"Ъ": Юлія Тимошенко не хоче відповідати чужим стандартам — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Юлія Тимошенко не хоче відповідати чужим стандартам

Казна та Політика
927
Вчора прем'єр-міністр Юлія Тимошенко піддала різкій критиці прийнятий Верховною радою в першому читанні законопроект про підвищення соціальних стандартів. Тимошенко назвала цей документ "атомною бомбою для фінансової системи України" і висловила упевненість в тому, що остаточне голосування за законопроектом буде провалено. Тим часом в БЮТ вже готують представлення до Конституційного суду про законність рішення, прийнятого Радою.
Початок вчорашнього засідання Кабінету міністрів Юлія Тимошенко присвятила критиці законопроекту про підвищення соціальних стандартів, прийнятого Верховною радою в першому читанні у вівторок.
- Вчора (6 жовтня) було здійснено злочин проти України і проти кожної людини, - заявила Тимошенко, відкриваючи засідання уряду. Нагадаємо, 6 жовтня Верховна рада в першому читанні ухвалила законопроект №4762 про підвищення прожиткового мінімуму і мінімальної зарплати до кінця 2009 року на 12-14% - до 701-744 грн. відповідно. Згідно проекту, в 2010 році рівень соцстандартів передбачається підняти в середньому на 23%. На ці цілі в листопаді-грудні необхідно 8 млрд грн., а в 2010 році - ще 60 млрд грн. За документ проголосували 259 депутатів: фракцій Партії регіонів (ПР), блоку Литвина, Компартії і більше половини фракції "Наша Україна - Народна самооборона". БЮТ голосування проігнорував.
Прем’єр назвала підтриманий Радою законопроект "атомною бомбою для фінансової системи України", оскільки, на її думку, для збільшення відповідних виплат необхідно мати "другий бюджет країни". Юлія Тимошенко заявила, що, проголосувавши за підвищення соцстандартів, депутати "нахабно, махрово, безпринципно і цинічно обдурили людей", і "жоден новий уряд, жоден президент не зможе виконати цього". Тимошенко підкреслила, що такі дії політичних сил, що підтримали даний проект закону, продиктовані "виключно наближенням виборів президента".
- Я упевнена, що остаточного голосування за цей злочин просто не буде, - підсумувала прем'єр. При цьому вона не уточнила, на чому заснована її упевненість.
- Зараз деякі депутати проголосували, а потім не проголосують. Юлія Тимошенко упевнена, що народні депутати прислухаються до доводів уряду про те, що забезпечити виконання закону неможливо. Всім зрозуміло, що цей закон не покриває фінансових можливостей України, - заявив народний депутат Андрій Шкіль (БЮТ).
Про те, що деякі депутати вже зараз можуть змінити свою позицію з цього питання, можна судити, зокрема, із заяви народного депутата Юрія Кармазіна ("Наша Україна - Народная самооборона").
- Звичайно, якщо уряд не знайде гроші, я не голосуватиму за підвищення соцстандартів у цілому, - сказав Кармазин. При цьому він пояснив, що в першому читанні "голосував за законопроект союзників по коаліції блоку Литвина, щоб не пройшов законопроект Партії регіонів".
- Я завжди прислухаюся до доводів уряду. Але так далі жити не можна. Тому я хочу бачити обґрунтування і висновок Міністерства фінансів. Вважаю, що потрібно призначити міністра фінансів, дати йому можливість сформувати свою команду, знатися на тому, що відбувається, - відзначив Кармазин.
В БЮТ вчора заявили, що вже готують звернення до Конституційного суду про законність рішення про підвищення соцстандартів.
- Ініціювати внесення змін до бюджету на 2009 рік, згідно з українським законодавством, може тільки уряд, а не народні депутати. Тому ми хочемо почути рішення Конституційного суду з цього питання, - сказав народний депутат Лев Бірюк (БЮТ).
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас