Бернанке: Банкам повинно бути невигідно ставати "too big to fail" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бернанке: Банкам повинно бути невигідно ставати "too big to fail"

678
Великим фінансовим інститутам, мабуть, дуже невигідно ставати "занадто великими, щоб збанкрутувати". Для цього необхідно підвищити вимоги до капіталу, посилити регуляцію і збільшити страхові премії, заявив голова ФРС Бен Бернанке.
Голова ФРС заявив, що існують аргументи за те, щоб великі взаємозалежні компанії обкладалися підвищеними страховими преміями, чим збільшували б пристосованість до ризиків FDIC. Федеральна корпорація зі страхування депозитів (FDIC) розділяє страхові премії, які вони стягують із банків за страхування депозитів, по категоріях залежно від надійності. Можливо, прийшов час це переглянути, заявив Бернанке.
"Я сильніше від інших утомився від порятунків банків", - заявив Бернанке, підтримуючи пропозицію прийняти жорсткіші стандарти для фінансових компаній і затвердити режим, який би змушував кредиторів брати на себе втрати при зникненні компанії. План покликаний протистояти повторенню досить дорогого порятунку AIG і падіння Lehman Brothers, що влетіло в копієчку.
Деякі економісти виступали за більш драконівські заходи для банків, пропонуючи повернутися до поділу комерційних і інвестиційних банків. Але Бернанке сказав: "Я не вважаю, що це можливо - зменшити фінансові інститути до таких розмірів, коли від них не було б ніяких наслідків для системи, не втрачаючи при цьому великих вигод, приміром, від міжнародних фінансових потоків". У своїй заяві Бернанке спробував підняти ФРС над війною за регулюючі функції, описавши діри у фінансовому нагляді, але при цьому не претендуючи на додаткову владу.
Проте, Бернанке підкреслив, що був радий, що ФРС не став інститутом, що відповідає винятково за монетарну політику, і що втрата частини відповідальності Банком Англії продемонструвала слабість банку під час поточного кризи. "Той факт, що в Банку Англії не було необхідної інформації про кризу, був справжньою перешкодою", - заявив Бернанке.
У Бернанке зараз складне завдання: зберегти ті сфери відповідальності ФРС, які він вважає центральними для стабілізації фінансової системи, від нападок інших регуляторів і зростаючої ворожості Конгресу. Голова ФРС заявив, що "усі федеральні фінансові наглядачі і регулятори - а не тільки ФРС - повинні бути наділені повноваженнями оцінки ризиків фінансової системи на більш високому рівні на рівні повсякденного обов'язку". При цьому в Мінфіні, а також деякі члени Конгресу вважають, що ФРС повинен мати тільки один обов'язок: регулювати найбільші фінансові компанії - такі як AIG - які становлять ризик для всієї системи.
За матеріалами:
Відомості
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас