Росія в 2010 році може позичити у Світового банку 2-4 млрд дол. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росія в 2010 році може позичити у Світового банку 2-4 млрд дол.

Кредит&Депозит
234
Росія в 2010 році може позичити у Світового банку $2-4 млрд, повідомив журналістам у Стамбулі віце-прем'єр-міністр фінансів РФ Олексій Кудрін.
За його словами, це питання обговорювалося в суботу на зустрічі з президентом СБ Робертом Зелліком.
"Нас цікавить спрощений, прискорений кредит. Ми домовилися провести переговори про умови", - сказав Кудрін.
"Це буде не інвестиційний кредит, а фінансовий. Це не передбачає якихось великих програм і угод", - підкреслив він.
Глава Мінфіну також відзначив, що залучення кредиту СБ можливе не лише в 2010 році, але і в 2011 році. "Це ($2-4 млрд) наша квота. Коли ми її виберемо, це питання", - сказав він.
Переговори про кредит можуть тривати декілька місяців, вважає Кудрін.
Він також висловив упевненість в тому, що Росія продовжить залучати кредити СБ до реалізації конкретних проектів, як це робила досі. "На проекти ми все одно братимемо, але це, як правило, невеликі проекти - $25 млн, $50 млн", - сказав Кудрін.
Заступник міністра фінансів РФ Дмитро Панкін зі свого боку заявив журналістам, що Росія не братиме кредит СБ, якщо він передбачатиме певні умови. "Якщо цей кредит буде обумовлений, тобто ми змушені будемо погоджувати з ними економічну політику, систему заходів, то, напевно, ми не підемо на фінансовий кредит", - сказав він.
"Якщо це буде чисто фінансовий кредит (без супутніх умов), то ми розглядатимемо фінансові аргументи: якщо це дешевше, ніж євробонди, значить, візьмемо", - відзначив замміністра.
За його словами, відповідно до цифр, які обговорюються зараз, кредит СБ може бути залучений за ставкою LIBOR + 30-50 б.п. Країни з рейтингом, близьким до російського, зараз розміщують 5-7-річні бонди за ставкою LIBOR + 250-270 б.п. "Зрозуміло, що в цьому випадку ми матимемо економію", - відзначив Панкін.
Обсяг запозичень у СБ залежатиме від потреби Росії в грошах, ситуації на ринку, а також від вартості кредиту. "Якщо на ринку буде сприятлива ситуація для розміщення наших бондів, то матимемо менше бажання брати у СБ. Але чим нижчою буде ставка у СБ, тим цікавіше нам брати у банку", - сказав замміністра.
Він відзначив, що поки не прийняте рішення ні щодо терміну кредиту, ні щодо напрямку його використання.
За його словами, СБ зацікавлений у наданні кредиту Росії, оскільки Росія є хорошим позичальником.
Для цього кредиту не потрібно буде вносити зміни до бюджету, сказав замміністра. "За Бюджетним кодексом ми можемо перерозподілити інструменти в рамках $17,8 млрд (потенційний обсяг випуску єврооблігацій в 2010 році за проектом бюджету)", - пояснив він.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас