, як пророкують економісти, досягне 3 млн, або 10%, в цілому скорочення зайнятості у відсотковому вирахуванні виявилося втроє меншим, ніж скорочення економіки.
Британським роботодавцям вдається зберігати місця за рахунок зменшення робочого часу й урізування зарплат. Однак це може сповільнити відновлення ринку праці, оскільки тут найманню нових співробітників також буде передувати збільшення робочого часу. Головний економіст британського Інституту персоналу і кадрового розвитку Джон Філпотт переконаний, що країна навряд чи зможе повернути безробіття до рівня, який був до рецесії, раніше 2015 р.
Приводи для деякого оптимізму у світі все-таки з'являються. Майже в половині країн роботодавці передбачають збільшення числа робочих місць у себе в найближчі три місяці, говориться з останнього огляду рекрутингової компанії Manpower. Роботодавці в Азії (крім Японії) дають досить оптимістичні прогнози динаміки зайнятості. Ознаки відродження з'являються й у Європі, хоча поки не дуже активно. Однак у США роботодавці усе ще не готові наймати нових співробітників. "Саме зараз настав поворотний час, - говорить Джеффрі Джоррес, голова ради директорів і генеральний директор Manpower. - У більшості великих компаній є бажання наймати співробітників, і робочі місця будуть з'являтися. Питання в тому, чи надовго ця тенденція". За словами Джорреса, не зрозуміло, чи зможе глобальний ринок праці відновитися "при непрацюючому американському циліндрі".
Магнус із UBS вважає, що переломною рискою в динаміці безробіття може стати майбутнє літо, але при цьому існує небезпека, що, досягши піка і потім знизившись, безробіття знову почне рости. "Думаю, ми побачимо невелике зростання числа робочих місць, але все-таки компанії як і раніше перебувають у найтяжких умовах, що змушують їх скорочувати витрати", - говорить Магнус. Офіційні дані про безробіття, на його думку, не дозволяють оцінити справжні масштаби проблеми. Використовуваний міністерством праці США більш широкий показник обліку, що включає тих, хто перестав шукати роботу, а також працюючих за тимчасовим контрактом і не спроможних знайти постійну роботу, досягнув рекордного значення - 17%.
"Рівень безробіття сам по собі є лише вершиною айсберга, - говорить Магнус. - Головна частина айсберга - структурна слабість ринку праці. Справжні масштаби нещастя величезні, адже воно проявляється ще й у скороченні корпоративних витрат і недоліку споживчого попиту через скорочення кредитування".
Брайан Грум, редактор відділу бізнесу і зайнятості на Yahoo
За матеріалами:
Відомості
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас