Парламент переглядає трудові відносини — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Парламент переглядає трудові відносини

Казна та Політика
573
Парламентарі вирішили розширити повноваження Фонду держмайна (ФДМ), підтримавши вчора в першому читанні постанову Верховної ради, що дає фонду право повертати в держвласність підприємства незалежно від того, коли вони були приватизовані, у випадку, якщо вони звільняють співробітників, примушують їх іти у відпустку або скорочують зарплату. Експерти відзначають, що постанова може дати ФДМ формальний привід спершу реприватизаційних дій, хоча вона і суперечить Кодексу законів про працю.
Постанову "Про недопущення порушення прав на працю і її оплату в умовах фінансово-економічної кризи" вчора підтримали 309 депутатів. Її автором є голова Верховної ради Володимир Литвин. Згідно з документом, Кабміну доручено забезпечити розірвання Фондом держмайна договорів купівлі-продажу приватизованих підприємств, якщо на них проводиться скорочення персоналу, зменшуються зарплати або примушують співробітників іти у відпустку.
Дана постанова розширює повноваження ФДМ. "Документ дозволяє подавати судові позови про розірвання угод з інвесторами на підприємствах, де в інвестиційних зобов'язаннях не значиться збереження зарплат і кількості працівників. А також там, де формально інвестиційні зобов'язання вже виконані", - сказав перший заступник спеціальної контрольної комісії з приватизації Андрій Бондар. "Теоретично воно дає нові підстави для позовів з боку ФДМ до власників підприємств. Але на практиці відносини покупця і продавця регулюються законом "Про приватизацію", де вказано, що забирати майно можна тільки в разі невиконання умов договору купівлі-продажу", - відзначає керуючий партнер юридичної фірми Astapov Lawyers Андрій Астапов. Заступник голови ФДМ Олександр Потімков заявив, що відомство має вивчити документ, а поки він не готовий його коментувати.
Адвокат компанії "Василь Кисіль і партнери" Дарина Дика стверджує, що постанова Верховної ради суперечить нормам Кодексу законів про працю: ст. 492 дозволяє проводити скорочення штату, ст. 34 - припиняти виробництво, а ст. 32 - зменшувати розмір заробітної плати. "Реалізація роботодавцем наданих йому законом прав у передбаченому законом порядку не є порушенням прав громадян", - говорить Дика.
Директор Міжнародного інституту приватизації, управління власністю і інвестицій Олександр Рябченко вважає, що постанова стане ще одним тривожним знаком для інвесторів. "Після того як приватизацію Одеського припортового заводу скасував президент Віктор Ющенко, а потім визнав такою, що не відбулася, Кабмін, думка інвесторів про інвестклімат в Україні й так невисока. Тепер залучити їх до продажу генерацій, запланованого наступного року, буде складно", - вважає начальник аналітичного відділу ІК "Брокеркредитсервіс" Максим Шєїн. Втім, Володимир Нестеренко з BG Capital не відкидає, що у ФДМ і Кабміні до постанови поставляться як до "передвиборчого гасла Володимира Литвина і серйозно навіть не будуть перейматися її виконанням".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас