Ринки, що формуються: виклики і нагороди — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ринки, що формуються: виклики і нагороди

Казна та Політика
1041
В оприлюдненому минулого тижня огляді розвитку світової економіки Міжнародний валютний фонд відзначає, що економічний спад у Європі виявився нижчим від очікуваного.
Що це означає для таких економік, які розвиваються, як Україна, спеціально пояснює директор Європейського департаменту МВФ Марек Бєлка.
Країни Європи, що розвиваються, відійшли від краю прірви. Могло бути й гірше, враховуючи, що країни цього регіону вкрай залежні від припливу іноземного капіталу, який скоротився через світову кризу. Деякі країни постраждали сильніше від інших - їм довелося звернутися за допомогою до друзів. Зараз світова економіка знову прагне ризиків, і здається, що рецесія досягла свого дна.
Але чи означає це, що за цим обов'язково піде природне поновлення високих темпів економічного зростання і конвергенції в Європі, що розвивається?
Необов'язково. Подібно тому, як не виправдалися надії на те, що комусь удасться залишитися осторонь від епіцентру кризи, не виправдаються очікування тих, хто вважає, що економіки Європи, що формуються, автоматично відновляться разом з розвиненими ринками.
Безсумнівно, певне поліпшення відбудеться в міру відновлення торгівлі. Але вже зараз помітно, що спад у деяких економіках, що формуються, буде тривати довше, ніж в інших. Чому?
Багато з цих країн відчули на собі результати уповільнення припливу портфельних інвестицій і скорочення обсягів кредитування транснаціональними банками, які самі були змушені шукати капітал для вирівнювання своїх балансів. І хоча потік капіталу відновлюється, зростає і диференціація країн, пов'язана з тим, що тепер інвестори з більшою увагою підходять до оцінки зовнішніх і внутрішніх факторів.
Така зміна відносно інвесторів приpвела до серйозних змін при оцінці ринкових ризиків. У міру того як глобальні фактори, що спричинили безпрецедентне зростання ризиків і погіршення настроїв інвесторів, відходять на другий план, усе більше значення набувають внутрішні фактори та регуляторна політика кожної конкретної країни.
Як нам здається, насамперед інвесторів турбують стан бухгалтерських балансів компаній недержавного сектору економіки, а також фінансової системи в цілому і тісно пов'язані з цим питання фінансової стабільності. В результаті вони вимагають більшої премії за ризик, що сповільнює процес відновлення економіки регіону.
Втім, така обережність інвесторів дає шанс на отримання додаткового прибутку за проведення зваженої економічної політики. Уже зараз помітно, що країни, які проводили більш ефективну політику, набагато краще переживають кризу. Що ж необхідно робити в першу чергу?
З високою часткою ймовірності можна говорити про те, що більшу користь можуть принести дії з "залатування дір" банківської системи.
У багатьох випадках утворення таких дір викликане накладенням факторів уповільнення економічного зростання та уразливістю, яка асоціюється з боргами в іноземній валюті, що тяжіють над корпораціями (країни Балтії, Угорщина, Болгарія і Румунія) і населенням (країни Балтії, Угорщина, Румунія і Польща).
Наступним пріоритетом повинно стати створення основи для економічної політики, яка забезпечувала б фіскальну стабільність і передбачуваність у довгочасній перспективі. Такі країни, як Угорщина, Польща і Румунія, уже почали процес формування реалістичних середньтермінових цілей. Цей підхід дозволить зменшити кількість неприємних сюрпризів у фіскальній політиці та знизити волатильність циклів ділової активності. Усе це призведе до зниження плати за суверенні ризики і прискорить відновлення економіки.
Але навіть якщо країни зможуть швидко впоратися з негативними наслідками кризи, загальний рівень плати за ризик, імовірно, збережеться на більш високому рівні, ніж раніше. А це буде гальмувати потенційне зростання і стане для економік, що формуються, головним викликом. У цих умовах буде необхідно проводити політику стимулювання структурних реформ, спрямованих на розвиток послуг і виробництва, менш залежних від іноземного капіталу; підвищувати ефективність експорту і довіру непостійних інвесторів. У багатьох країнах з економікою, що формується, як, втім, і у всій континентальній Європі, адаптація до умов посткризового світу вимагатиме підвищення мобільності на ринку праці й подальшої лібералізації ринків продуктів і послуг у рамках ЄС.
І тому відновлення економіки в країнах з ринками, що формуються, буде залежати від дій уряду. Для подолання невизначеності, що тяжіє над фінансовою системою, знадобиться рішучий і конструктивний підхід. Необхідно буде докладати зусиль для створення сприятливого бізнес-клімату і більш досконалої основи для ведення економічної політики, щоб зменшити невизначеність, а також щоб підвищити структурну гнучкість.
І ці заходи повинні стати запорукою прискорення потенційного економічного зростання. А оцінка цих реформ із позицій ринкової економіки визначить, як швидко економіки, що формуються, зможуть відновити нормальний рівень грошових потоків, що дозволить продовжити настільки необхідний для цих країн процес конвергенції та економічної інтеграції.
Отже, зросли не тільки труднощі для економік, що формуються, але збільшилася і винагорода за проведення зваженої економічної політики.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас