Попит на "дешеві" кредити ЄЦБ впав — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Попит на "дешеві" кредити ЄЦБ впав

Кредит&Депозит
250
З метою подолання наслідків світової економічної та фінансової кризи Європейський центральний банк у середу, 30 вересня, вже удруге в 2009 році надав банкам, що працюють в зоні обігу єдиної європейської валюти, багатомільярдний річний кредит під історично низьку ставку рефінансування, що становить всього 1 відсоток річних. Цей захід покликаний забезпечити банки єврозони достатніми фінансовими ресурсами для кредитування господарюючих суб'єктів, які останнім часом відчували складнощі з отриманням позикових коштів.
Варто відзначити, що з самого початку фінансової кризи ЄЦБ - в прагненні підтримати економічну кон'юнктуру і прискорити оздоровлення народного господарства єврозони - щедро забезпечує європейські банки валютними коштами. Проте цього разу попит на надані банком фінансові кошти з боку європейських кредитно-фінансових інститутів виявився невеликим. По-перше, нові кредити запитали всього 589 комерційних банків - в два рази менше, ніж в червні при проведенні першої акції такого роду з боку ЄЦБ. По-друге, сума запитаних кредитів цього разу склала всього 75 мільярдів - одну шосту червневої позики обсягом в 442 мільярди євро.
На думку експертів, зниження попиту на "дешеві" кредити ЄЦБ свідчить про насичення ринку ліквідністю і повернення довіри кредитно-фінансових інститутів один до одного. Водночас аналітики висловлюють побоювання, що зростання грошової маси може призвести до зростання інфляції, яка у свою чергу може загальмувати економічне зростання. Експерти вважають, що ЄЦБ з метою недопущення зростання інфляції не почне продовжувати позапланові операції по рефінансуванню, останню з яких планується провести в грудні, і починаючи з середини 2010 року підніме облікову ставку.
Нагадаємо, що зазвичай операції ЄЦБ по рефінансуванню носять короткостроковий характер, і їх термін не перевищує декількох тижнів або місяців. Проте навесні 2009 року через кризу на фінансовому ринку ЄЦБ заявив про свою готовність надати кредитно-фінансовим інститутам Європи довгострокові позики.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас