Фінансова криза: до кінця року заробітні плати суттєво зменшаться — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фінансова криза: до кінця року заробітні плати суттєво зменшаться

Казна та Політика
2382
Економісти вважають, що за підсумками року реальні зарплати підтануть на 10-11%...
Доходи українців і далі скорочуються. За даними Держкомстату, опублікованими минулого тижня, реальна заробітна плата в серпні, в порівнянні з попереднім місяцем, знизилася на 4,2%, номінальна - на 4,4%, пише "Деловая столица".
Економісти вважають, що за підсумками року реальні зарплати підтануть на 10-11%.
Падіння і зростання
Зменшення номінальної заробітної плати (місяць до місяця), зафіксоване в серпні, відбулося вперше з початку року. У той же час зниження реальної зарплати вже отримало хронічні симптоми - тільки за перше півріччя вона просіла на 10,1%. У липні цей показник також склав 10%, а в наступному місяці динаміка падіння прискорилася до 11,3% (у порівнянні з аналогічним періодом 2008 р.).
"У серпні зарплата традиційно гірша липня через сезонне скорочення робочих годин у сільськогосподарському секторі. Особливістю 2009 року стало зменшення зарплати в останній місяць літа у всіх галузях, крім будівельної і транспортної. На наш погляд, причиною стало масове відправлення робітників у відпустки за свій рахунок", - прокоментував "ДС" ситуацію аналітик інвестиційної групи "Сократ" Сергій Невмержицький.
За даними статистичного відомства, істотне підвищення зарплат (у порівнянні із серпнем 2008 р.) було зафіксовано на підприємствах, що надають комунальні та індивідуальні послуги (на 21,7%), авіаційному і водному транспорті (33,3 і 22,0% відповідно), в охороні здоров'я (15,0%) і сфері освіти (19,0%). У той же час їх рівень знизився в будівництві (на 23,2%) і держуправлінні (0,9%).
Найбільш високі доходи в серпні були відзначені в столиці (тут середньомісячна зарплата становила 3126 грн.), Донецькій (2136 грн.), Київській (2009 грн.) і Дніпропетровській (2003 грн.) областях, а найнижчі - у Тернопільській (1443 грн.), Волинській (1464 грн.) і Херсонській(1477 грн.).
Порятунок - соцвиплати
Падіння, яке не припиняється, реальної заробітної плати і перехід динаміки номінальної в негативну площину свідчать про продовження рецесії в економіці країни. Аналітики вважають, що найближчим часом не варто очікувати поліпшення ситуації.
Єдиним фактором, що буде стимулювати збільшення зарплат цього року, залишається збільшення соціальних виплат з державного бюджету напередодні президентських виборів. "Негативна економічна ситуація, що збережеться до кінця року, змушує нас переглянути свій прогноз очікуваного рівня зниження реальної заробітної плати в 2009 р. - за підсумками року цей показник може скласти 9,2%", - відзначають аналітики ПАО "ІНГ Банк УкраЇна".
"До кінця поточного року зменшення реальної зарплати може досягнути 10-11% (з урахуванням прогнозних темпів інфляції на рівні 15%), а номінальне становитиме 1950-2000 грн. У порівнянні із груднем 2008 року цей показник може скоротитися на 2,5%", - погоджується із колегами керівник інформаційно-аналітичного центру FOREX CLUB Микола Івченко.
Відповідними темпами будуть зменшуватися й реальні доступні доходи населення. На них натиснуть інфляція і зниження темпів номінального зростання зарплат. "Хоча в другому кварталі 2009 року падіння становило лише 8,3% (рік до року), ми очікуємо, що в другому півріччі цей показник перевищить 10%.
У підсумку скорочення реальних доходів населення цього року складе 12,5% (рік до року)", - обіцяють аналітики компанії Astrum Investment Management. Показник безробіття в країні може виявитися приблизно на рівні рекордної позначки - 10% працездатного населення.
Петро Ручников
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас