Банк "Надра" запропонував кредиторам нові умови реструктуризації боргів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банк "Надра" запропонував кредиторам нові умови реструктуризації боргів

Казна та Політика
1908
Банк "Надра" (Київ) минулого тижня запропонував своїм кредиторам нові умови реструктуризації зовнішньої заборгованості, повідомили учасники ринку.
Як стало відомо учасникам ринку, у переглянутій пропозиції з реструктуризації, яку було поширено серед кредиторів минулого тижня, "Надра" визначила три варіанти реструктуризації.
"Всім кредиторам пропонується обрати між 20%-м відшкодуванням боргів, 50%-м списанням і продовженням терміну заборгованості до семи років, а також частковим конвертуванням заборгованості в субординований борг", - повідомила аналітик інвесткомпанії "Трійка Діалог" Катерина Сидорова.
Як прокоментували нові умови реструктуризації у "Трійці Діалог", банк "Надра" розраховує підписати угода з кредиторами до 2 листопада 2009 року, графік виплат - у грудні, і повністю завершити процес реструктуризації - у січні 2010 року.
На думку Сидорової, банк "Надра" запропонував більш вигідні умови, ніж попередні, але ще недостатньо привабливі для кредиторів, зокрема, банк міг запропонувати опцію участі в поверненні кредитів.
Експерт також підкреслила, що кредитори вже досягли певних успіхів, наприклад, продовження мораторію й продовження діалогу з банком і владою, і, швидше за все, банк дійде згоди щодо реструктуризації. Разом із тим, на думку Сидорової, ризик ліквідації банку залишається цілком реалістичним сценарієм.
У свою чергу, старший фінансовий аналітик Astrum Investment Management Сергій Фурса також зазначив, що ці умови є більш привабливими для інвесторів.
"Якщо в червні банк пропонував близько 15% суми повернення боргу, то зараз частка виплати "кеша" збільшена до 20%, що в першу чергу цікавить кредиторів, оскільки існують сумніви у подальшій життєздатності банку", - сказав Фурса.
За його словами, другий варіант реструктуризації раніше припускав 40% списання й продовження терміну обігу боргів до п'яти років.
На думку експертів, нові умови реструктуризації не позначаться на котируваннях єврооблігацій "Надрів".
"Єврооблігації вже перебувають у межах запропонованої в рамках реструктуризації грошової опції - 20% номіналу", - зазначила Сидорова.
Фурса додав, що котирування бондів банку "Надра" будуть триматися на встановленому банком рівні 20%.
Як повідомлялося з посиланням на тимчасового адміністратора банку Валентину Жуковську, в "Надрах" 70 іноземних кредиторів з 20 країн. Сума притягнутого банком торговельного фінансування становить приблизно $378 млн. Крім того, банк "Надра" влітку 2008 року розмістив трирічні єврооблігації на $175 млн із погашенням в 2010 році.
15 червня банк "Надра" надіслав пропозиції про реструктуризацію зовнішньої заборгованості в експортні кредитні агентства Бельгії, Угорщини, Німеччини, Данії, Італії, Нідерландів і США, страховки яких покривають більше 25% зовнішньої балансової заборгованості банку за торговельним фінансуванням.
Наприкінці серпня 2009 року в.о. голови Нацбанку України Анатолій Шаповалов повідомив, що банк "Надра" реструктуризував зовнішню заборгованість на суму $116 млн із загальної суми заборгованості $900 млн. Очікується, що реструктуризація суми заборгованості , що залишилася, буде завершена до 15 листопада цього року.
Банк "Надра" заснований в 1993 році. До початку липня 2009 року його найбільшими акціонерами були Novartik Trading Limited (60,9967%) і Manmade Enterprises Limited (обидві - Кіпр, 30,7406%).
За інформацією тимчасового адміністратора банку Валентини Жуковської, 51% акцій банку "Надра" перебуває в заставі за кредит, термін виплати якого вже надійшов. У випадку непогашення позики, акції банку повинні перейти у власність кредитора. Суперечка між сторонами розглядається у Лондонському суді.
Передбачається, що банк "Надра" візьме участь у програмі рекапіталізації банків за участю держави після реструктуризації зовнішнього боргу.
Згідно з даними НБУ, на 1 липня 2009 року за розмірами загальних активів (26,293 млрд грн) банк "Надра" займав 11-е місце серед 184 діючих банків.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас