Прокачування нафти по Одеса-Броди за січень-липень склало 5,7 млн тонн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Прокачування нафти по Одеса-Броди за січень-липень склало 5,7 млн тонн

Енергетика
361
Обсяг прокачування російської нафти по нафтопроводу Одеса-Броди в реверсному режимі в напрямку Одеси склав у січні-липні 2009 року 5,7 млн тонн, говориться в матеріалах Національної акціонерної компанії (НАК) "Нафтогаз України", підготовлених до реструктуризації єврооблігацій компанії.
Згідно з ними, у минулому році по Одеса-Броди було транспортовано 7,7 млн тонн нафти в порівнянні з 9,1 млн тонн в 2007 році і 3,4 млн тонн в 2006 році.
"Нафтогаз України" нагадує, що угода про використання нафтопроводу Одеса-Броди в реверсному режимі для транспортування російської нафти підписана в листопаді 2004 року українським держоператором "Укртранснафта", на 100% приналежним НАКу, російською компанією "Транснафта" і російсько-британським СП ТНК-BP. Згідно з нею, щорічні обсяги прокачування нафти по маршруту Мозир-Броди-Одеса повинні становити 7-9 млн тонн.
В 2006 році ця угода була продовжена до кінця 2009 року.
Нинішнє керівництво "Укртранснафти", що раніше працювало на підприємствах групи "Приват", виступило з ініціативою збільшити обсяги прокачування нафти із Бродів в Одесу, щоб перевести в реверсивний режим Придніпровські нафтопроводи і забезпечити постачання нафти з Одеси на Кременчуцький НПЗ, афілійований із групою "Приват".
Однак проти цього поки виступає ЛУКОЙЛ. Російська компанія вважає новий маршрут більш дорогим і вже заявила про намір зупинити приналежний їй в Україні Одеський НПЗ.
Магістральний нафтопровід Одеса-Броди спочатку будувався для транспортування каспійської нафти з узбережжя Чорного моря в Європу. Перша черга нафтопроводу довжиною 674 км і потужністю 9 млн тонн на рік, що з'єднала морський нафтовий термінал (МНТ) "Південний" (Одеська обл.) і систему МН "Дружба" у районі Бродів (Львівська обл.), була введена в експлуатацію в 2001 році.
Дана трубопровідна система до 2004 року не використовувалася через відсутність відповідних домовленостей між власниками каспійської нафти та нафтопереробними заводами в Україні і Європі.
Спроби перевести нафтопровід Одеса-Броди в аверсний режим поки не увінчалися успіхом.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас