Мінекономіки: У вересневій інфляції винне подорожчання імпорту і навчання — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінекономіки: У вересневій інфляції винне подорожчання імпорту і навчання

Казна та Політика
350
Загальне зростання цін у вересні на 0,8% у порівнянні із серпнем - нижче, ніж у вересні 2006-2008 років, і викликане воно переважно зростанням цін на послуги навчання й подорожчанням імпорту через девальваційні тенденції на валютному ринку, заявляє міністр економіки України Богдан Данилишин.
У наданому прес-службою Мінекономіки коментарі міністра зазначається, що вартість послуг у закладах вищої школи зросла на 16,9%, у закладах середньої освіти - на 12,8%, ціни на імпортну побутову техніку зросли на 1,1%, на автомобілі - на 3,5%, на фармацевтичну продукцію - на 1,4%.
Зростання цін на продукти харчування й безалкогольні напої становило лише 0,3%. У той же час, у Мінекономіки зазначають, що у вересні спостерігалося зниження цін на овочі - на 4,1%, фрукти - 1,6% і вперше з початку року - на цукор - на 0,5% проти подорожчання на 8,5% у серпні.
Факторами, які стримували розвиток інфляційних процесів у вересні, були: високий урожай зернових цього року, продовження тенденції зниження цін реалізації сільськогосподарської продукції, сезонність, яка викликала зниження цін на плодоовочеву продукцію, у тому числі на картоплю, зниження цін на цукор у вересні на світових ринках і формування аналогічної тенденції на внутрішньому ринку, негативні темпи приросту монетарних агрегатів: грошова маса протягом вересня знизилася на 1,4 мільярди гривень або на 0,3%, готівка в обігу зменшилася на 0,3 мільярди гривень або на 0,2%, скорочення споживчого кредитування й реалізація спільних антиінфляційних заходів уряду й Національного банку.
Внутрішнім фактором, який прискорює інфляційні процеси було прийняття змін до законодавчих актів з питань підвищення ставок акцизного збору, що вплинуло на підвищення цін на підакцизні товари - на алкогольні напої - на 2,1% (3,4% у серпні й 1,7% у липні).
Разом з тим, під впливом росту цін на світовому ринку й підвищення мита на експорт нафти Росією тривало підвищення цін на пально-мастильні матеріали на внутрішньому ринку. На тлі підвищення цін на пально-мастильні матеріали тривало зростання цін на транспортні послуги (на 1,2%) як за рахунок автодорожнього транспорту - на 1,3%, так і за рахунок незначного збільшення тарифів на залізничні пасажирські перевезення - на 0,5%. "Збільшення цін у цілому в розділі "транспорт" становило 2,8% (2,5% у серпні), не останню роль у цьому зіграло істотне подорожчання на автомобілі (3,5%)", - відзначає міністр.
Він переконаний, що девальвація національної валюти до долара США у вересні також прискорила розвиток інфляційних процесів (офіційний курс гривні на кінець вересня знизився на 0,2% з 7,989 грн., діл. США в серпні до 8,004 гривні за долар у вересні).
Данилишин також відзначив, що серед ризиків поновлення негативної динаміки інфляційних процесів сьогодні залишаються "фактор заборгованості" і "депозитний фактор", через відтік депозитів.
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас