Кабмін розповів, як запрошуватиме інвесторів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабмін розповів, як запрошуватиме інвесторів

Казна та Політика
390
Національне агентство з іноземних інвестицій і розвитку ("Укрзовнішінвест") розробило для уряду програму із залучення в 2010 році зовнішніх інвестицій на суму $12 млрд для реалізації інфраструктурних проектів.
"В основі програми - реалізація 10 крупних інвестиційних проектів на загальну суму $7 млрд. У числі пріоритетних будуть аграрні проекти", - повідомив радник прем'єр-міністра з питань іноземних інвестицій Владислав Каськів під час IX Львівського міжнародного економічного форуму. Крім того, буде відібрано 40 проектів, на реалізацію яких необхідно ще $5 млрд.
"Це будуть прямі іноземні інвестиції. Якщо держгарантії і використовуватимуться, то тільки як стимулюючий чинник - ці проекти повинні мати виключно прибуткову основу", - уточнив пан Каськів. Прийняти постанову Кабміну про механізм відбору стратегічних проектів планується, за його словами, через декілька днів.
Відібрані проекти будуть представлені на Національному інвестиційному форумі в червні 2010 року. Паралельно будуть проведені road-show в 42 світових фінансових центрах. З них на Північну і Південну Америку, а також Європу припадає 7 і 12 таких міст-центрів відповідно. Половину зустрічей, які можуть бути проведені за два місяці, планується організувати в 11 містах Південно-Східної Азії, 7 містах Близького Сходу, а також в Африці та Австралії.
"Укрзовнішінвест" здійснюватиме медіапідтримку програми. Планується висвітлення можливостей України в таких виданнях, як Financial Times, The Economist, fDi Magazine, а також пряма реклама на ВВС, CNN, Euronews. Частиною програми стане створення інвестиційних агентств, які на регіональному рівні працюватимуть з інвесторами.
Залучити $12 млрд інвестицій можливо, але для цього буде потрібно до п'яти років, розповів директор ЄБРР в Україні Андре Куусвек. За його словами, тільки реставрація газотранспортної системи вимагає $2-3 млрд. І якщо вважати це інфраструктурним проектом, то цілком імовірно, що протягом п'яти років удасться вкласти в інфраструктурні проекти $10-12 млрд. Але рішення інвесторів залежатимуть від того, чи станеться в 2010 році підйом глобальної економіки. "Є ознаки того, що наступного року світу, зокрема Європі та Азії, буде легко, але в Україні таких ознак поки немає", - сказав пан Куусвек.
Обмежує прихід зовнішнього капіталу і велика частка тіньової економіки (за даними Мінекономіки - 31,1%), кажуть підприємці. "Після закінчення фінансової кризи ринки капіталу відновляться, але компаніям, які залишаються в тіньовому секторі, буде складно залучати ресурс. Ринок просто не зможе оцінити їх справедливу вартість", - вважає глава наглядової ради концерну "Галнафтогаз" Віталій Антонов.
"Краще інвестиційне майбутнє в Україні - саме в галузях, орієнтованих на внутрішній попит. Що б не відбувалося із загальною макроекономічною ситуацією, в таких галузях темпи зростання будуть вищі, ніж у розвинених країнах, - вважає гендиректор IDS Borjomi International Володимир Ашуров. - Україна - один з великих ринків Східної Європи з дуже низьким рівнем проникнення у сфері товарів народного споживання і кваліфікованою робочою силою".
В’ячеслав Садовничий
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас