Майбутній віце-канцлер Німеччини за прийняття України до ЄС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Майбутній віце-канцлер Німеччини за прийняття України до ЄС

Казна та Політика
846
Зовнішню політику Німеччини, згідно з Основним законом, визначає федеральний канцлер, проте за її проведення відповідає саме голова МЗС.
Тому в Україні нині з особливою увагою стежать за тим, хто у ФРН посяде місце міністра закордонних справ. У Києві будуть раді, якщо підтвердяться повідомлення про те, що керівником німецького МЗС, а отже і віце-канцлером стане Гідо Вестервелле .
У ФРН, зазвичай, лідер партії, яка перемогла, стає федеральним канцлером - цю посаду збереже за собою Ангела Меркель. А голова партії - "молодшого" партнера в коаліції отримає посаду віце-канцлера і міністерський портфель, частіше за все - голови МЗС.
Переговори про формування нового уряду офіційно почнуться 5 жовтня. Але багато що нині свідчить про те, що лідер Вільної демократичної партії Гідо Вестервелле не буде змінювати традиції і сам очолить міністерство закордонних справ.
Тим же доводом Вестервелле скористався і на прес-конференції в Берліні, коли говорив про перспективи прийняття до ЄС України. Голова ВДП лише похвалив обізнаність української журналістки, яка поставила питання, за уважне ставлення до передвиборної програми лібералів.
У 77-сторінковому документі два абзаци ліберали справді присвятили розширенню ЄС. Вони, зокрема, виступають за прийняття в Євросоюз Хорватії, а також Норвегії, Ісландії і Швейцарії, якщо ці країни того побажають.
Що стосується Туреччини, то ліберали вважають, що найближчими роками її вступ до ЄС неможливий, але повністю не виключають членства країни в європейській організації, якщо Анкара продовжить реформи і не порушуватиме критерії для країн-кандидатів.
У середньо- і довгочасній перспективі ліберали підтримують прийняття до Європейського Союзу балканських держав. Те саме - в довгочасній перспективі - стосується і України. Решта країн СНД у програмі ВДП в цьому контексті не згадуються.
Інші німецькі партії в своїх передвиборних програмах подібної перспективи Україні не обіцяли, тобто ВДП стала в цьому сенсі першопрохідницею - тим більше, що процитований пасаж з`явився в документі ще до виборів в Європарламент, які пройшли в червні 2009 року.
Не варто плутати перспективу на прийняття з "обіцянкою прийняти Україну до ЄС в певні терміни або з наданням їй в недалекому майбутньому статусу країни-кандидата на вступ", - заявив Deutsche Welle депутат Європарламенту від ВДП Олександр Ламбсдорф.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас