Тепловики витримали сезонный удар — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тепловики витримали сезонный удар

Казна та Політика
397
15 жовтня в країні має початися новий опалювальний сезон. Як в областях підготувалися до зими, вчора особисто на спеціальній селекторній нараді інспектувала прем’єр-міністр Юлія Тимошенко. Вона повідомила, що за станом на 1 жовтня 2009 року заборгованість підприємств теплокомуненерго (ТКЕ) перед НАК "Нафтогаз України" становить 3,447 мільярда гривень, при середньому рівні розрахунків у країні, що не перевищує 55%. Сума газового боргу теплокомуненерго удвічі більша, ніж 2008 року, зазначила вона.
За даними першого заступника глави правління НАК "Нафтогаз України" Ігоря Діденка, загальна заборгованість ТКЕ, з урахуванням попередніх років, перед компанією становить 4,137 мільярда гривень. За даними УНІАН, найгірша ситуація в розрахунках із НАКом у Києві - борг становить 680 мільйонів гривень, у Дніпропетровській області - 460 мільйонів гривень, у Донецькій області - 410 мільйонів гривень і в Харківській - 389 мільйонів гривень. При цьому з керівництвом Київської облдержадміністрації досягнуто домовленість щодо ліквідації боргу.
Одне з головних питань початку опалювального сезону 2009-2010 р.: чи збільшать ціни на природний газ для населення? За словами Тимошенко, підвищення цін призведе до ще більшого зростання заборгованості теплокомуненерго. Тому уряд рекомендуватиме Національній комісії регулювання електроенергетики (НКРЕ) не підвищувати ціни. Рекордну газову заборгованість підприємств ТКЕ Тимошенко пропонує погасити за рахунок довготермінових кредитів (без застави під держгарантії), виділення яких можливе в разі надання Нацбанком "Ощадбанку" рефінансування в розмірі 1,2 мільярда гривень. Але подібний варіант, за словами Тимошенко, стримується Президентом, який не дозволяє НБУ провести рефінансування.
"Всупереч законодавству уряд обіцяє надавати гроші з бюджету для підтримки популістських тарифів на місцях. Ігнорується норма про необхідність попереднього приведення таких тарифів до економічно обѓрунтованого рівня", - зі свого боку раніше заявив Президент України Віктор Ющенко в листі до прем’єр-міністра, в якому дається оцінка підготовки ЖКГ до зими. На думку Ющенка, якість підготовки країни до нинішньої зими перебуває на найгіршому рівні за всі останні роки. У своєму листі Президент вимагає від уряду внести зміни до держбюджету для забезпечення повного розрахунку за газ бюджетними організаціями і для покриття різниці в тарифах місцевим бюджетам; поліпшити платіжну дисципліну промпідприємств; привести тарифи до економічно обѓрунтованого рівня; внести до Верховної Ради законопроекти щодо передачі НКРЕ права встановлювати тарифи, пов’язані зі споживанням природного газу і подібне. Про прийняті заходи Президент просить поінформувати його особисто до 15 жовтня 2009 року.
Поки в столиці вирішують, хто має рацію, а хто винен, на місцях перевіряють практичну готовність до подачі тепла. Опалювальний сезон почнеться вчасно, переконує "День" міський голова Вінниці Володимир Гройсман. "До початку опалювального сезону ми готові, й враховуючи, що накопичено досить газового ресурсу, особливих проблем не буде", - говорить він.
Не буде проблем і на Полтавщині, розповідає "Дню" глава Полтавської облдержадміністрації Валерій Асадчев. Проблему ж поганої оплати комунальних послуг він пояснив так: населення платить не повну вартість газу, й плюс до всього розмір оплати не перевищує 20% від загальних доходів родини. Все інше теплокомуненерго має компенсувати держава, а вона не завжди вчасно розраховується. Ось звідси й ростуть ноги боргів ТКЕ.
У той же час, за словами опитаних експертів, керівників міст і областей, все ж існує декілька проблем, пов’язаних із опалювальним сезоном.
"У нас не визначено на наступний рік, за якою ціною закуповуватиметься газ (для теплокомуненерго), на яких умовах... Друге - держава не списала борги, в яких ми (міста) не винні. І третє - ми так і не розпочали серйозну модернізацію теплотрас, оскільки грошей немає, тарифи піднімати ми не можемо, а в землі перебуває близько 50% мереж, технічний термін служби яких минув, й їх необхідно було б уже давно списати. Вони можуть прорвати", - розказує "Дню" віце-президент Асоціації міст України Мирослав Пітцик.
Яку ціну газу сьогодні пропонують закласти на наступний рік? Асадчев говорить, що в регіонах не знають. "Сьогодні (на селекторній нараді) було сказано, що ціна з зміниться. Чи так це буде чи ні? Ми не знаємо", - сказав він. Тезу прем’єра про збереження на 2010 рік нинішньої газової ціни підтвердив і Володимир Гройсман. Нагадаємо, що зараз теплокомуненерго отримують газ за 872,78 гривні за тисячу кубічних метрів.
Ще одне животрепетне питання для регіональних теплокомуненерго - підписання теплового договору, на умовах якого вони отримуватимуть газ. За словами Пітцика, НАК "Нафтогаз Україна" пропонує регіонам проект на абсолютно "кабальних умовах". "Там жорстко монополістичні умови", - говорить він і додає, що з проекту договору випав пункт про якість газу. "Вони не хочуть гарантувати, що газ буде не розбавлений повітрям, а буде нормальної якості, який горітиме блакитним полум’ям, а не жовтим", - розповів Пітцик "Дню". У зв’язку з цим в Асоціації працюють над створенням світового типового договору, який покликаний полегшити відносини між газовим монополістом і підприємствами теплокомуненерго.
"НАК "Нафтогаз України" - монополіст. І він може туди (в тепловий договір) записати все, що побажає. А типовий договір передбачатиме чіткі правила взаємовідносин між усіма теплокомуненерго та монополістом НАК "Нафтогаз Україна". Все буде приведене відповідно до реальної системи теплопоставок і споживання газу в Україні", - говорить Гройсман. За його словами, один із основних пунктів розробленого асоціацією договору полягає в тому, що НАК не зможе зараховувати гроші, перераховані підприємствами ПЕК, наприклад, за вересень для погашення торішніх боргів за газ. Міський голова Вінниці також вважає, що, вирішуючи проблеми теплокомунальних підприємств, необхідно пам’ятати про соціальний захист населення (удосконалити систему надання субсидій) і визначити відповідальність для тих громадян, які свідомо не платять.
Азіз Абдуллаєв, Перший заступник голови Ради міністрів АРК
- Цього року Криму вдалося підготуватися до зими краще, ніж у минулі роки. Зіграло роль те, що ми почали цю роботу ще з літа. Тепер у наших селах і містах, незважаючи на те, що температура повітря сьогодні на півострові все ще 20 градусів тепла, практично все готово. У нас підготовлено до роботи в осінньо-зимових умовах 793 котельні (98,1% від запланованого обсягу), 242 центральні теплові пункти (100%) і 1176 кілометрів теплових мереж, що становить 98,6% від запланованого обсягу.
Роботи виконуються згідно з графіками, до початку опалювального сезону їхня технічна готовність буде забезпечена в повному обсязі. Виконано також роботи з підготовки до зимової експлуатації 11417 будинків (89% від запланованого обсягу), відремонтовано 1322 покрівлі (99%), підготовлено 1297 внутрішньобудинкових опалювальних систем (95%). Також підготовлено до зими 977 об’єктів соціально-культурного призначення (98%), а саме: 530 шкіл (99%), 330 дитячих садків (99%), 117 лікарень (94%). Житловий фонд та об’єкти соціальної сфери до зимової експлуатації будуть підготовлені в повному обсязі. Рівень готовності об’єктів водопостачання й водовідведення становить 99%. До 15 жовтня всі роботи, які залишилися, буде виконано. Вже забезпечено й готовність до зимової експлуатації міськелектротранспорту та об’єктів дорожньо-мостового господарства.
Особливу увагу ми звернули на оплату спожитих енергоносіїв і наданих житлово-комунальних послуг. За дев’ять місяців поточного року оплата всіх груп споживачів за електроенергію становить 99,3% від нарахування. У тому числі рівень оплати населенням - 94,7%, оплата за спожитий природний газ - 90,1%. У тому числі рівень оплати населенням - 112,3%, підприємствами комунальної теплоенергетики - 69%.
Проте заборгованість підприємств теплопостачання за природний газ становить 65,8 мільйона гривень. Вона утворилася за рахунок того, що в країні так і не вирішене питання щодо погашення різниці в тарифах, і виконання Постанови Кабінету Міністрів щодо цього питання не забезпечене фінансами. Ми вчора на селекторній нараді просили Юлію Тимошенко вирішити це питання, і якщо воно буде вирішене, всю заборгованість буде погашено. Рівень розрахунків за послуги з теплопостачання в Криму становить 98,2% (у тому числі населення - 96,4%), з водопостачання та водовідведення - 91,8% (у тому числі населення - 91,5%).
Найбільші проблеми в нас щодо питання підготовки до зими були в місті Щолкіно, що пояснюється особливостями інфраструктури цього міста, побудованого під атомну електростанцію. Але ми розглянули це питання окремо, і Кримським республіканським підприємством "Кримкомунпроект" було розроблено оптимізовану схему теплопостачання Щолкіно. Це дасть можливість і за це складне місто бути цієї зими спокійними.
Едуард Гурвіц, міський голова Одеси
- Одеса готова до опалювального сезону, однак своєчасний його старт - складне, важке питання. Головна проблема - постачання газу. За даними "Газу України", заборгованість тепловиків Одеської області перед цією компанією становила 149 мільйонів 680 тисяч гривень. Основна частина суми - близько 140 мільйонів гривень - припадає на комунальне підприємство "Теплопостачання Одеси". З 7 вересня ВАТ "Одесагаз" припинило постачати паливо цьому КП.У свою чергою населення регіону заборгувало за опалення та гаряче водопостачання 155 мільйонів гривень.
За даними управління ЖКГ Одеси, в місті підготовлені до зими всі котельні й центральні теплові пункти. Понад 8 км аварійних тепломереж замінено. Внаслідок першого етапу випробування теплових мереж виявлено й усунено 472 пошкодження в мережах.
Наталія Білоусова
За матеріалами:
День
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас