Ринок акцій РФ почав тиждень із млявого зростання слідом за світовими майданчиками, в лідерах підйому АвтоВАЗ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ринок акцій РФ почав тиждень із млявого зростання слідом за світовими майданчиками, в лідерах підйому АвтоВАЗ

Фондовий ринок
137
Ринок акцій почав тиждень із млявого зростання слідом за світовими фондовими майданчиками, підйом стримувався нафтою, що подешевшала; лідерами підвищення виступили папери "АвтоВАЗ" (РТС: AVAZ) після заклику прем'єра РФ Володимира Путіна до західних партнерів допомогти автозаводу.
За підсумками торгів у понеділок індекс ММВБ виріс до 1178,17 пункту (+0,2%), індекс РТС - до 1227,19 пункту (+0,2%); вартість основних "фішок" змінилася в межах 1% як убік зростання, так і зниження.
Ф'ючерс на індекс РТС до закриття сесії знизився до базового активу на 19,2 пункту, що говорить про помірковано негативні очікування гравців.
На ФБ ММВБ подорожчали акції "Лукойла" (РТС: LKOH) (+0,1%), "Газпром нафти" (РТС: SIBN) (+0,6%), "Сургутнафтогазу" (РТС: SNGS) (+0,6%), "Татнафти" (РТС: TATN) (+0,9%), "Полюс Золото" (РТС: PLZL) (+0,2%), а лідерами підйому серед blue chips стали папери "Ростелекому" (РТС: RTKM) (+6,6% звичайні й +10,5% "префи").
Подешевшали папери "Газпрому" (РТС: GAZP) (-0,3%), "Норнікеля" (РТС: GMKN) (-0,1%), "Роснафти" (РТС: ROSN) (-0,4%), Сбербанка Росії (РТС: SBER) (-0,4%).
Європейські індекси в понеділок виросли на 0,4%, також підйом відзначався на початку торгів у США (до 18:45 МСК індекси додали 0,5-0,8%).
Дані про роздрібні продажі в єврозоні, що вийшли вдень, виявилися в цілому нейтральними. Обсяг продажів у серпні скоротився на 0,2% при прогнозах зниження на 0,5%, однак у річному вирахуванні цей показник знизився 15-й місяць підряд - на 2,6%, тоді як експерти очікували зменшення на 2,4%.
Підтримку ринку США надала статистика ділової активності в сфері послуг за вересень: індекс ISM Non-Manufacturing виріс до 50,9 пункту в порівнянні з 48,4 пунктами місяцем раніше, аналітики очікували зростання до 50 пунктів. Перевищення індексом позначки 50 пунктів свідчить про збільшення ділової активності в сфері послуг, тоді як значення індексу 50 пунктів і нижче говорить про її погіршення.
Тим часом стримуючий вплив на "биків" мала нафта, що впала: ціна листопадового ф'ючерсного контракту на суміш марки WTI до 18:45 у понеділок опустилася до $68,22 за барель (-2,5%). У минулу п'ятницю нафта впала на 1,2% на негативних даних по американському ринку праці.
Як відзначає начальник відділу акцій ІФ "Олма" Дмитро Кулаков, день пройшов без сильних рухів на ринку: інвестори взяли паузу, необхідну для переосмислення можливого розвитку ситуації в глобальній економіці. Оскільки день був небагатий новинами, індекс РТС провів торговельну сесію у вузькому консолідаційному діапазоні. Тим часом за відсутності сильних рухів оптимістично налаштовані трейдери можуть побачити ознаки сили ринку: оскільки корекція вниз, що намітилася в п'ятницю, не одержала явного продовження, поки немає підстав говорити про перевагу продавців. З позицій технічного аналізу, рівень 1200 пунктів за індексом РТС можна вважати підтримкою.
За словами аналітика ВТБ (РТС: VTBR) 24 Станіслава Клещева, у понеділок ринок продемонстрував відскік наверх, що почався ще ввечері в минулу п'ятницю, але, як можна зрозуміти з динаміки зростання індексу ММВБ, висхідний рух поступовий втрачає силу. У цілому ситуація на ринку залишається невизначеною. У фонди, що інвестують у Росію, в останній тиждень вересня надійшло $165 млн, однак ці кошти не змогли вивести фондові індекси на нові максимуми (у середині вересня для "переписування" річного максимуму вистачило і $ 100-мільйонного чистого припливу за тиждень), тому сумніви учасників ринку в можливості ринку суттєво додати з поточних рівнів у короткостроковій перспективі зросли, відзначає він.
Якщо в найближчі дні негатив, що нагромадився, від статданих у США, що розчаровують, не буде компенсований позитивними новинами (наприклад, високими фінрезультатами американських компаній у третьому кварталі 2009 року), тоді можна буде говорити вже про більш глибоку корекцію на фондових майданчиках, вважає аналітик ВТБ 24 (РТС: GUTB).
Аналітик ІФК "Алемар" Василь Конузін відзначає, що зниження ринків, яке було спровоковано слабким звітом по ринку праці США і прогнозом професора Нуріеля Рубіні про можливість чергового падіння акцій, уже не носить обвального характеру, і поступово з'являються свіжі покупки.
На цьому тижні увагу інвесторів можуть привернути підсумки засідання Європейського центробанку (ЄЦБ) у четвер, при цьому не виключено, що ЄЦБ постарається своєю риторикою зіграти на користь долара, слабість якого позбавляє європейців конкурентних переваг. Як видно, досить розріджений фон новин може надати гравцям можливість продавити індекси ще на 2-3%, особливо якщо враховувати ймовірність зміцнення американської валюти. Однак наприкінці тижня, напередодні старту сезону корпоративних звітностей, попит повинен повернутися на фондові майданчики, вважає Конузін.
На думку начальника відділу цінних паперів московської філії Смоленського банку Дмитра Комаринця, на російському ринку акцій складаються всі передумови для проведення корекції вниз, оскільки нафта торгується нижче рівня $70 за барель, а новини із сесії Міжнародного валютного фонду в Стамбулі не додають оптимізму. Зокрема, відомий економіст, професор університету Нью-Йорка Нуріель Рубіні заявив, що фондові ринки почали висхідний рух занадто рано й у підсумку обігнали реальний сектор економіки. Як наслідок, Рубіні припустив, що в найближчі 6 місяців можна чекати падіння цін як на фондових майданчиках, так і на товарних ринках. Аналогічна думка висловлювалася раніше і віце-прем'єром, міністром фінансів РФ Олексієм Кудріним. Частота подібних повідомлень зменшує апетити гравців до ризику: надмірний оптимізм, який охопив гравців зовсім недавно, може змінитися протилежними настроями. У таких умовах на майданчиках складаються всі передумови для проведення корекції на ринках, яка може виявитися досить відчутною, вважає Комаринець.
Більш оптимістичний заступник керівника аналітичного відділу ІФК "Метрополь" Марк Рубінштейн, що вважає, що на поточному тижні на ринках буде переважати позитивна динаміка.
"Напрямок ринкам на цьому тижні буде задавати вихід звітності американських компаній за третій квартал 2009 року, зокрема, уже в середу планується публікація фінансових результатів найбільшого виробника алюмінію - компанії Alcoa. Інтерес до російських паперів залишається високим у силу того, що вони дотепер залишаються недооціненими в порівнянні з аналогічними паперами на інших ринках, що розвиваються. Зокрема, папери російських компаній зараз торгуються з коефіцієнтом P/E (ціна/прибуток) рівним 9. Цей же коефіцієнт для китайських компаній перебуває в районі 18, для бразильських - вище 15. Крім того, продовжує поліпшуватися геополітична обстановка навколо Росії, зокрема, відносини Москви і Вашингтона кардинально покращилися, що, безумовно, змушує багатьох інвесторів задуматися про збільшення вкладень у Росію", - вважає експерт.
Начальник аналітичного відділу ФЦ "Інфіна" Олександр Іванищев вважає, що в короткостроковій перспективі ринок може зробити ривок вгору до нових річних максимумів - у район 1380-1400 пунктів за індексом ММВБ.
"У технічному плані на графіку індексу ММВБ сформувалася фігура продовження тренда - "висхідний прапор". За класикою, прапор означає ринкову ситуацію, коли ціновий рух (завищені очікування) обганяє фундаментальні фактори. У п'ятницю на закриття ринок ще раз показав на наявність цієї фундаментальної підтримки. А якщо ринок не хоче падати, то, очевидно, залишається тільки одна дорога - наверх, оскільки стояти на місці ринок уже утомився, тому що консолідація триває вже майже три тижні", - відзначає він.
"Враховуючи високу спекулятивну складову на поточному ринку, ми не виключаємо варіанта швидкоплинного висхідного руху. У рамках такого "феєричного" сценарію передбачається вихід з консолідації із пробоєм точки прориву за індексом ММВБ (1215 пунктів) уже до середини цього тижня. Далі, у середу і четвер, може піти дводенна розгінна стадія. Відповідно завершальну фазу можна чекати до кінця четверга або на ранок п'ятниці. Ціль зростання - досягнення нового річного максимуму: як мінімум, на рівні 1380-1400 пунктів", - прогнозує Іванищев.
Індекси в США в минулу п'ятницю знизилися на негативних статданих з ринку праці, а також через несподіване падіння замовлень промпідприємств.
Безробіття в США у вересні досягло максимального рівня за 26 років - 9,8% у порівнянні з 9,7% місяцем раніше. Результат збігся з очікуваннями аналітиків. Число робочих місць в економіці США минулого місяця скоротилося на 263 тис., експерти прогнозували менш істотне зниження - на 175 тис.
Крім того, замовлення промислових підприємств США в серпні впали на 0,8%, тоді як аналітики не очікували зміни показника. Згідно з переглянутими даними, у липні обсяг замовлень виріс на 1,4%, а не на 1,3%, як повідомлялося раніше.
Опубліковані дані ставлять під сумнів стабільність економічного відновлення в країні.
Згідно із прогнозом професора Нью-Йоркського університету Нуріеля Рубіні, фондові і сировинні ринки можуть упасти в найближчі місяці, оскільки повільне відновлення економіки розчаровує інвесторів. "Ринки зайшли занадто далеко і занадто швидко, - заявив Рубіні. - Я бачу ризик корекції. Це може відбутися в четвертому кварталі або в першому кварталі наступного року".
Тим часом головний виконавчий директор HSBC Holdings Майкл Геогеган переконаний у тому, що глобальну економіку чекає новий спад.
В "другому ешелоні" на ФБ ММВБ у понеділок лідерами зростання стали акції "АвтоВАЗ" (+21,5% звичайні і +11,5% "префи"), "Сьомого континенту" (РТС: SCON) (+6,2%), "Аптечної мережі 36.6" (РТС: APTK) (+4,9%).
Зростання акцій "АвтоВАЗ" було викликано закликом у минулу п'ятницю прем'єр-міністра РФ Володимира Путін до міжнародного альянсу Renault-Nissan, що володіє блокпакетом "АвтоВАЗ", спільно брати участь у технологічному переоснащенні російського автогіганту, що перебуває в передбанкрутному стані.
Держава раніше виділила АТ, що занепадає, 25 млрд рублів, не збираючись розмивати частку західних партнерів. Тепер, за словами В.Путіна, західні партнери повинні визначитися: або спільна підтримка автогіганту, або розмивання їх пакета за рахунок нових держсубсидій, без яких автозаводу не вижити.
Подешевшали акції РТМ (-5,1%), "Белона" (-4,7%), "МРСК Північного Кавказу" (РТС: MRKK) (-4,1%), "МРСК Центру (РТС: MRKC) і Приволжя" (-3,9%).
Сумарний обсяг торгів акціями на класичному ринку РТС за день склав $5,5 млн, у секції RTS Standard оборот досяг $286,76 млн, на ФБ ММВБ обсяг угод перевищив 44,85 млрд рублів (лідери - звичайні акції Сбербанка - 17,46 млрд рублів).
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас