СБ: Глобальна криза завдала серйозний удар по країнах Європи і Центральної Азії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

СБ: Глобальна криза завдала серйозний удар по країнах Європи і Центральної Азії

Казна та Політика
409
Глобальна економічна криза підірвала вражаючі темпи економічного зростання, досягнуті за останні роки країнами Європи і Центральної Азії з ринком, що формується, і сильно погіршила становище сімей у результаті зростання безробіття і зниження заробітної плати.
Урядам слабших у фінансовому відношенні країн необхідно забезпечити захист бідного населення і одночасно укріплювати інституційну базу та інфраструктуру з метою залучення інвесторів. Про це йдеться в заяві Світового банку (СБ) за підсумками щорічної наради СБ і Міжнародного валютного фонду (МВФ).
"Нинішня глобальна фінансово-економічна криза завдала серйозний удар по багатьох країнах Європи і Центральної Азії з ринком, що формується, - заявив Філіпп Ле Уеру, Віце-президент Регіонального управління Світового банку по Європі та Центральній Азії. - Те, що почалося як фінансова криза, переросло в кризу соціальну і гуманітарну. Ця глобальна криза слідувала безпосередньо за продовольчою та паливною кризами, які ще до неї погіршили становище мешканців регіону, знизивши їхню купівельну спроможність. Сьогодні збільшення масштабів бідності та зростання безробіття ведуть до зубожіння сімей і ще більше ускладнюють життя тих, хто і до кризи ледве зводив кінці з кінцями".
За останнє десятиліття багато країн Європи і Центральної Азії з ринком, що формується, досягли вражаючих темпів зростання, завдяки чому рівень життя їх населення почав наближатися до рівня життя в країнах Західної Європи та інших розвинених країнах. Проте криза завдала найсильніший удар саме по цих країнах і припинила розпочатий процес зближення показників рівня життя. Темпи економічного зростання впали з 7,6% в 2007 році до 4,7% в 2008 році, а в 2009 році цей показник, згідно з прогнозами, складе -5,6%.
"Протягом декількох років країни Європи і Центральної Азії з ринком, що формується, рухалися шляхом розвитку високими темпами, - відзначив Ле Уеру. - Проте в умовах глобальної кризи та пересихання потоків зовнішнього приватного фінансування двигун економічного зростання дав збій; в результаті багатьом урядам довелося перейти на нижчу передачу, а деяким з них - навіть дати задній хід. Нині перед урядами країн регіону стоїть завдання прискорити процес реформ.
А міжнародне співтовариство має допомогти їм у цьому. Для нас, для Світового банку це, по суті, означає необхідність зосередити увагу на підтримці зусиль урядів, спрямованих на оздоровлення банківського сектора, з тим щоб банки могли надавати фірмам фінансування, необхідне для розширення їхньої діяльності та створення робочих місць; на поліпшення ділового клімату, що сприятиме залученню приватного капіталу; на підвищення ефективності державних витрат, з тим щоб поліпшити становище працюючих сімей; і на продовження фінансування найважливіших державних інвестицій в інфраструктуру".
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас