МВФ: Економічний підйом у Європі буде нестабільним — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ: Економічний підйом у Європі буде нестабільним

Казна та Політика
374
Міжнародний валютний фонд заявив про нестабільність економічного підйому в Європі й закликав до заходів, які забезпечать надійне відновлення.
"Врешті виявилися ознаки згасання тривалого спаду, але відновлення економіки в Європі, ймовірно, буде повільним і нестійким", - заявив директор Європейського департаменту МВФ Марек Бєлка, представляючи на брифінгу в Стамбулі оновлений огляд перспектив розвитку європейської економіки.
Бєлка пояснив, що нестійкий характер відновлення європейської економіки спричинений тим, що "відновлення попиту в Азії навряд чи зможе замінити той апетит, з яким поглинали імпорт споживачі в США". "Європа не може розраховувати на експорт як на єдину рушійну силу підйому економіки, - заявив він. - Разом з цим, як і раніше, відчувається дефіцит кредитів, зростає безробіття, а потенціал економічного зростання в Європі скоротився в результаті кризи".
У відповідності з даними огляду, в умовах, що склалися, цього року в європейських розвинених країнах спад економіки складе близько 4%, який зміниться незначним зростанням на рівні 0,5% в 2010 році. Очікується, що в країнах Європи з ринком, що формується, активність цього року скоротиться на 6,6%, але в 2010 році в більшості країн відновиться зростання, в середньому на 1,7%.
Бєлка підкреслив, що МВФ закликає директивні органи зосередити увагу на забезпеченні умов для відновлення економіки. У найближчій перспективі органи управління повинні рішучіше підходити до оцінки балансових ризиків банків і прийняти заходи з рекапіталізації або реструктуризації життєздатних установ і ліквідації тих, які не є такими. "Економічний підйом може виявитися слабшим, ніж очікувалося, якщо оперативно не буде знайдено ефективне вирішення проблем фінансового сектора", - заявив він.
За його словами, МВФ, як і дотепер, підкреслює необхідність подальшого використання стимулів податково-бюджетної політики, які варто скорочувати тільки після стійкого процесу відновлення. "Грошово-кредитна політика також мусить зберігати орієнтацію на підтримку, проте, як тільки фінансові умови нормалізуються, необхідно приступити до виведення безпрецедентних заходів інтервенції, спричинених кризою", - сказав представник МВФ.
Коментуючи зміст доповіді, Бєлка також відзначив, що в довгостроковій перспективі потенційні темпи економічного зростання в більшості промислово розвинених країн Європи мають повернутися до динаміки минулих періодів. У країнах Європи з ринком, що формується, відновлення економічного зростання залежатиме від відновлення стійкого припливу капіталу за рахунок створення сприятливого бізнес-клімату. Тим часом, ці країни в посткризовий період зіткнуться з більшими преміями за ризик і мінливішими економічними умовами, оскільки інвестори звертатимуть більше уваги на внутрішню політику в окремих країнах.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас