За кадром — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

За кадром

Казна та Політика
945
Сьогодні у Верховній раді повинен відбутися розгляд кадрових ініціатив уряду. Кабінет міністрів готовий заповнити вакантні місця глав Мінфіну та Мінтрансу, а також ввести дві нові посади віце-прем'єрів.
Готовий взяти участь у доукомплектуванні уряду й президент Віктор Ющенко, який вчора вніс подання на призначення міністром закордонних справ Петра Порошенко. Але ці плани можуть зруйнувати депутати від Партії регіонів - у фракції заявили, що заблокують Раду, якщо коаліція не підтримає звільнення чотирьох міністрів.
Під час вчорашнього пленарного засідання Верховної ради її голова Володимир Литвин повідомив, що фракції БЮТ ы "Наша Україна-Народна самооборона" пропонують розглянути питання про кадрові призначення ы звільнення в уряді, а також органах виконавчої влади. За його словами, відповідне рішення лідери парламентських фракцій прийняли на єднальній раді.
Передбачається, що голосування пройде на сьогоднішньому засіданні парламенту, буде таємним і буде проводитися за допомогою бюлетенів і персонально з кожної кандидатури.
У першу чергу відбудеться розгляд питання про звільнення членів Кабінету міністрів відповідно до тих ініціатив, які вже є і які будуть на час розгляду,- повідомив депутатам Володимир Литвин.
Відповідно до процедури далі будуть розглядатися кандидатури, які відповідно до Конституції пропонує президент (глави МЗС та Міноборони), потім - пропозиції Кабінету міністрів. Після цього депутати розглянуть питання про призначення глав Держкомітету з питань телебачення й радіомовлення та Антимонопольного комітету.
Посади в Кабміні за квотою президента вакантні майже півроку - навесні народні депутати проголосували за звільнення міністра закордонних справ Володимира Огризко, а влітку - міністра оборони Юрія Єханурова.
Поки Віктор Ющенко готовий заповнити тільки одну вакансію - вчора ввечері він вніс у Раду подання на призначення міністром закордонних справ глави ради Нацбанку Петра Порошенко. Як відомо, раніше президент пропонував на цю посаду посла України в США Олега Шамшура, однак пізніше відкликав подання з Ради.
Світова економічна криза вимагає нових підходів до міжнародної економічної та торговельної політики,- сказав директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов, назвавши кандидатуру Петра Порошенко "цілком адекватною".- Зараз повинен бути зроблений акцент на економічній та торговельній дипломатії.
Порошенка можуть підтримати різні політичні сили, оскільки він зараз не ідеологізований, а прагматичний політик.
Як відомо, Порошенко в 1989 році закінчив із червоним дипломом факультет міжнародних відносин і міжнародного права Київського університету ім. Шевченко за фахом "економіст-міжнародник". Крім того, він є одним з авторів підручника "Сучасні міжнародні економічні відносини".
Президент поки не визначився з тим, кого б він хотів бачити на посаді міністра оборони. Комерсанту відомо як мінімум два ймовірних кандидати. За інформацією джерел у секретаріаті президента, на цю посаду обговорюються кандидатури начальника Генерального штабу, генерала армії Сергія Кириченко, який днями заявив про своє бажання піти у відставку , і глави Державної прикордонної служби Миколи Литвина.
Джерела стверджують, що Віктор Ющенко обговорював питання про призначення Литвина міністром з його братом - спікером Володимиром Литвином, однак той запропонував президентові зробити інший вибір.
З лютого в країні немає міністра фінансів, а з серпня - глави Міністерства транспорту та зв'язку. Вчора на сайті Верховної ради було зареєстровано проект постанови, відповідно до якого на зміну Пинзенику та Вінському уряд пропонує призначити, відповідно, заступника голови Державної податкової адміністрації Федора Ярошенко і народного депутата Таріела Васадзе (БЮТ).
Крім того, у постанові говориться про призначення віце-прем'єрами ректора Національного технічного університету "Київський політехнічний інститут" Михайла Згуровського та мера Кривого Рогу Юрія Любоненко. "Згуровський буде курирувати гуманітарну політику, а Любоненко - регіональну,- розповів міністр Кабінету міністрів Петро Крупко.- А Іван Васюник (нинішній віце-прем'єр з гуманітарних питань.- зосередиться винятково на питаннях підготовки до Євро-2012".
Крім того, у Кабміні розраховують, що сьогодні депутати схвалять призначення главою Антимонопольного комітету колишнього заступника голови правління ВАТ "Укрнафта" Володимира Каретко, а головою Держкомітету з питань телебачення та радіомовлення - виконуючого обов'язки глави комітету Олега Наливайка.
Однак всі ці плани можуть здійснитися тільки при одній умові - якщо Партія регіонів (ПР) не заблокує роботу Верховної ради. Припускаючи такий варіант розвитку подій, вчора спікер попросив депутатів "не руйнувати роботу парламенту". Вчора ж у ПР дали зрозуміти, що питання про нові призначення в уряді може бути розглянутий тільки при одній умові - якщо коаліція підтримає відставку низки діючих міністрів. А саме - глави МВС Юрія Луценко, міністра освіти і науки Івана Вакарчука, міністра охорони здоров'я Василя Князевича та міністра праці і соціальної політики Людмили Денисової.
Ми будемо завтра (8 жовтня) вимагати відставки цього блоку із чотирьох міністрів,- повідомив заступник глави фракції ПР Ганна Герман.- І від того, чи прислухається коаліція до нашої вимоги, буде залежати подальший хід подій у Верховній раді.
Тим часом список кандидатів на звільнення, пропонований Партією регіонів, поповнився ще вчора ввечері - народний депутат Олександр Попов (ПР) зареєстрував проект постанови про відставку міністра з питань житлово-комунального господарства Олексія Кучеренко.
Як говориться у пояснювальній записці до документа, "аналіз рішень та дій міністра свідчить про його некомпетентність і неможливість реалізовувати державну політику й розвиток житлово-комунального господарства України". Як підтвердження Попов наводить дані, згідно яким збитки підприємств ЖКХ із початку року склали понад 1,5 млрд грн, а борги із заробітної плати на них збільшилися в 20 разів і становить на сьогодні 114 млн грн.
Валерій Кучерук
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас