Точка зору: Закон про підвищення соціальних стандартів несе ризик для фінансової системи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Точка зору: Закон про підвищення соціальних стандартів несе ризик для фінансової системи

Казна та Політика
822
Прийняття в цілому законопроекту "Про встановлення прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати у 2010 році", яким суттєво підвищується рівень мінімальної зарплати та прожиткового мінімуму, несе ризик для фінансової системи країни. Таку думку висловив директор Інституту економічних досліджень та політичних консультацій Ігор Бураковський, повідомляє прес-служба компанії "Соціполіс".
За його словами, соціальні стандарти, закладені урядом у проекті держбюджету на 2010 р., є зваженими і такими, що не несуть загрози макроекономічній стабільності країни. У той же час рішення Верховної Ради, на його думку - "це ризик для фінансової системи". "Бо у цьому випадку із проблемою нестачі коштів зіштовхнеться не тільки державний бюджет, а й підприємства, які навряд чи в умовах кризи зможуть пристосуватися до нових соціальних стандартів", - сказав Бураковський.
В свою чергу президент Центру економічного розвитку Олександр Пасхавер вважає, що таке рішення парламенту - політичний компроміс. "Непокоїть сам факт розгляду подібних законів у той час, коли країна знаходиться у складному економічному становищі, коли соціальні стандарти підвищуються не внаслідок поліпшення економічної ситуації, а з політичних міркувань", - сказав він.
Завідувач відділу економічної та соціальної стратегії Національного інституту стратегічних досліджень Ярослав Жаліло зазначає, що різке зростання мінімальної зарплатні призведе до валового зростання вартості робочої сили і в бюджетному секторі, і у сфері виробництва. "Це несе інфляційний ризик. Якщо і збільшувати соціальні показники, то це треба робити поступово, з огляду на реальну економічну ситуацію", - вважає експерт.
На думку експерта Школи політичної аналітики при національному університеті "Києво-Могилянська академія" Сергія Кисельова, різке підвищення мінімальної зарплати - з 650 грн на місяць до 869 грн - може призвести до розбалансування державного бюджету та збільшення його дефіциту, що у свою чергу тягне за собою ризик збільшення інфляції та падіння курсу гривні до іноземних валют. "Соціальні стандарти підвищувати треба, але за кризових умов варто було б надавати адресну підтримку найбільш незахищеним громадянам, як це пропонує уряд у своєму проекті бюджету на наступний рік", - вважає Кисельов.
Нагадаємо, сьогодні Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроект №4762 "Про встановлення прожиткового мінімуму і мінімальної заробітної плати", внесений на розгляд парламенту депутатом від Блоку Литвина Олегом Зарубінським. За відповідне рішення проголосували 258 депутатів з 444 зареєстрованих в залі.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас