СП: Бюджетні ініціативи КМУ щодо децентралізації ресурсів доходять до абсурду — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

СП: Бюджетні ініціативи КМУ щодо децентралізації ресурсів доходять до абсурду

Казна та Політика
244
"Уряд узяв на озброєння тактику, коли під виглядом децентралізації бюджетних ресурсів руйнується система відносин між бюджетними ланками різних рівнів. При цьому для отримання лояльності керівництва громад під виглядом максимального наближення ресурсів до споживачів послуг Урядом ігноруються такі важливі елементи філософії бюджетного процесу, як можливість і ефективність виконання одержувачем ресурсів відповідних функцій і економія на масштабі", - проінформували в Головній службі соціально-економічного розвитку Секретаріату Президента.
За повідомленням, саме такі підходи були продемонстровані під час формування нової редакції Бюджетного кодексу і проекту Державного бюджету на 2010 рік. - вони передбачають розпорошування бюджетних коштів між дрібними територіальними громадами і консервують проведення адміністративно-територіальної реформи.
"Незважаючи на те що більшість експертів приходять до відповідного висновку, Кабінет Міністрів продовжує запроваджувати подібні новації, у тому числі й у сфері управління бюджетними ресурсами", - йдеться в повідомленні відомства.
Зокрема, відзначили у відомстві, урядом 19 серпня прийнято розпорядження, яким передбачено відкриття в територіальних органах Державного казначейства для кожної бюджетної установи (закладу) соціально-культурної сфери реєстраційного рахунку (для обліку операцій з виконання загального фонду кошторису) і спеціального реєстраційного рахунку. "Згаданий механізм фінансового обслуговування бюджетних установ Уряд планував запровадити вже з 1 жовтня 2009 року.
Та зрозумівши, що його "новації" не знаходять підтримки на місцях, ламають існуючу структуру фінансування культурно-освітніх закладів, термін впровадження був перенесений на 1 січня 2010 року і закріплений у проекті Державного бюджету України на 2010 рік. Таке рішення Уряду провокує перетворення бюджетних установ на госпрозрахункові й порушує здорову логіку бюджетної політики, відповідно до якої основним призначенням закладів соціально-культурної сфери, які утримуються за рахунок бюджетних коштів, є надання громаді доступних послуг у відповідній галузі", - наголошується в повідомленні.
За матеріалами:
ИнтерМедиа Консалтинг
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас