G7 чекає зміцнення юаня, зберігаючи мовчання щодо долара — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

G7 чекає зміцнення юаня, зберігаючи мовчання щодо долара

Валюта
1884
Міністри фінансів і голови центральних банків "групи семи" у короткій заяві за підсумками зустрічі в Стамбулі підтвердили свою позицію відносно курсів валют, знову виділивши при цьому "поіменно" лише китайський юань.
Проблема слабкого долара, який знизився за останні півроку до основних світових валют уже на 14%, залишилася за рамками офіційного комюніке.
Однак у бесіді з журналістами після зустрічі американський міністр фінансів Тімоті Гайтнер запевнив, що Вашингтон зробить "усе необхідне" для підтримки довіри до американської валюти, і підкреслив, що "для США дуже важливо, щоб долар залишався сильним".
Від Китаю чекають дій
Пасаж заяви G7 відносно валют не змінився в порівнянні із квітнем. Як підтверджується в комюніке, "надмірна волатильність і безладні рухи валютних курсів негативно впливають на економічну і фінансову стабільність".
"Ми вітаємо рішучість Китаю рухатися убік більш гнучкого валютного курсу, що повинно призвести до подальшого зміцнення ефективного курсу юаню і сприяти більш збалансованому зростанню китайської і світової економіки", - говориться в документі.
Від КНР чекають більш швидкої ревальвації валюти: за останній рік юань не змінився відносно долара. Але тепер Китай як член "двадцятки" матиме нові зобов'язання, що випливають із обіцянки провідних країн більш активно боротися з дисбалансами у світовій економіці.
Протягом останнього часу представники низки країн привселюдно висловлювали свою стурбованість зниженням курсу долара, що негативно впливає на економіку цих країн, і ці заяви надали минулого тижня відчутну підтримку долару.
Оскільки в комюніке лідери країн знову утрималися від будь-яких декларацій відносно долара, ринок може сприйняти це як карт-бланш для подальшого ослаблення американської валюти.
Після зустрічі, як повідомило агентство Bloomberg, міністр фінансів Франції Крістін Лагард підтвердила важливість "сильного долара". З підтвердженням прихильності Вашингтона політиці сильного долара виступив і Гайтнер.
Але характерно, що Японія, яка також зіштовхнулася з проблемами, але вже через надмірне зростання курсу національної валюти, зайняла помітно більш агресивну позицію. Міністр фінансів Японії Хірохіса Фудзії прозоро натякає, що уряд країни може провести інтервенції, якщо ринок зайде занадто далеко.
"Якщо валюти показують надмірні коливання в необ'єктивному напрямку, ми будемо вживати заходів", - сказав він. При цьому міністр не захотів відповідати на запитання, чи стосується це все нинішньої ситуації з ієною.
G7 у минулому - якщо буде потреба - вживала скоординовані дії на валютному ринку. В 2000 році провідні центробанки прийшли на підтримку євро. До цього в 80-х роках спільними зусиллями була проведена девальвація долара.
G7 поки не готова себе ховати
Хоча є "підбадьорливі сигнали", перспективи економічного зростання залишаються слабкими, ситуація на ринку праці поки не поліпшується, тому заспокоюватися - рано, говориться в заяві.
Провідні країни світу готові зберігати дію стимулюючих заходів, поки пожвавлення економіки не буде вирішеною справою.
"Потрібно уникнути помилок, які робилися під час минулих криз, коли політики натискали на гальма занадто поспішно", - вважає міністр фінансів США Гайтнер.
Тональність заяви G7 повністю повторює мотиви комюніке "двадцятки", яка провела свій саміт лише тиждень тому.
G20, як відомо, проголосила себе новим головним світовим форумом з економічного співробітництва - замість елітарної "групи семи/восьми".
У цій ситуації багато говорили, що фінансова "сімка", значення якої тепер більше може перейти в політичну площину, взагалі обійдеться без традиційної заяви.
"Сімка" обговорила в Стамбулі пріоритети своєї політики й заявила в комюніке про намір "показувати приклад" іншим при виконанні рішень саміту "двадцятки". При цьому вона має намір продовжувати роботу у форматі G7, співпрацюючи одночасно і з іншими членами G20.
"Існування G7 абсолютно обґрунтоване, - вважає Лагард. - Ми вирішили, що нам важливо продовжувати спільну роботу. Чи будемо ми систематично випускати комюніке? Подивимося".
Заступник міністра фінансів ФРН Йорг Асмуссен сказав журналістам, що в майбутньому клуб провідних індустріальних стан світу буде працювати більш неформально, змінюючи формат своєї діяльності.
G7 була створена після кризи середини 70-х років, коли потрібна була більш сувора координація політики основних індустріальних держав світу. Членами G7 є США, Японія, Німеччина, Франція, Італія, Великобританія, Канада. Росія також регулярно запрошується для участі в засіданнях фінансової "сімки".
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас