"Ъ": Росію не відлучили від Європи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Росію не відлучили від Європи

284
Пропозицію позбавити повноважень російську делегацію в ПАРЄ підписали 72 парламентарії. Вони вказали на те, що Росія систематично порушує взяті на себе зобов'язання, накладені на неї резолюціями ПАРЄ, а також відмовляється співробітничати з асамблеєю в процесі моніторингу. У резолюціях, на які посилалися ініціатори санкцій, асамблея запропонувала своєрідну дорожню карту для подолання наслідків торішньої війни між Росією і Грузією.
В проекті запропонованої на нинішній сесії резолюції підкреслювалося, що сама по собі війна між членами Ради Європи - Росією з Грузією - є серйозним порушенням статуту організації, але, на відміну від Грузії, Росія не виконала великої частини вимог ПАРЄ щодо налагодження стосунків з Тбілісі.
Спершу питання про позбавлення повноважень російської делегації передбачалося розглянути 30 вересня. Проте в понеділок, перший день сесії, парламентарії вирішили перенести слухання на четвер, дочекавшись публікації доповіді місії Євросоюзу про перебіг конфлікту між Росією і Грузією. Втім, вже у вівторок стало відомо, що комітет з моніторингу ПАРЄ і доповідач із Швейцарії Андреас Гросс рекомендували підтвердити повноваження російської делегації, "попри те, що Росія не виконала більшості вимог асамблеї". На думку автора доповіді, "це дасть російській владі можливість вступити в змістовний і конструктивний діалог для розгляду всіх тих питань, які згадані в резолюціях асамблеї, що стосуються наслідків війни між Грузією і Росією".
Цю тезу вчора намагались оспорити прихильники покарання Росії. "Ми протягом року вели діалог з Росією, але так ні до чого і не прийшли, пора підвести риску. Треба позбавити російську делегацію права голосу до січня, коли ми знов порушимо питання про виконання Росією її зобов'язань - про виконання резолюції", - закликав, зокрема, депутат з Швеції Горан Лінблат.
Але переважали все ж обережніші голоси. "У асамблеї ми обговорюємо важливі питання про економічну кризу, екологію, і ці питання не можна вирішити без країн, які не є демократичними, - висловив думку "обережних" представник соціалістів з Швеції Бйорн Сідов. - Ми гостро засуджуємо режим Путіна за те, що він не виконує резолюцій ПАРЄ. Я песиміст і вважаю, що цей авторитарний режим проіснує ще багато років. При цьому я проти того, щоб позбавляти повноважень російську делегацію. Ми повинні вирішувати проблеми, а не відгороджуватися від них".
Члени російської делегації в обговоренні резолюції не брали участі. За два тижні до сесії рада Держдуми видала директиву, що не рекомендувала депутатам від РФ бути присутніми в залі засідань ПАРЄ, коли вирішуватиметься доля російської делегації. "Ми не будемо хлопчиками для биття", - заявив глава російської делегації ПАРЄ Костянтин Косачов.
Вимоги про санкції проти РФ містилися в 6 з 16 поправок до резолюції. Найрізкіша з них, поправка #13, закликала позбавити російську делегацію повноважень в ПАРЄ і відновити їх тільки після того, як влада РФ виведе свої війська на позиції до серпневої війни 2008 року, дозволить міжнародним спостерігачам і гуманітарним організаціям з ЄС і ОБСЄ відвідувати Абхазію та Південну Осетію, відкличе рішення про визнання незалежності Абхазії та Південної Осетії, дозволить етнічним грузинам, що емігрували під час війни 2008 року, повернутися в свої будинки на території Південної Осетії, почне розслідування можливих етнічних зачисток грузинського населення на території Південної Осетії. Всі ці поправки були знехтувані парламентаріями під час голосування. Сама ж резолюція, що підтверджує повноваження російської делегації, була прийнята більшістю - 88 голосів проти 35.
"Це очевидний провал зусиль грузинської делегації, що намагалася перетворити майданчик ПАРЄ на поле для чергових бойових дій, - не приховував своєї радості Костянтин Косачов. - Це перемога не російської делегації, а асамблеї, перемога здорового глузду, перемога відповідального підходу до даного питання".
Разом з тим члени грузинської делегації вважають, що 40% депутатів ПАРЄ готові застосувати санкції проти Росії. "Позбавлення Росії повноважень в ПАРЄ для нас не є самоціллю, - запевнив Ъ член грузинської делегації Георгій Таргамадзе. - Для нас це питання функціонування Ради Європи та можливості відстоювати фундаментальні цінності Європейської конвенції. Ми порушимо питання дотримання Росією своїх зобов'язань і на наступних сесіях ПАРЄ. І якщо парламентарії не проявлять політичної волі, це підірве довіру до Ради Європи. А довіра - це єдина зброя цієї організації".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас