"Ъ": Ощадбанк холодно зустріли в НБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Ощадбанк холодно зустріли в НБУ

Казна та Політика
2192
Національний банк відмовляється рефінансувати Ощадбанк, який має видати теплокомуненерго кредити на 1,2 млрд грн. для погашення боргів за газ, заявила прем'єр-міністр Юлія Тимошенко. Ощадбанк не зможе вирішити проблеми підприємств житлово-комунального господарства самостійно. Ситуація, що склалася, може привести до зриву опалювального сезону, кажуть учасники ринку.
Вчора прем'єр-міністр Юлія Тимошенко звинуватила президента в блокуванні схеми погашення боргів теплокомуненерго (ТКЕ) за газ за допомогою кредитів Ощадбанку. "Нацбанк дає 20 млрд грн. рефінансування приватним банкам, дрібним, в яких простежується зацікавленість вищої верхівки НБУ, і в той же час по команді глави держави не проводиться рефінансування Ощадбанку на мінімальну суму 1,2 млрд грн." - заявила прем'єр на нараді з питань підготовки сфери ЖКГ до опалювального сезону. У Нацбанку не змогли це прокоментувати, оскільки багато його чиновників перебувають на саміті МВФ у Стамбулі.
В Секретаріаті президента вважають ці звинувачення безпідставними. "Я проти того, щоб хтось стверджував, що президент "рулює" Нацбанком. Подібні заяви засновані на тому, що уряд управляє іншими регуляторами. Пригадайте: президент був категорично проти торішньої ревальвації. Який же це контроль? - обурився керівник головної служби соціально-економічного розвитку Секретаріату президента Роман Жуковський. - На президента намагаються списати прорахунки в економічній політиці, тоді як держпідприємства використовують для латання дір у бюджеті на шкоду їхньому майбутньому".
В Ощадбанку підтвердили, що зверталися в НБУ за кредитом в 1,2 млрд грн. на три роки для фінансування платежів за газ, але стверджують, що отримали відмову. "Нам відповіли, що рефінансують лише поточні потреби банків у ліквідності", - повідомив заступник голови правління Ощадбанку Сергій Подрєзов.
Відповідно до балансу Ощадбанку на 1 вересня, його кредитний портфель виріс цього року на 8,28 млрд грн., в основному за рахунок кредитування НАК "Нафтогаз України". У серпні банк видав кредити лише на 532 млн грн. Кредитувати ТКЕ він може тільки в межах вільної ліквідності. "Ощадбанк кредитуватиме в міру можливостей", - сказав Сергій Подрєзов.
Як повідомляв Комерсант-Україна, заборгованість теплокомуненерго за спожитий газ до кінця опалювального сезону-2008/09 складала 3,746 млрд грн. Кабінет міністрів постановою №644 дозволив місцевій владі взяти в Ощадбанку кредити на оплату боргу під держгарантії. До 5 жовтня борг склав 2,543 млрд грн.
Роман Жуковський відзначає, що платежі населення за газ складають 85% від спожитого об'єму, тому кредити, видані теплокомуненерго, стануть неповоротними, і Ощадбанк "попросять їх списати", що завдасть збитків. Але якщо банк не візьме їх на себе, буде зірваний опалювальний сезон, упевнені в ТКЕ. "Від нас вимагають розплатитися з боргами, при цьому споживачі розраховуються з нами на 40-50%. Крім того, ми зобов'язані виплачувати пеню і штрафи ДК "Газ України", яка з наближенням опалювального сезону починає загрожувати зупинкою постачань газу. Зараз наша заборгованість за 2008-2009 роки складає близько 167 млн грн., і якщо ми не зможемо залучити кошти, то тепла не буде", - скаржиться директор КП "Полтаватеплокомуненерго" Леонід Братіков.
Голова Рівненської обласної держадміністрації Віктор Матчук вважає, що Кабмін не здатний вирішити цю проблему, хоча в уряді займаються нею з початку літа. "Відповіді на ці питання зводяться до того, що не працює Верховна рада або винен президент", - говорить він.
На думку фінансового аналітика ІК Astrum Investment Management Ярослава Стецика, НБУ може уникнути додаткової емісії гривні на викуп облігацій внутрішньої держпозики у Ощадбанку, яка загрожує інфляцією і девальвацією гривні, якщо держбанк самостійно залучить кошти для фінансування боргів за газ. "Ощадбанк може залучити гроші у інших банків, тому що має великий запас довіри й підтримку держави, - вважає він. - Але такий метод можна використовувати тільки один раз, оскільки при повторних виходах на ринок довіра до держбанку впаде".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас