СБ прогнозує зростання бідності в регіоні Європи і Центральної Азії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

СБ прогнозує зростання бідності в регіоні Європи і Центральної Азії

Казна та Політика
251
Світовий банк прогнозує зростання бідності в регіоні Європи і Центральної Азії (ЄЦА) на тлі позитивних тенденцій припинення падіння промвиробництва.
"Глобальна фінансово-економічна криза буквально вразила домогосподарства в багатьох частинах Східної Європи і Центральної Азії", - заявив регіональний віце-президент Світового банку по ЄЦА Філіп Леруа на прес-конференції в Стамбулі.
Він відзначив, що СБ попередив національні уряди про необхідність боротьби з бідністю в умовах різкого зростання безробіття та бідності.
Представляючи дослідження СБ про вплив економічної кризи на ситуацію в регіоні ЄЦА, Ф.Леруа підкреслив, що кількість бідних людей (з видатками менше $5 на день), за останніми даними, в 2009 році складе близько 160 млн осіб. У докризовий період Світовий банк прогнозував їхню кількість на рівні 130 млн осіб.
"Оцінка кількості найбідніших верств (з видатками менше $2,5 на день) збільшена до 39 млн осіб з 34 млн осіб. В 2010 році Світовий банк очікує зниження кількості бідних у регіоні ЄЦА до 150 млн людей (раніше СБ прогнозував їхню кількість на рівні 120 млн осіб). Кількість найбіднішого населення в наступному році в регіоні ЄЦА практично не зміниться в порівнянні з 2009 роком", - сказав Леруа.
Представник Світового банку також підкреслив, що зростання бідності прогнозується у всіх країнах регіону. Зокрема, у Росії, за оцінкою СБ, в 2009 році більше 15% населення будуть жити за офіційною межею бідності.
У зв'язку з цим Світовий банк очікує збільшення бюджетного дефіциту. Якщо в 2009 році в країнах регіону дефіцит бюджету коливається від 1,5 до 5,5 % ВВП, то в наступному році СБ не виключає його зростання до 5-6% ВВП.
За словами Леруа, за минулий рік Світовий банк збільшив фінансову підтримку регіону ЄЦА майже на 60% - з $8 млрд в 2008 році до $12,5 млрд в 2009 році з метою знизити негативний вплив кризи, підтримати банківську систему і сприяти відновленню посткризового зростання.
Тільки у вересні 2009 року Світовий банк виділив $23 млрд для підтримки бюджетів Угорщини, Латвії та України.
Тим часом Леруа підкреслив, що "є гарні новини для виробничого сектору в регіоні - падіння промислового виробництва зупинилося із середини 2009 року". Він також констатував зниження вартості суверенних і корпоративних запозичень, що сприяє активізації промвиробництва в регіоні.
Так, за даними СБ, вартість корпоративних запозичень знизилася з 1000 пунктів у листопаді 2008 до 400 пунктів у вересні 2009, вартість суверенних запозичень скоротилася з 900 до 350 пунктів.
Тим часом, на думку Леруа, зниження вартості ресурсів може викликати різке нагромадження зовнішнього боргу, що в перспективі може створити проблеми для корпоративного сектору та суверенних позичальників. За оцінкою СБ, сукупний зовнішній борг країн ЄЦА в 2010 році перевищить $350 млрд при дефіциті рахунку поточних операцій загального платіжного балансу на рівні $200 млрд.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас