"Ъ": Металургія поки не змогла відновитися — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Металургія поки не змогла відновитися

948
В січні-вересні підприємства гірничо-металургійного комплексу України скоротили виробництво сталі на 32%, до 21,68 млн т, чавуну - на 29%, до 18,753 млн т, готового прокату - на 27%, до 19,306 млн т, в порівнянні з аналогічним періодом 2008 року, повідомило агентство "Інтерфакс-Україна" з посиланням на попередні дані Мінпромполітики.
Виробництво залізної руди знизилося на 22%, до 46,948 млн т, залізорудного концентрату - на 19%, до 39,164 млн т, коксу - на 21%, до 12,78 млн т.
Голова правління Маріупольського меткомбінату ім. Ілліча Володимир Бойко вчора заявив, що в листопаді наступить черговий спад металовиробництва, а ситуація зможе змінитися на краще лише до весни 2010 року. За його словами, в жовтні комбінат планує знизити обсяги виробництва, оскільки основні галузі-споживачі металу - автомобілебудування, суднобудування і машинобудування - простоюють. На думку директора з зовнішньоекономічної діяльності та збуту продукції "Донецьксталі" Валерія Хилька, спад спричинений активізацією на світових ринках китайських виробників: "Китай повернувся на зовнішні ринки збуту, що призвело до надлишку пропозиції на ринку, що ще не відновився". "Спад викликаний процесом поповнення складських запасів, що також завершився, тоді як реальне споживання сталі досі не демонструє поліпшення", - сказав перший заступник голови правління "Запоріжсталі" Олександр Путнокі.
Аналітик ІК "Трійка Діалог Україна" Олександр Мартиненко прогнозує, що падіння буде не таким значним, як у жовтні-листопаді 2008 року. "Зараз попит на продукцію стабільний, просто на традиційному для нас ринку збуту - країнах Близького Сходу - спад активності у зв'язку зі святкуванням Рамадана", - повідомив аналітик ІК KBC Securities Ukraine Костянтин Головко. Металурги нарощували обсяги виробництва останні декілька місяців, але в серпні вони зіткнулися з дефіцитом коксу через нестачу коксівного вугілля, - відзначає Олександр Макаров з "Альтана Капітал".
"Галузь повернеться в режим стабільного функціонування не раніше IV кварталу 2010 року", - вважає аналітик Foyil Securities Ісмаїл Сафаралієв.
Олександр Чорновалов
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас