Прогнози про кризу: що збулося, а що ще попереду — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Прогнози про кризу: що збулося, а що ще попереду

Валюта
11933
Минулої осені - коли стало зрозуміло, що в США, флагмана світової фінансової системи, економіка дихає на ладан, - світ не на жарт злякався. А прогнози на майбутнє - особливо на нинішню осінь - і зовсім нагадували жахалки. Однак надворі вже жовтень - і ми, і світ дотепер живі. Що збулося з кризових прогнозів, що ні, а що ще має шанси збутися в майбутньому, пише Комсомольська правда в Україні.
1. Долар обвалиться, його місце займе нова загальносвітова валюта.
Дефолт "зеленому" обіцяли вже в 2009 році. Євро, втім, деякі експерти також обіцяли не кращі часи. Про рубль і говорити не доводиться - тільки ледачий та уряд Росії не пророкували його швидку девальвацію.
Найбільш щасливе майбутнє аналітики визнавали за китайським юанем. Як мінімум йому ладили роль резервної валюти Азії, яка відмовиться орієнтуватися на долар.
За рік у прогнозах... майже нічого не змінилося.
Експерти - і багато хто ще так само чекають кончини долара. Песимістичні (для "зеленого") прогнози вже обчислюються десятками на місяць. Останній буквально на минулому тижні опублікував банк HSBC (одна з найбільших банківських груп у світі).
Щоправда, аналітики стали спокійнішими. І припускають, що пару-трійку років - а можливо, й усі п'ять - "зелений" ще страждатиме. А може, і зовсім жити залишиться, але буде лише однією із провідних світових валют. Наприклад, поряд з юанем.
Для українців найважливішим виявилося те, що національна валюта все-таки не впала до позначки 15-20 грн./дол., як це прогнозували деякі експерти. І фраза "тисяча доларів зараз - не те ж саме, що рік тому" може придбати діаметрально протилежний зміст. Адже тепер експерти до весни-літа наступного року чекатимуть зниження курсу долара.
2. Банківській системі в її нинішньому вигляді прийде кінець. Банки націоналізуються.
Дійсно, після "банкопаду" в США у минулому вересні була мить, коли здавалося, що настав судний день для всієї світової банківської системи. Найбільші фінансові установи США і Європи буквально вишикувалися в чергу за допомогою від держави. Уряди в допомозі не відмовили. У деяких європейських країнах дійсно дійшла справа до націоналізації, але "часткової": участь на паях держави в обмін на фінансову допомогу. Грошові вливання допомогли - зараз багато країн заговорили про оздоровлення свого банківського сектора.
В Україні ж державну допомогу отримали далеко не найбільші банки. Наприклад, дві колись вхідних у першу десятку фінустанови дотепер практично паралізовані. На думку експертів, якщо їх і будуть рятувати, то ближче до президентських виборів, щоб подяка вкладників вилилася в додаткові голоси за одного з кандидатів. У цьому плані, звичайно, українська банківська система набагато сильніше залежить від політиків, ніж у США або тієї ж Європи.
3. Україні загрожує дефолт, а економіка звалиться.
Дефолтом нас лякали перші 4-5 місяців кризи. Уже до квітня стало зрозуміло, що країна зможе погашати всі поточні борги. Все-таки багатомільярдний кредит від МВФ допоміг нам впоратися із труднощами.
Що стосується економіки, то пік спаду ми пережили в лютому. Зараз іде повільне нарощування виробництва. МВФ очікує, що стабілізація української економіки почнеться в наступному році. Фонд прогнозує зростання ВВП на рівні 2,7%. А вже в 2011 році очікується, що темпи економічного росту України прискоряться до 5,8%, що буде вище за середні показники країн Центральної Європи та СНД.
4. Євросоюз почне розпадатися. Країни будуть проводити політику ізоляції. Підсиляться конфлікти на ґрунті нестачі енергоресурсів, які збільшаться природними катаклізмами...
Це не пророкування якогось астролога або сюжет чергового фільму на тему світового Армагеддону. Такі сценарії торік миготіли в доповідях досить шановних міжнародних організацій. Зокрема, вихід з єврозони Італії передрікали фахівцями датського Saxo банку - його щорічні шокуючі прогнози, відомі тим, що багато які з них збуваються (наприклад, у прогнозі на 2008 рік ішла мова про світову кризу).
Що тут можна сказати? Поки не збулося. А єврозона з початком 2009 року тільки розширилася.
5. Нерухомість стане коштувати копійки.
У більшості країн нерухомість подешевіла. Але здебільшого звістки про те, що десь "вілли подешевіли вдвічі", стосувалися не найліквіднішого (тобто того, на яке є попит) житла. Хоча потрібно визнати: в Україні квартири стали коштувати значно дешевше, ніж рік тому. Але, на жаль, доступним житло для більшості українців так і не стало.
У вересні 2008 року за один квадратний метр у столичному новобуді просили 2644 долара, а на "вторинці" - 3627 доларів. Зараз ціни: 1194 і 1526 у.о. відповідно. Якщо ж переводити ці ціни в гривні, виходить, що за рік вартість житла знизилася лише на 15-20%.
6. Українці почнуть заощаджувати буквально на всьому.
Так, обсяг роздрібного товарообігу в Україні знизився, але не катастрофічно - на 20,5%. Навіть відпочивати українці за кордоном не перестали. Тепер, щоправда, це можуть дозволити собі менше людей, але, наприклад, у Туреччині цього року побувало півмільйона наших. Це на 30% менше, ніж роком раніше.
7. Масові хвилювання, революції в нафтовидобувних країнах, зростання тероризму.
Світ пережив кризовий рік якось досить спокійно - у плані політичних потрясінь бувало й гірше.
Топ-5 прогнозів на майбутнє кризи
Банк HSDC: економічна міць країн G10 залишиться в минулому, долар втратить статус світової резервної валюти, нинішню роль США у світі візьмуть на себе Китай, Бразилія або ПАР.
Астролог Павло Глоба: криза закінчиться до 2020 року, єдиний Євросоюз розпадеться на більш дрібні альянси, Росія й Україна ввійдуть в альянс зі Східною Європою.
Saxo bank: азіатські країни переорієнтуються зі США на Китай і прив'яжуть свої валюти до юаню.
Світовий банк: найбільше від кризи постраждають країни Східної Європи й Центральної Азії
МВФ: стабілізація світової економіки почнеться в 2010 році.
До речі
Чому більшість прогнозів не збувається?
Самі аналітики говорять про дві основні причини.
1. Широко відомими і розтиражованими, як правило, стають ті прогнози, які суспільство готове почути й сприйняти. Люди ж так влаштовані, що з набагато більшим ентузіазмом сприймають жахалки - вони більше зачіпають емоційно.
2. Коли багато людей починають активно вживати дії до того, щоб уникнути пророкувань у прогнозі жахів, положення справ, природно, міняється. Скажімо, споконвічно правильний прогноз може не збутися просто через те, що уряди багатьох країн почали якісь антикризові заходи.
Грошики
Рівень падіння валют країн СНД і Східної Європи*:
1. Українська гривня 65,0%
2. Білоруський рубль 31,4%
3. Казахський тенге 26,3%
4. Вірменський драм 26,1%
5. Польський злотий 22,5%
6. Російський рубль 22,4%
7. Румунська лея 19,8%
8. Молдавська лея 15,8%
9. Угорський форинт 12,4%
10. Індійська рупія 8,5%
11. Норвезька крона 8,3%
12. Британський фунт 8,1%
13. Словацька крона 6,5%
14. Латвійський лат 0,6%
15. Чеська крона 0,1%
16. Литовський літ 0,1%
Євро подорожчало стосовно долара США на 1%.
Швейцарський франк подорожчав стосовно долара США на 6,4%.
* За даними компанії Forex Club
Андрій Гаценко
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас