"Ъ": Українська економіка почне відновлюватися тільки з середини 2010 року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Українська економіка почне відновлюватися тільки з середини 2010 року

726
Міжнародний валютний фонд (МВФ) офіційно підтвердив прогноз зростання ВВП України в 2010 році на рівні 2,7%. Прогнози на поточний рік залишаються незмінними: спад ВВП на 14% при інфляції 16,3%. Ці дані містяться в опублікованому вчора огляді стану світової економіки, підготовленому фондом. МВФ покращив прогноз розвитку світової економіки: якщо в оприлюдненому у липні прогнозі зниження світового ВВП в поточному році очікувалось на рівні 1,4%, то тепер цей прогноз знижено до 1,1%. А в 2010 році світова економіка покаже зростання на 3,1% (очікувалось 2,5%).
Як відзначається в доповіді, світова економіка росте завдяки значному підйому в азіатських країнах, а також стабілізації або помірному відновленню в інших регіонах. Зокрема, незважаючи на кризу, в 2009 році ВВП Китаю виросте на 8,5% (на 1 п. п. вище, ніж очікувалось), а Індії – на 5,4%. МВФ також зафіксував значно менший від очікуваного спад економіки Бразилії (-0,7%, +0,6 п. п.) і країн єврозони (-2,7%, +0,6 п. п.). При цьому в 2010 році зростання економіки покажуть не тільки країни єврозони (+0,3%), але й США (+1,3%) і Японія (+1,7%).
Між тим навіть така позитивна економічна статистика не дозволила МВФ покращити прогнози для України. Нагадаємо, прогноз спаду української економіки на 14% вперше було оприлюднено в серпні, за підсумками виділення Україні третього траншу кредиту. Тоді прогноз був одразу погіршений на 6 п. п. Його перегляду можна очікувати за підсумками роботи в Україні нової місії МВФ, приїзд якої намічено на другу половину жовтня - напередодні запланованого виділення четвертого траншу.
Очікується, що стабілізація української економіки почнеться наступного року - МВФ прогнозує зростання ВВП на рівні 2,7%. Цей прогноз несуттєво відрізняється від урядового - проект держбюджету на 2010 рік розраховувався виходячи з прогнозу зростання ВВП на 3,7%. При цьому далеко не всі країни Східної Європи в 2010 році покажуть зростання економіки - економічний спад ймовірно продовжиться в Болгарії, Угорщині, Чорногорії і країнах Балтії. А вже в 2011 році очікується, що темпи економічного зростання України прискоряться до 5,8%, що буде вище від середнього показника країн Центральної Європи (+4%) і СНД (+5,3%).
За словами експертів, досягти такого економічного зростання Україна зможе за рахунок ефекту "відскоку від дна". "Після такого глибокого економічного спаду відновлення світового попиту на український експорт дозволить демонструвати високі темпи зростання ВВП", - відзначає аналітик ІК "Трійка Діалог Україна" Ірина Піонтковська. "Ефект низької бази порівняння дозволить Україні навіть при незначному покращенні демонструвати високі темпи економічного зростання", - погоджується директор економічних програм Центру ім. Разумкова Василь Юрчишин.
За словами пані Піонтковської, відновлення української економіки почнеться у ІІ половині 2009 року, тому в наступному році зростання ВВП буде помірним. "У свою чергу, такі високі темпи економічного зростання повинні дозволити українській економіці до кінця 2010 року вийти на докризовий рівень", - говорить експерт. Нагадаємо, аналогічний прогноз недавно дав міністр економіки Богдан Данилишин.
Юрій Панченко
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас