Кабмін переведе вклади "Укрпромбанку" в "Родовід Банк" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабмін переведе вклади "Укрпромбанку" в "Родовід Банк"

Казна та Політика
2788
"2 жовтня Мінфін відправив у Кабінет міністрів, Світовий банк (СБ) і представництво МВФ в Україні лист, у якому розкриває свою позицію щодо "Укрпромбанку". У ньому запропоновано переводити частину активів і пасивів в "Родовід Банк", - повідомило джерело в Міністерстві фінансів.
Розмови про можливе переведення вкладів проблемного "Укрпромбанку" у рекапіталізований урядом "Родовід Банк" велися ще наприкінці липня. Однак ухвалення остаточного рішення відкладалося через нейтральну позицію міжнародних організацій - МВФ і Світового банку, заперечення керівництва Нацбанку, яке наполягало на переведенні пасивів і активів "Укрпромбанку" в "Ощадбанк". Наприкінці вересня затримка виникла через несподівану пропозицію Platinum Bank, який подав заявку на купівлю "Укрпрому".
У листі Мінфіну фінансисти на трьох сторінках обґрунтовують усі переваги переведення активів і пасивів "Укрпромбанку" саме в "Родовід Банк". При цьому найважливіше знаходиться наприкінці послання - де Мінфін дає чітко зрозуміти Кабміну, що переведення в "Родовід Банк" потребують не всі активи "Укрпромбанку". "Мінфін пропонує переведення зобов'язань "Укрпромбанку" за вкладами фізичних осіб і відповідної суми його активів у Родовід Банк", - зачитує лист джерело в Мінфіні.
За даними НБУ, на початок липня активи "Укрпромбанку" становили 9,5 мільярдів гривень, однак майже половина з них є проблемними. "Є 40% проблемних активів - це кредити під заправки ANP. Ці компанії-позичальники не банкрути, грошові потоки в них проходять, але стоїть питання, як їх змусити працювати із кредитами", - говорить уповноважена особа тимчасового адміністратора "Укрпромбанку" Андрій Кириєнко. Однак в "Родовід" ці кредити можуть і не перейти. "Ми були готові забирати всі активи, проблемні в тому числі, так само, як і всі пасиви, а яке рішення буде - я не знаю", - говорить тимчасовий адміністратор "Родовід Банку" Сергій Щербина.
Точно відомо, що як активи "Родовід Банк" забере частину відділень "Укрпромбанку". "Ми ще не провели інвентаризацію, тому сказати, скільки відділень ми залишимо працювати, я не можу", - говорить Сергій Щербина.
Новорічні подарунки
Після ухвалення рішення Кабміном (очікується на цьому тижні) тимчасові адміністратори "Родовід Банку", "Укрпромбанку", а також Мінфін і НБУ повинні будуть підписати меморандум. Після цього почнеться процедура переведення пасивів і активів "Укрпромбанку" у "Родовід Банк". "До 15 жовтня ми повинні провести аналіз активів і пасивів "Укрпромбанку", підписати всі угоди між банками, повинна бути постанова НБУ про переведення активів і пасивів. Уся процедура переведення займе пару місяців", - говорить Сергій Щербина. Такі ж строки називав і директор департаменту Мінфіну з питань участі держави в капіталізації банків Теймур Багіров.
Тому до Нового року вкладники-фізособи "Укрпромбанку" повинні одержати доступ до своїх депозитів в "Родовід Банку". "До Нового року, думаю, розрахуємося", - прогнозує Сергій Щербина і говорить, що переводитися повинні всі вклади, без обмеження на рівні 150 тисяч гривень. "Обмежувати переведення депозитів у сумі до 150 тисяч гривень нелогічно і неправильно", - говорить він.
Platinum Bank не здається
До п'ятниці (2 жовтня) не було відомо остаточне рішення Міністерства фінансів і Нацбанку щодо пропозиції Platinum Bank купити "Укрпромбанк". "Наш банк зацікавлений у купівлі всіх активів "Укрпромбанку", крім тільки кредитів на мережу заправок ANP, і в прийнятті на наш баланс більшості депозитів фізичних осіб", - розповів генеральний директор Platinum Bank Грег Краснов.
За запропонованою ним структурою прийняті активи і пасиви повинні бути рівні один одному. За інформацією "Дела", банк пропонував прийняти на свій баланс депозити "Укрпромбанку" на суму 5,9 мільярда гривень, у той час як загальна сума депозитів населення в проблемному банку становить 6,84 мільярда гривень.
У Нацбанку говорять, що якби Platinum Bank запропонував купити "Укрпромбанк" цілком - тоді можна було б вести переговори. "Ми б із задоволенням розглянули пропозицію Platinum Bank, якби вони хотіли купити "Укрпромбанк" повністю", - стверджує начальник управління кризового менеджменту НБУ Юрій Петров.
Втім, невдача з купівлею "Укрпромбанку" не змусила керівництво Platinum Bank відмовитися від ідеї купити частину активів і пасивів однієї із проблемних фінустанов. "Ми зацікавлені в придбанні активів і пасивів одного або декількох проблемних або націоналізованих банків для прискорення їх оздоровлення", - стверджує Грег Краснов.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас